Události La Ligy: Joao Felix u všeho důležitého, rozjede Barcelona operaci Bernardo Silva?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události La Ligy: Joao Felix u všeho důležitého, rozjede Barcelona operaci Bernardo Silva?

Joao Felix gól v úvodním kole nevstřelil, tři ale zvládl připravit.
Joao Felix gól v úvodním kole nevstřelil, tři ale zvládl připravit.Profimedia
Tři roky - tak dlouho aktuálně čekají fanoušci Barcelony na to, až jejich klub znovu ovládne španělskou nejvyšší soutěž. Mužem, který dostal důvěru slavný klub vést, je jeho bývalá opora Xavi (42) a jedním z trumfů má být Robert Lewandowski (33). Na první pohled je to ideální řešení. Jenže už první zápas naznačil, že všechno nebude jen o nové posile.

Pro polského kanonýra bylo vždycky snem, zahrát si na Camp Nou a už v přípravných zápasech byla vidět jeho vášeň pro nový klub. Hbitý forvard, kterému není cizí hrát na jeden dotek, by rozhodně mohl s prolomením doby neúspěchů pomoci. Kdo viděl Lewandowského patičku, kterou na americkém turné odzbrojil obranu mexického týmu Los Pumas, musel tleskat.

Jenže příprava není liga a každý tým, který proti Barceloně nastoupí, má dost času na to, aby našel protizbraň. Bezbranková remíza proti Vallecanu na Camp Nou byla pro Barcelonu nečekaná, ale Rayo si za svůj taktický výkon bod zasloužilo.

Statistiky utkání Barcelona - Vallecano

Pro Barcelonu byla vždy stěžejní hra středové řady. Už se sice nehraje Guardiolova tiki-taka a v týmu není hvězdný útočník Messi, nový trenér se ale přesto snaží týmu předat DNA, kterou sám v mládežnické akademii La Masia nasál.

Tentokrát však byli Gavi (18) a Pedri (19) do hry zapojeni o poznání méně, než by si představoval. Defenzivní štít Busquets (34) měl ve statistikách nahrávek a dotyků s míčem více, než oba dva záložníci dohromady (79 a 57). Podle dalších dostupných čísel bylo adresováno dvěma nejofenzivnějším záložníkům týmu pouze 55 přihrávek. To je druhé nejhorší číslo za posledních 12 let.

Rayo je známé dlouhým držením míče a jeho taktika odříznout Gaviho a Pedriho od zbytku týmu vyšla dokonale. "Jako kdyby Barcelona byla odpojena od své míchy," komentoval článek plný statistických zajímavostí deník AS. Pokud nebyli u míče Gavi a Pedri, nedostával servis ani Lewandowski. Jak prosté.

Dva záložníky, na kterých leží hlavní zodpovědnost, nakonec nahradili Franck Kessié (25) a Frenkie De Jong (25). Zajímavé je, že právě De Jong dohrával zápas s více kontakty na míči, než Gavi (měl 23 úspěšných přihrávek a 32 doteků na míči), ač na hřišti strávil jen půl hodiny. 

Takřka hned po ztrátě s Vallecanem se znovu mluví o dalším posilování. Pro talentované teenagery Gaviho a Perdiho je přece jen dost velké sousto táhnout tak velký klub.

A tak už se v médiích řeší, že začíná "Operace Bernardo Silva". Cena osmadvacetiletého středopolaře Manchesteru City je vysoká, ale španělský klub je prý připraven 80 milionů eur za Portugalce zaplatit. Co se finančních kouzel týče, zvládá Barcelona v posledních letech leccos.

Gól kola

Villarreal si v úvodním kole La Ligy vyšlápl na nováčka z Valladolidu a sestřelil ho poměrem 3:0. Dvěma góly se o to zasloužil střídající Álex Baena a zejména jeho druhá branka byla pastvou pro oči. Už běžela 90. minuta, když se k míči dostal namlsaný Baena, který si z levé strany balon potáhl na střed a báječnou technickou střelou vymetl šibenici domácí branky.

Jestliže v poslední sezoně Baena hostoval v Gironě, které pomohl svými výkony k postupu do La Ligy, tentokrát si hlasitě řekl o základní sestavu ve žlutém dresu. Třeba už v příštím kole proti Atlétiku Madrid. Na dvě trefy mu stačila půl hodina.

Statistiky utkání Valladolid - Villarreal

Hráč kola

Při výhře Atlétika Madrid na hřišti Getafe sice Alvaro Morata zapsal dva góly, přesto si potlesk zaslouží hlavně Joao Felix. Ten svými třemi finálními přihrávkami připravil všechny zásahy Atlétika. Čtyřikrát ho domácí tým musel zastavit faulem, byl všude a u všeho důležitého. Gól mu souzen tenotkrát nebyl, ač na bránu pálil třikrát. 

Zázračné dítě Joao Felix začíná u madridského celku svou čtvrtou sezonu a ofenziva Atlétika společně s ním a Antoinem Griezmannem (31) vypadá hodně ambiciózně. Možná právě letos přichází čas, aby Joao Felix potvrdil svoji cenovku 120 milionů eur, za kterou přišel v roce 2019 z Benfiky Lisabon.

Statistiky utkání Getafe - Atlético Madrid