V poslední minutě jsme měli mečbol, litoval šance Muaniho trenér Deschamps

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
V poslední minutě jsme měli mečbol, litoval šance Muaniho trenér Deschamps
V poslední minutě jsme měli mečbol, litoval šance Muaniho trenér Deschamps
V poslední minutě jsme měli mečbol, litoval šance Muaniho trenér DeschampsProfimedia
Francouzský trenér Didier Deschamps (54) litoval prohry s Argentinou ve finále mistrovství světa v Kataru především proto, že jeho tým dvakrát vyrovnal a navíc byl v závěru prodloužení blízko výhře. Zda bude u Les Bleus pokračovat, o tom se teprve rozhodne.

Obhájci trofeje prohrávali 0:2 a v prodloužení 2:3, Kylian Mbappé ale pokaždé zařídil vyrovnání. Hattricku dosáhl i pomocí dvou proměněných pokutových kopů. V závěru prodloužení šel střídající útočník Randal Kolo Muani sám na brankáře Emiliana Martíneze, jenže neproměnil. Následný penaltový rozstřel ovládli Jihoameričané.

"Vstali jsme z mrtvých, proto je nám to tak líto. V poslední minutě jsme měli mečbol, ale nemělo to tak holt dopadnout," řekl po finále na tiskové konferenci Deschamps, který ovládl šampionát jako hráč v roce 1998 a o 20 let později coby kouč.

Sestřih zápasu Argentina –⁠ Francie
Livesport CZ

"Kdybychom prohrávali 2:0 a nakonec to skončilo 3:0, bylo by to jiné. Jen byste Argentině řekli: Bravo. A to by bylo vše. Pořád jim blahopřeji, hráli skvěle, sice trochu neférově, ale to jsme čekali. To ale na jejich vítězství nic neubírá," uvedl Deschamps.

Přehled zápasu Argentina –⁠ Francie 4:3 

Jeho svěřencům se v utkání dlouho nedařilo. V posledních dnech před finále trápilo Francouze nachlazení. "Neměli jsme tolik energie jako v předchozích utkáních, ale o žádného hráče ze základní jedenáctky jsem se nebál. Stáli jsme proti týmu, který hrál finále mistrovství světa, zatímco jsem měl pocit, že v našem případě to tak nebylo," prohlásil někdejší hráč Juventusu nebo Chelsea.

Mbappého hattrick ve finále na titul nestačil
Mbappého hattrick ve finále na titul nestačil AFP

Už ve 41. minutě za stavu 0:2 stáhl ze hry útočníky Ousmanea Dembélého a Oliviera Girouda. "Nemohl jsem čekat až do poločasu. Ousmane a Olivier nás dovedli do finále, ale dneska tak dobře nehráli. Když vám věci nefungují, musíte s nimi zatřást."

Prodloužení a nakonec i rozstřel, v němž se také nemýlil, zařídil Mbappé. "Ve finále zanechal stopu," řekl Deschamps o kanonýrovi Paris St. Germain, jenž se s osmi trefami stal nejlepším střelcem turnaje.

Deschamps vede výběr země galského kohouta od roku 2012. Současná smlouva mu vyprší na konci tohoto měsíce. Už postupem do finále splnil s mužstvem cíl, vytyčený šéfem francouzského fotbalu Noëlem Le Graëtem. "Na začátku roku se s předsedou svazu setkám. Pak se vše dozvíte," podotkl bývalý kouč Monaka, Juventusu a Marseille.