Události Ligue 1: Lille v parádní přestřelce zdolalo Monako, Marseille opět prohrála

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Ligue 1: Lille v parádní přestřelce zdolalo Monako, Marseille opět prohrála

Události Ligue 1: Lille v parádní přestřelce zdolalo Monako, Marseille opět prohrála
Události Ligue 1: Lille v parádní přestřelce zdolalo Monako, Marseille opět prohrálaAFP
Víkendové 12. kolo Ligue 1 přineslo zatím nejlepší zápas letošního ročníku. Duel Lille a Monaka nabídl sedm gólů, krásné akce, velké chyby a hlavně obrovské drama. Výhru 4:3 nakonec mohli slavit domácí, kteří se dál posouvají tabulkou.

Na Stade Pierre-Mauroy se v neděli večer potkaly dva týmy, které se nemůžou chlubit zrovna nepropustnou obranou. Lille prakticky od prvního kola marně hledá spolehlivého brankáře a mimo jiné má za sebou debakl 1:7 od PSG, Monako zase střídá solidní výkony s naprostými výbuchy. Ten poslední si připsalo nedávno v Trabzonsporu, kde v rámci Evropské ligy ostudně prohrálo 0:4.

Na góly se v nedělním zápase nečekalo dlouho. Lille šlo do vedení už po 22 minutách, kdy se po standardce prosadil stoper Alexsandro, hosté ale zanedlouho dokázali vyrovnat. Caio Henrique sice ani zdaleka netrefil nejlepší přímý kop v životě, brankář Lucas Chevalier se ale i tak nechal překvapit a slabou střelu pustil mezi nohama rovnou do sítě. Mrzet ho to dlouho nemuselo, ve 39. minutě se totiž trefil Remy Cabella a Lille opět vedlo. Přesně na pět minut, pak totiž pohotovou dorážkou srovnal hostující stoper Axel Disasi.

Těžko říct, co během poločasové přestávky říkal domácím hráčům trenér Paulo Fonseca, určitě je ale nenabádal k tomu, co hned v 53. minutě předvedl Tiago Djalo. Portugalský obránce se jako poslední hráč bizarně zamotal s míčem, napadající Wissam Ben Yedder mu ho bez větších potíží sebral a nikým neobtěžován poslal Monako poprvé v zápase do vedení. Lille si tak víceméně dalo druhý vlastní gól, ani to ale domácí nezlomilo. V 62. minutě se opět prosadil Remy Cabella, který vyrovnal na 3:3, a krátce poté udeřil také Jonathan Bamba. Jeho gól se nakonec ukázal jako vítězný, Lille tak mohlo po strhujícím průběhu slavit výhru 4:3.

Nedělní zápas jen potvrdil, že Paulo Fonseca zatím odvádí na severu Francie skvělou práci. Dozadu sice jeho tým i kvůli slabší kvalitě kádru zrovna nezáří, útok ale pod vedením portugalského trenéra funguje jako dlouho ne. Po úvodních ztrátách navíc Lille začíná držet stabilní výsledkovou formu, na kontě má už tři výhry v řadě a v tabulce se posunulo na 6. místo. Boj o evropské poháry najednou vypadá velmi reálně.

Tabulka Ligue 1
Tabulka Ligue 1Flashscore

O účast v Evropě bojuje také Marseille, ta ale teď táhne opačnou sérii než Lille. Olympique v sobotu doma nestačil na Lens 0:1 a prohrál tak třetí zápas v řadě. Byl to trochu smolný výsledek, Marseille totiž v zápase byla nebezpečnějším týmem a kdyby Jonathan Clauss nebo Chancel Mbemba proměnili velké šance, zaplněný Vélodrome by pravděpodobně slavil výhru. Domácí hráči ale ani jednou neuspěli a místo toho museli v 78. minutě sledovat, jak David Costa z velké dálky poslal míč pod břevno jejich branky. Nutno dodat, že Marseille v tomto případě zase jednou potopil stoper Leonardo Balerdi, bez jehož teče by asi Lens gól neslavilo.

Ve vyrovnané tabulce se Olympique rázem propadl až na 5. místo, devět bodů za vedoucího rivala z Paříže. Titul se sice asi nečekal, současná série proher ale představuje velkou komplikaci i v boji o umístění v top 3, které by mělo pro OM být povinností. Marseille se potřebuje rychle zvednout, v následujících dnech ji ale čeká extrémně náročný program v podobě zápasů s Frankfurtem, Štrasburkem, Tottenhamem, Lyonem a Monacem.

Hráč kola

Brest v neděli odpoledne porazil venku Clermont 3:1 a ukončil tak dlouhé čekání na výhru, které se táhlo od 21. srpna. Hvězdou zápasu byl křídelník Romain Del Castillo, který měl podíl na všech brankách hostů. Odchovanec Lyonu už po 14 minutách otevřel skóre zápasu proměněnou penaltou, ve druhém poločase pak přesnými asistencemi připravil góly také pro Honorata a Le Douarona. Brest se díky zisku tří bodů odlepil z posledního místa tabulky, nově mu patří 17. příčka.

Gól kola

No Neymar, no problem. PSG i bez brazilské hvězdy hladce zvládlo nepříjemný výjezd na Korsiku, kde porazilo místní Ajaccio 3:0. O všechny branky se postarali zbývající členové tria MNM, přičemž hlavně druhá gólová akce stála za to.

Lionel Messi na hranici vápna převzal míč, posunul ho na Kyliana Mbappého, který mu ho patičkou vrátil do běhu, Argentinec následně parádní kličkou obešel gólmana a v klidu skóroval do prázdné brány.