United na Camp Nou otočili, remízu trefil Raphinha. Leverkusen padl s Monakem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

United na Camp Nou otočili, remízu trefil Raphinha. Leverkusen padl s Monakem

Aktualizováno
Barcelonský Pedri se zranil a ve 41. minutě musel střídat.
Barcelonský Pedri se zranil a ve 41. minutě musel střídat.AFP
Šlágr úvodního kola vyřazovací části Evropské ligy mezi Barcelonou a Manchesterem United vítěze nepoznal. Rudí ďáblové sice dokázali během šesti minut druhé půle otočit z 0:1 na 2:1, ale Raphina trefou čtvrt hodiny před koncem rozhodl o remíze 2:2. Leverkusen doma prohrál s Monakem 2:3, v závěru střídal Adama Hložka Patrik Schik, který si po zranění zahrál poprvé od 1. listopadu.

Ajax – Union Berlín 0:0

Jako první se v úvodu utkání dostal k ohrožení brány Danilho Doekhi, který dokázal přeskočit všechny ve vápně. Jeho hlavičku pod břevno však zlikvidoval brankář domácích. Die Eisernen hráli mnohem aktivněji, ukázal to svou střelou i Sheraldo Becker, jenž tvrdě vypálil zpoza vápna. Gólové oslavě zamezila obrana, která pokus zblokovala. Defenzivu Nizozemců dokázal ve 34. minutě prostřelit Jérome Roussillon, jeho razantní projektil však minul bránu.

V utkání mezi Ajaxem a Unionem gól nepadl.
V utkání mezi Ajaxem a Unionem gól nepadl.@AFCAjax

Německý celek nastoupil aktivně i do druhé půle. V 55. minutě z dálky výborně vystřelil Josip Juranovič, který mířil dobře. Proti pokusu chorvatského obránce ale zvládl gólman předvést ještě lepší zákrok. Gerónimo Rulli si však nedokázal o 10 minut později poradit s hlavičkou Mortena Thorsbyho. Sudí trefu Berlínu neuznal, neboť jeden z fotbalistů zahrál rukou. Union nadále útočil více než nizozemský mistr, argentinský brankář ve službách de Godenzonen však našel odpověď na každý střelecký pokus.

Barcelona – Manchester United 2:2

V první šanci utkání se objevil kanonýr Robert Lewandowski, který se s míčem prodral až k zakončení. Ale vystřelil slabší nohou a brankář neměl problém zasáhnout. Jasnou příležitost ke skórování měl ve 28. minutě Wout Weghorst, jenž po krásné průnikové přihrávce čelil pouze Marcu-Andrému ter Stegenovi. Německý brankář si však poradil a střelu doprostřed zlikvidoval. Obávaný střelec Marcus Rashford se k první šanci dostal po půlhodině hry, kdy si dobře zpracoval balon a šikovně vystřelil. Skvělým zákrokem ovšem opět zasáhl strážce katalánské brány. Na tuto šanci se následně pokoušel odpovědět Jordi Alba, který ale z úhlu proti španělskému brankáři neuspěl.

Zápas na Camp Nou sledoval i Alex Ferguson.
Zápas na Camp Nou sledoval i Alex Ferguson.@EuropaLeague

Během prvního poločasu gólmani předváděli skvělé zákroky, ale vstup do druhé půle ani jednomu nevyšel. V 50. minutě se šťastně prosadil Alonso, když se od něj odrazil míč po rohovém kopu. David de Gea si nedokázal s lehkou hlavičkou poradit. O tři minuty později však odpověděl Rashford, když si slabší chvilku vybral i Ter Stegen. Anglický střelec se prosadil z úhlu a vyrovnal. V 59. minutě si vzal opět míč a dovedl ho až do vápna, kde se po několika odrazech dostal až do brány. Vlastní branku si připsal Jules Koundé a Rudí ďáblové se dostali do vedení. V 76. minutě ale znovu udeřili Blaugranas, Raphinův centr na Lewandovského propadl až do brány.

