Události La Ligy: Valencia opět dojela na absenci zkušeností, ale Cavani se probouzí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události La Ligy: Valencia opět dojela na absenci zkušeností, ale Cavani se probouzí

Edinson Cavani (vpravo) poslal Valencii v Seville do vedení, zápas skončil 1:1.
Edinson Cavani (vpravo) poslal Valencii v Seville do vedení, zápas skončil 1:1.@valenciacf
Byl to kalup. Pauza mezi 9. a 10. kolem La Ligy činila pouhé dva dny, ale tempo jako by týmům svědčilo. Klasika mezi Valencií a Sevillou nabídla strhující podívanou, které nechybělo skoro nic. A i Edinson Cavani (35) si očividně začíná zvykat na španělskou nejvyšší soutěž, znovu totiž skóroval. Během čtyř dnů nasbíral tři góly a potvrdil svou nespornou kvalitu.

Gól uruguayského forvarda nakonec stačil jen k bodu, protože Sevilla díky Eriku Lamelovi v závěru utkání vyrovnala a hosté ve 12. minutě nastavení pohrdli penaltou. Původně se mělo nastavovat minut sedm, ale zápletka po kontru Valencie a červené kartě pro Kikeho Salase přidala dramatu ještě dalších pět minut. Pak José Gayà poslal z 11 metrů k pravé tyči pomalou střelu a gólman Bono ji stihl vyrazit…

Dá se říci, že Valencia dva body ztratila, nicméně po třech nepříliš vydařených sezonách, kdy hledala stabilitu, letos svými výkony překvapuje. Aktuálně pět zápasů neprohrála a je blízko příčkám znamenajícím postup do Evropy. A to i přesto, že před sezonou odešli dva nejlepší střelci Goncalo Guedes a Carlos Soler.

Ač je oporou pětatřicetiletý zabiják Edinson Cavani, sází se na Mestalle na mládí. To však znamená méně zkušeností, které jsou pro svět vrcholového fotbalu zásadní. Tým občas v průběhu zápasu naprosto změní svou tvář a ztrácí kontrolu nad děním na hřišti. Nejinak tomu bylo v Seville. První půli byli hosté dominantní a nebezpeční, v té druhé vyklidili pole.

Podobně to vypadalo i v předchozích zápasech s Getafe, Celtou Vigo, Espaňolem, Osasunou, či Elche. Valencia byla vždy na začátku zápasu lepší než soupeř, aby na konci trpěla a obávala se o výsledek.

Výsledky 10. kola La Ligy
Výsledky 10. kola La LigyFlashscore

Výsledky prvních poločasů Valencie naznačují, že tým mohl mít třeba i 20 bodů a zdatně sekundovat Atlétiku, Betisu či Realu Sociedad, které pokukují po Lize mistrů. Jenže to by se musela hrát jen první dějství. V těch druhých hráči Valencie kolabují – z 11 gólů, které tým v lize inkasoval, jich hned devět dostal po změně stran.

Ještě ale zpět ke Cavanimu. Na Mestalle určitě udělali skvělou práci, když jej po konci v Manchesteru United přivedli, sám uruguayský kanonýr ale v týdnu přiznal, že se mu do Španělska úplně nechtělo. Měl prý nabídku i z Argentiny od Boky Juniors, přímo od viceprezidenta Juana Romána Riquelmeho.

Nakonec se však rozhodl pro Valencii a ta mu svědčí. Jeho dosavadní bilance čítá tři góly v pěti zápasech (324 minut). Osm střel, z toho pět na bránu, jedno břevno při neproměněné penaltě i nahrávku na gól Justina Kluiverta proti Osasuně.

Aktuální tabulka La Ligy
Aktuální tabulka La LigyFlashscore

Hráč kola

Na Roberta Lewandowského byl znovu spoleh. Ačkoli se při El Clásicu nepotkal s nejlepší formou, proti Villarrealu už zase válel. Své dva góly vměstnal do pouhých čtyř minut a byly to opravdové lahůdky. Při první brance předvedl vytříbený instinkt pro řešení gólových situací.

Zpětnou kličkou dostal mimo hru hned čtyři zadáky Villarrealu a pak pohodlně skóroval. Při druhé trefě si pak opět tak nějak přirozeně našel palebnou pozici a z hranice velkého vápna trefil na zadní tyč.

Gól kola

Přestože gólman Girony Juan Carlos Martín mohl udělat víc, Adrián Embarba z Almeríe vstřelil opravdu nádherný gól. Ofenzivní středopolař, který v létě přišel z Espaňolu, si pomalu zvyká na nové prostředí a určitě děkuje trenérovi Rubimu za důvěru i za to, že může rozehrávat standardní situace.

Rok nehrál, dva roky nedal v La Lize gól, tenhle však stál za to. Fantastická rána z trestného kopu pravou nohou z více než 30 metrů zaplavala a skončila v šibenici. Almería v té chvíli vedla už 3:0, pak se ale o výsledek obávala. Hosté snížili na rozdíl jediné branky a ještě nedali penaltu. Trefa Embarby ale nakonec byla vítězná.