Události Ligue 1: Montpellier probral staronový trenér, PSG už prohrává i doma

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Ligue 1: Montpellier probral staronový trenér, PSG už prohrává i doma
Michel De Zakarian Montpellier nepochybně pozvedl.
Michel De Zakarian Montpellier nepochybně pozvedl.
Profimedia
Ještě pár kol zpátky visel Montpellier těsně nad sestupovými vodami, březnovou reprezentační pauzu ale nakonec stráví v klidném středu tabulky s pohodlným náskokem. Návrat zkušeného trenéra Michela Der Zakariana (60) nemohl začít lépe. Co dalšího se událo o uplynulém víkendu ve francouzském fotbale?

Boj o záchranu do posledního kola nechybí v žádné sezóně Ligue 1, letošní ročník je ale přeci jen výjimečný. Kvůli zúžení soutěže přijdou o místo mezi elitou hned čtyři kluby a do sestupových vod se tak snadno mohou namočit i celky, které by si za normálních okolností pohlídaly lehce neklidný střed tabulky. Montpellier je jedním z nich. Mistr Francie z ročníku 2011/12 má se suterénem tabulky svoje zkušenosti, málokdy se ho ale týká přímý boj o záchranu. 

Letos to dlouho bylo jiné. MHSC sice nevstoupilo do sezóny vyloženě špatně, forma ale šla rychle dolů. Po sérii porážek se v polovině října pakoval trenér Olivier Dall'Oglio, situaci ale výrazně nezlepšil ani jeho nástupce, dosavadní asistent Romain Pitau. Ten původně nastoupil jako záskok, od vedení ale po pár kolech překvapivě dostal důvěru na plný úvazek. Rychle se ukázalo, že to nebyla správná volba. Bída Montpellieru se nezlepšila a po šesti soutěžních porážkách na úvod roku 2023 byl i Pitau už v únoru z lavičky odvolán. 

Montpellier byl v tu chvíli jen dva body od přímého sestupu, konkurence v podobě Auxerre nebo Strasbourgu navíc začínala chytat druhý dech. Při snaze zachránit kritickou situaci se tak vedení MHSC obrátilo na prověřené jméno: Michela Der Zakariana. Zkušený arménský trenér toho v Ligue 1 odtrénoval jako málokdo, včetně čtyř let na lavičce Montpellieru, který opustil na jaře 2021. Po nepovedeném angažmá v Brestu se nicméně nechal zlákat k návratu na jih Francie. A zatím to funguje skvěle. 

Tabulka francouzské Ligue 1
Livesport

Montpellier pod ním v šesti ligových zápasech nasbíral pět výher a jednu remízu, obral o body většinu přímé konkurence a v tabulce vyletěl na 11. místo. Náskok na sestupové pozice? 13 bodů. O záchraně rázem není pochyb a MHSC může v klidu dohrát sezónu. A to je vzhledem k situaci ze začátku února parádní úspěch. Remeš či Nice letos slaví úspěch díky sázce na trenérské mládí, Montpellier ale dokazuje, že i zkušení harcovníci někdy mají co nabídnout. 

V Paříži by s tím možná nesouhlasili. PSG totiž o víkendu doma padlo s Rennes 0:2 a připsalo si už sedmou soutěžní porážku v roce 2023. Ta poslední má sice polehčující okolnosti v podobě defenzivních absencí a kocoviny po vypadnutí z Ligy mistrů, pro trenéra Christopha Galtiera je to ale slabá útěcha. Zkušený trenér zůstává v premiérové sezóně na lavičce francouzské jedničky za očekáváními a výsledky jako ten nedělní rychle snižují šanci na to, že ho v Paříži uvidíme i v příštím ročníku.

Program francouzské Ligue 1

Hráč kola

Jen málo hráčů ve Francii má teď lepší formu než Lois Openda. Útočník Lens před týdnem sestřelil Clermont, když mu na čistý hattrick stačily čtyři minuty, a gólová forma ho neopustila ani ve 28. kole. Pod domácí výhru 3:0 proti Angers se podepsal dvěma trefami a ve střelecké tabulce se posunul před Lionela Messiho či Neymara. 

Gól kola

Remeš konečně našla přemožitele, když doma v neděli večer padla s Marseille 1:2. Svěřenci Willa Stilla sice šli rychle do vedení, pak ale začal úřadovat Alexis Sanchez, který dvěma góly otočil zápas ve prospěch hostů. A především jeho první trefa byla výstavní. Bývalá hvězda Barcelony či Arsenalu se v 16. minutě ujala přímého kopu a precizně trefenou ranou o tyč nedala domácímu brankáři nejmenší šanci.