Salcburk – AS Řím 1:0

Rakouští Býci v úvodní desetiminutovce zaznamenali hned dvě nebezpečné střely. Jako první ohrozil bránu soupeře Nicolás Capaldo, jenž se pokusil zaskočit gólmana pokusem k levé tyči. Rána mu však nesedla a Rui Patrício si připsal rutinní zákrok. Následně si křikl o přihrávku na hranici vápna Noah Okafor, ve slibné šanci ale přestřelil a poslal míč mezi fanoušky na tribuně. V závěru poločasu zase kanonýr „vykoupal“ obránce v pokutovém území a pálil k levé tyči. Philip Köhn byl však v obou případech neoblomný.

Nicolas Capaldo rozhodl v 88. minutě o výhře Salcburku nad AS Řím 1:0.
Nicolas Capaldo rozhodl v 88. minutě o výhře Salcburku nad AS Řím 1:0.@RedBullSalzburg

Nespokojenost s výkonem týmu dal najevo kouč José Mourinho, když posadil Paula Dybalu a do druhé půle vyslal na hřiště tureckého obránce Zekiho Celika. Obě mužstva se následně soustředila spíše na defenzivu než na útočné akce a fanoušci se tak vzrušení nedočkali. To se v 73. minutě pokusil změnit Bryan Cristante, jenž si vyskočil na centr po rohu a nebezpečně hlavičkoval. Střela se však jen otřela o tyč. Výhru tak na svou stranu v závěru strhl Salcburk. Strahinja Pavlovič vyslal do vápna prudký centr, na který si naběhl Capaldo a hlavičkou k levé tyči poslal balon za záda gólmana.

Šachtar – Rennes 2:1

Tým z Bretaně už v 11. minutě prohrával, pokus Bogdana Mychajličenka, který využil zmatků v defenzivě soupeře a navedl si míč až do pokutového území, ještě Steve Mandanda dokázal vyrazit. Míč se však následně odrazil před odkrytou bránu, kde se nacházel Dmytro Kryskiv a mladý záložník naskytnutou šancí nepohrdl. Po faulu Chimuanye Ugochukwa ve vlastním vápně nařídil hlavní sudí penaltu a tu chladnokrevně střelou do levé části brány proměnil Artem Bondarenko.

Šachtar si poměrně překvapivě poradil s Rennes.
Šachtar si poměrně překvapivě poradil s Rennes.@EuropaLeague

Po změně stran se hráči Rennes pokusili strhnout iniciativu na svou stranu a připsali si první nebezpečný pokus. Povedenou kombinací se dostal do příležitosti Benjamin Bourigeaud a z hranice vápna vypálil. Zkušený záložník však mířil jen doprostřed brány a nenadělal brankáři problémy. Následně se už ale hosté kontaktní branky dočkali. Jérémy Doku vyslal z levé strany centr, který doplachtil až před vzdálenější tyč, kde si na něj počíhal Toko Ekambi a rozvlnil síť. Klub z Doněcku si ale výhru již pohlídal.

Leverkusen – Monako 2:3

Breel Embolo využil v deváté minutě přílišné váhání Lukáše Hradeckého v rozehrávce a důrazným napadáním přinutil brankáře Leverkusenu k vlastnímu gólu. Monako bylo i nadále nebezpečnější a jeho přímočarost dělala domácí obraně problémy. Po 20 minutách si vypracoval příležitost opět Embolo, který však nemířil přesně. Další šance přišla až krátce před poločasem, kdy v pokutovém území střílel Krépin Diatta, ale Hradecký dokázal částečně napravit svou chybu z úvodu. Před odchodem do kabin stihl zahrozit také Bayer, když přesně nedokázali zakončit krátce po sobě Exequiel Palacios ani Nadiem Amiri.

Adam Hložek trefil v zápase proti Monaku tyč, Leverkusen prohrál 2:3.
Adam Hložek trefil v zápase proti Monaku tyč, Leverkusen prohrál 2:3.@bayer04fussball

Po změně stran předvedl Leverkusen kombinaci, na jejímž konci Moussa Diaby obešel obránce a vyrovnal. V 59. minutě Florian Wirtz obešel několik bránících hráčů a z hranice pokutového území zamířil přesně k tyči. Další gól mohl krátce poté přidat Hložek, jeho střela při protiútoku však letěla mimo. V 74. minutě se za vápnem Bayeru šikovně otočil Diatta a povedenou ránou k tyči srovnal skóre. O 12 minut později mohl po přihrávce za obranu rozhodnout střídající Wissam Ben Yedder, jenže Hradeckého překonat nedokázal. Hned z protiútoku mohl být za hrdinu také Hložek, proti však byla tyč branky Alexandra Nübela. V nastaveném čase z dálky vystřelil kapitán Monaka Axel Disasi a zajistil svému týmu vítězství.

