Události Bundesligy: Nový střelec pro Bayern? Lewandowského nahradila M-ofenziva

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Bundesligy: Nový střelec pro Bayern? Lewandowského nahradila M-ofenziva

Události Bundesligy: Nový střelec pro Bayern? Lewandowského nahradila M-ofenziva
Události Bundesligy: Nový střelec pro Bayern? Lewandowského nahradila M-ofenzivaProfimedia
První zápas, první poločas, pět gólů. Bayern v ligové premiéře proti Frankfurtu jasně vyjádřil dominanci. A pokud si někdo pokládal otázku, kdo bude po odchodu Roberta Lewandowského (33) dávat góly, dostal brzkou odpověď. Připraveni jsou všichni, na vítězství 6:1 se totiž podílelo hned pět střelců v čele s M-ofenzivou Mané, Musiala, Müller.

Loni vyhrál Bayern ligu s náskokem osmi bodů, před dvěma a třemi roky dokonce o 13. Při pátrání po posledním vyrovnaném ročníku Bundesligy tak musíme až do sezony 2018/19. Tehdy dělily Bayern a Dortmund pouhé dva body. Bavoři vládnou bez přestávky už 10 let a favoritem jsou i nyní. Německé publikum už si jiný scénář pomalu ani neumí představit.

Samozřejmě se změní nejlepší střelec. Od chvíle, kdy Lewandowski zamířil z Dortmundu do Mnichova, jen jedinkrát v sezoně nedal alespoň 20 gólů. O korunu klubového krále střelců se naposledy musel dělit s Arjenem Robbenem v sezoně 2014/15, kdy oba dali 17 gólů. Kdo usedne na bavorský trůn tentokrát?

Proti Frankfurtu se prosadili Sadio Mané i Jamal Musiala, který slavil přesný zásah dvakrát. Thomas Müller sice vyšel naprázdno, ale zapsal dvě asistence. M-ofenzivu skvěle doplňoval Serge Gnabry.

Bayern musel hrát do útoku trochu jinak než s “Lewou”, útočníci se však s novou situací popasovali výborně. “Mám pocit, že hrajeme úžasný fotbal. Všichni jsou teď v dobré náladě, vytváříme si šance, bavíme se,” vyprávěl Musiala pro web bundesliga.com.

Program Bundesligy

Musialova hra je jiná, než ta Lewandowského. Ale právě lehkost, se kterou se dostává do šancí a zakončuje je, nabízí báječnou podívanou. Sečteno čísly, Musiala za 90 minut hry vyprodukoval pět střel, z nichž mířily čtyři na bránu a dvě skončily v síti. K dobru je třeba připočítat i další dvě klíčové nahrávky, které vytvořily gólovou příležitost.

Zatímco v Bayernu vypsali konkurz na nové střelce, jedna jistota zůstává. Pozice Thomase Müllera se nemění. Mnozí ho považovali hlavně za kanonýra, ale v posledních třech bundesligových sezonách připravil svým spoluhráčům celkem 57 gólů. Nenápadný a mnohými nedoceněný nejlepší střelec MS 2010, který kupodivu nikdy neskóroval na Euru, měl i proti Frankfurtu prsty ve třech brankách.

Müller je podle někdejší opory zadních řad Phillipa Lahma jedním ze dvou nejdůležitějších person současného Bayernu. "Vítězná mentalita se tu zrodila v průběhu dlouhých let a nyní ji předávají mladším Thomas Müller a Manuel Neuer. Díky nim je v Bayernu to správné sebevědomí, jsou to lídři, které tým potřebuje. Samozřejmě, Bayern má v kádru další vynikající hráče, ale tihle dva udávají tón a podle nich se ostatní řídí,” zmínil Lahm v rozhovoru pro Kicker.

Zatímco bavorský gigant se zdá být v pohodě a start nové sezony si užil, ve Frankfurtu mají pochybnosti. “Jsme zpátky v realitě,” utrousil podle deníku Bild klubový šéf Markus Krösche. Eintracht navíc už ve středu stane tváří v tvář dalšímu gigantovi. Coby vítěz loňského ročníku Evropské ligy se v Superpoháru UEFA střetne s šampionem Ligy mistrů Realem Madrid.

Hráč kola

Američan Jordan Siebatcheu, který přišel do Unionu Berlín z Young Boys Bern, si hned v prvním zápase řekl o pozornost. Premiéra mu vyšla na výbornou, na bránu soupeře vyslal čtyři pokusy a vidět byl především ve vzduchu, kde vyhrál celkem devět soubojů a jednou hlavou i skóroval. Díky tomu si na stránkách Bundesligy vysloužil přezdívku “Air Jordan”.

Jestli měl trenér Unionu Urs Fischer po odchodu Taiwa Awoniyiho (loni 15 branek) do Nottinghamu trable v útoku, zdají se být po 1. kole vyřešeny. Loňskou sezonu zakončil Union sérií sedmi vítězství a jedné remízy. A v nastoleném trendu pokračuje, když v derby porazil Herthu 3:1.

Gól kola

Vincenzo Grifo z Freiburgu se postavil k přímému kopu a balon z jeho kopačky zaplachtil za záda překvapeného brankáře Rafala Gikiewicze. Italova trefa z 25 metrů poslala hosty na hřišti Augsburgu do vedení 2:0. Další dvě branky a impozantní vítězství 4:0, při kterém zářil na hrotu útoku Michael Gregoritsch, zařadilo Freiburg na druhou příčku tabulky hned za Bayern.