V Kataru budou poprvé v historii řídit zápasy mistrovství světa ženské rozhodčí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
V Kataru budou poprvé v historii řídit zápasy mistrovství světa ženské rozhodčí
Stéphanie Frappartová je z tria hlavních ženských sudích pro Katar nezkušenější.
Stéphanie Frappartová je z tria hlavních ženských sudích pro Katar nezkušenější.Profimedia
Stéphanie Frappartová, Salima Mukansangaová a Jošimi Jamašitaová. Tato jména se zapíší do historie fotbalu, přesněji světových šampionátů. Dámy z Francie, Rwandy a Japonska totiž budou jako první ženy v rolích hlavních rozhodčích řídit utkání MS. Další tři jejich kolegyně, Neuza Backová z Brazílie, Karen Díazová Medinaová z Mexika a Američanka Kathryn Nesbittová budou působit jako asistentky na čarách.

Šéf komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina označil nominaci šesti žen za završení dlouhodobého procesu. "Započal před několika lety nasazováním ženských rozhodčí do mládežnických a mužských soutěží FIFA a je důkazem toho, že rozhoduje kvalita a ne pohlaví," řekl bývalý italský sudí, Čechům dobře známý zejména z Eura 2000.

"Doufám, že nominace elitních ženských rozhodčí na důležité mužské soutěže nebude už brána jako senzace, ale jako samozřejmost. Již několik let podávají výkony na vysoké úrovni," dodal.

Z tria hlavních sudí je nejzkušenější Frappartová. V roce se stala první ženskou rozhodčí ve druhé francouzské lize a o pět let později poté v mužské Ligue 1. Téhož roku coby první dáma řídila Superpohár UEFA, v němž Liverpool porazil na penalty Chelsea.

V roce 2020 vedla jako první žena duel Ligy mistrů a později i finále Francouzského poháru. "Mistrovství světa bude jednoznačným vrcholem mé kariéry. Jsem nadšená a rozhodně to neberu jako samozřejmost," prohlásila Francouzka.

Jamašitaová si podobnou kariéru užila i v Japonsku, kde se v roce 2019 stala první ženou, která rozhodovala zápasy asijské Ligy mistrů. "Být na mistrovství světa je velká zodpovědnost, ale jsem šťastná, že ji mám. Nikdy bych si nedokázala představit, že se tam dostanu," řekla agentuře AFP.