Juventus – Nantes 1:1

Juventus od začátku potvrzoval roli favorita a hosté se s míčem na kopačkách za půlící čáru příliš nedostávali. Ve 13. minutě navíc našel Ángel Di María za obranou Federica Chiesu a Vlahovič po jeho sklepnutí zakončením do odkryté branky otevřel skóre. Domácí kontrolovali hru také ve zbytku prvního poločasu, který však další větší šanci nenabídl.

Gól Dušana Vlahoviče Juventusu na výhru proti Nantes nestačil.
Gól Dušana Vlahoviče Juventusu na výhru proti Nantes nestačil. @juventusfc

V 60. minutě si první střelu na branku vypracovali také hosté. Ludovic Blas využil v rychlém protiútoku podklouznutí Bremera a ranou pod břevno vyrovnal. Domácí obdržený gól probudil a po dvou minutách se do míče opřel Chiesa, jeho pokus však v sítiv neskončil. Břevno pomohlo Albanu Lafontovi také o chvíli později, tentokrát ho přímo z rohového kopu trefil Filip Kostič. Když se neujal ani Danilův pokus v nastaveném čase, bylo jasné, že další gól již k vidění nebude.

Sevilla – PSV 3:0

První velkou možnost měl v 10. minutě Ismael Saibari, jenž zakončoval z pravé strany vápna, Bono však jeho pokus vyrazil. Na druhé straně vyslal přízemní střelu Jesús Navas, domácí kapitán ale mířil vedle levé tyče. V závěru poločasu si centr od rohového praporku dobře našel Tanguy Nianzou, jeho hlavička však těsně minula branku. Následující příležitost Rojiblancos již ale gólem skončila. Domácí předvedli hezkou akci na jeden dotek, na jejímž konci byl Youssef En-Nesyri, který balon uklidil s přehledem k tyči.

Nemanja Gudelj dal PSV gól na 3:0.
Nemanja Gudelj dal PSV gól na 3:0.@SevillaFC

Druhý poločas začal skvěle pro španělský celek. Navas nacentroval na Lucase Ocampose, jenž se ve vápně obtočil a ranou o tyč skóroval. Aby toho nebylo pro hosty málo, Ocampos přiklepl balon na Nemanju Gudelje, který v 55. minutě zvýšil na tříbrankový rozdíl. Opaření Nizozemci mohli snížit po střele Joeye Veermana, proti jeho ráně z hranice vápna ale dobře zakročil Bono. V další možnosti se v 71. minutě ocitl André Ramalho, který přízemním projektilem o kousek minul tyč. A na jednoznačné porážce klubu z Eindhovenu již nic nezměnil ani další pokus Veermana, který orazítkoval pouze tyč.

Sporting – Midtjylland 1:1

Sporting od úvodu dominoval v držení balonu, příliš mnoho zajímavých situací ovšem diváci zkraje utkání neviděli. Až po necelé půlhodině vyslal do vápna prudký centr Marcus Edwards, na který jen těsně nedosáhl dobře postavený Arthur Gomes. O chvíli později měl dobrou příležitost Pedro Goncalves, jenž dostal přihrávku na malé vápno. Míč mu však skočil a rána skončila nad brankou.

Momentka ze zápasu Sporting –⁠ Midtjylland.
Momentka ze zápasu Sporting –⁠ Midtjylland.@fcmidtjylland

Druhý poločas začal opět aktivněji portugalský celek, který sice po zakončení Gomese dokonce dostal balon do sítě, kvůli ofsjadu však trefa neplatila. Následně měli domácí možnost přímého kopu, Edwards ale mířil vedle. A tak se v 78. minutě prosadili hosté. Antonio Adan mizerně rozehrál balon, který za vápnem zachytil Emam Ashour a pohotovou ranou k tyči otevřel skóre. Sporting se nadále snažil o kýženou branku, které nakonec dosáhl v nastaveném čase, když se hlavou dokázal v malém vápně prosadit Sebastian Coates.