Události La Ligy: Real skolilo kouzlo nového pažitu, Barcelona přežila 20 střel Atletů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události La Ligy: Real skolilo kouzlo nového pažitu, Barcelona přežila 20 střel Atletů

Události La Ligy: Real skolilo kouzlo nového pažitu, Barcelona přežila 20 střel Atletů
Události La Ligy: Real skolilo kouzlo nového pažitu, Barcelona přežila 20 střel AtletůAFP
Villarreal na novém pažitu vzkvétá. Zrekonstruované Estadio de la Ceramica bylo svědkem dvou penalt a radovalo se ze skalpu úřadujícího vítěze Ligy mistrů. Trenér Quique Setién dovedl Žlutou ponorku k šestému soutěžnímu vítězství v řadě a pořádně zamotal tabulku. Nejenže se jeho tým dotáhl na Atlético, zároveň pomohl Barceloně, která zvítězila právě na Cívitas Metropolitano a na čele La Ligy získala náskok tří bodů.

S blížícím se koncem první poloviny sezony každý tým ví, čeho chce a může v aktuálním ročníku La Ligy dosáhnout. Realita je taková, že v případě Atlética Madrid bude v současnosti stropem vstupenka do Ligy mistrů. Soubor trenéra Diega Simeoneho v 16. kole potvrdil, že do boje o španělský titul letos nezasáhne. Na Barcelonu, která díky Ousmane Dembelému urvala hubené vítězství 1:0, to bylo málo.

Blaugranas stačily k vítězství pouhé dvě střely na bránu, díky nimž se nakonec na čele španělské ligy vzdálili Realu Madrid na rozdíl tří bodů. Atleti sice vyprodukovali 20 střel, z toho pět na branku, ani jedna však neměla gólové parametry. Marc-Andre ter Stegen působil jistě, stejně tak obrana vedená Ronaldem Araujem.

Pořadí na čele La Ligy
Pořadí na čele La LigyLivesport

Pokud jde o pořadí, tabulkou zamíchala především vítězství Realu Sociedad a Realu Betis – první jmenovaný poskočil na třetí příčku, druhý na čtvrtou. Atlético zůstalo na 27 bodech a kleslo na páté místo, zatímco na stejný počet bodů se dostal Villarreal, který po odchodu trenéra Unaie Emeryho znovu nachází svou sílu. Cenné vítězství 2:1 z domácího prostředí nad Realem Madrid se pokusí zopakovat už 18. ledna na stejném trávníku proti stejnému soupeři v osmifinále Copa del Rey.

To však nebude vůbec jednoduché. Duel na Estadio de la Ceramica poznamenaly dvě penalty, po jedné na každé straně. Rozhodující však byl první gól, který vstřelil krátce po startu druhé půle Yeremi Pino. Karim Benzema sice záhy srovnal ze zmíněné penalty, radost Los Blancos však rychle přešla. Ze stejné vzdálenosti od brankové čáry se totiž nemýlil ani o pár minut později Gerard Moreno. Potvrdit vítězství Žluté ponorky mohl v posledních vteřinách hry Arnaut Danjuma, prázdnou bránu však po rychlém protiútoku z dálky minul. Na radosti všech přítomných na zrekonstruovaném stánku to však nic nezměnilo – Real poprvé v historii nastoupil v základní sestavě bez jediného španělského hráče a dostal facku.

Statistiky zápasu Villarreal – Real Madrid
Statistiky zápasu Villarreal – Real MadridOpta by Stats Perform

Ačkoli by v posledních sezonach takový rozruch nevzbudila, tentokrát se výhra Sevilly nad Getafe dostala na titulní strany novin. Úspěch svěřenců trenéra Jorgeho Sampaoliho na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán byl jedním z vrcholů uplynulého kola. Andalusané zvítězili 2:1 díky brankám Marcose Acuni a Rafy Mira. Tři body vynesly účastníkovi základní skupiny Ligy mistrů posun mimo sestupové příčky. Uspokojení však rozhodně není na místě, 18. Cádiz má totiž stejný počet bodů.

Hráč kola

Nejlepším mužem uplynulého kola se stal Gerard Moreno. Španělský reprezentant, který se nevešel do nominace pro světový šampionát v Kataru, se výrazně podílel na skalpu Realu Madrid. Útočník Villarrealu připravil první gól pro Yeremiho Pina a následně se nemýlil ani tváří v tvář Thibautu Courtoisovi ze značky pokutového kopu. Bývalý hráč Espanyolu hýřil aktivitou a na novém zeleném koberci několikrát dostal své spoluhráče skvělou přihrávkou do gólové šance.

Gól kola

Šestnácté kolo La Ligy nenabídlo velké množství krásných branek, gól Luize Henriqueho do sítě Raya Vallecana ale stojí za zmínku. Brazilský útočník Betisu zaznamenal svou první ligovou trefu po skvělé zpětné přihrávce, výborném náběhu a ještě lepší ráně pravou nohou. Premiérový zápis v zelenobílém dresu navíc vynesl Betisu umístění zaručující kvalifikaci do Ligy mistrů.