Maradona by si to užil, vzpomínal na zesnulou legendu kouč argentinských mistrů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Maradona by si to užil, vzpomínal na zesnulou legendu kouč argentinských mistrů
Lionel Scaloni
Lionel Scaloni Profimedia
Trenér argentinských mistrů světa Lionel Scaloni (44) po finále proti Francii a výhře po penaltovém rozstřelu zavzpomínal na zesnulého krajana Diega Maradonu (†60), který v roce 1986 dovedl svou zemi k předchozímu titulu. Kouč byl přesvědčen, že by si legendární ofenzivní hráč nedělní strhující souboj o zlato užil. Scaloni označil finále za bláznivé a pochvaloval si, jak jeho svěřenci zareagovali na ztrátu vedení. Byl nadšený, že na šampionátu mohl vést kapitána Lionela Messi (35).

Maradona, který zemřel před dvěma lety, v roce 1986 coby kapitánem dovedl Argentinu k předešlému zlatu na světovém šampionátu. "Kdyby tady byl, užil by si to. Byl by prvním člověkem na hřišti, který by slavil. Přál bych si, aby tu byl s námi a mohl si tuhle chvíli užít," řekl Scaloni na tiskové konferenci poté, co jeho svěřenci vyhráli penaltový rozstřel 4:2.

"Zápas byl úplně bláznivý, šílený. Nemohu uvěřit tomu, že jsme museli tolik trpět v tak perfektním zápase, jaký jsme odehráli. Předvedli jsme skvělý výkon. Je neuvěřitelné, co vše jsme museli překonat," poznamenal kouč.

Sestřih zápasu Argentina – Francie
Livesport CZ

Jeho svěřenci 75 minut naprosto dominovali a vedli nad trápící se Francií 2:0. Obhájci zlata pak ale zásluhou dvou slepených branek Kyliana Mbappého srovnali na 2:2. Argentinci neudrželi náskok ani v prodloužení a Mbappé třetím gólem v utkání poslal jedno z nejdramatičtějších finále v historii do penalt.

"Dostali jsme dnes neuvěřitelné rány, dvakrát jsme ztratili vedení, ale pokaždé jsme se z toho vzpamatovali. Jsem na tenhle tým neskutečně hrdý, zdá se, že odpoví na úplně všechno," prohlásil Scaloni.

Messi se Maradonovi ziskem titulu mistra světa pomyslně vyrovnal
Messi se Maradonovi ziskem titulu mistra světa pomyslně vyrovnalAFP

Ocenil, jaký přínos měl pro tým kapitán Messi. Sedminásobný držitel Zlatého míče dal ve finále dvě branky, jednou skóroval v penaltovém rozstřelu a na sklonku kariéry po letech čekání dosáhl na poslední chybějící velkou trofej. V tabulce kanonýrů na turnaji v Kataru skončil se sedmi góly druhý za Mbappém.

"Je obrovské potěšení ho trénovat. To, co přináší týmu, nemá obdoby. Je to něco, co jsem nikdy neviděl," řekl Scaloni a uvítal, že Messi ještě nehodlá ukončit reprezentační kariéru. "Pokud chce dál hrát, budeme poctěni."

Messi s vytouženým pohárem
Messi s vytouženým poháremAFP

Ve 44 letech se stal nejmladším vítězným trenérem ve finále mistrovství světa od roku 1978, kdy Argentinu dovedl ke zlatu tehdy devětatřicetiletý César Luis Menotti. "Být na vrcholu je jedinečný pocit. Všichni lidé v Argentině by si to měli užít, je to historická chvíle pro naši zem," neskrýval dojetí.