Argentina – Francie 4:3. Albiceleste jsou potřetí mistry světa, rozhodly penalty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina – Francie 4:3. Albiceleste jsou potřetí mistry světa, rozhodly penalty
Aktualizováno
Argentinci vyhráli mistrovství světa v Kataru.
Argentinci vyhráli mistrovství světa v Kataru.Opta by Stats Perform / AFP
Strhující závěr nabídlo finále 22. mistrovství světa. Argentina si zdánlivě v klidu šla pro titul, když vedla 2:0 po gólech Lionela Messiho a Ángela Di Maríi z prvního poločasu. Jenže matně působící Francie zničehonic povstala, na čemž měl zásadní podíl Kylian Mbappé. V 80. minutě z penalty snížil a záhy utěšenou střelou z voleje zařídil prodloužení. V něm se znovu trefily obě největší hvězdy – nejdřív Messi a pak z dalšího pokutového kopu Mbappé. O světových šampionech tak musel rozhodnout penaltový rozstřel. V něm byli šťastnější Albiceleste a navázali na tituly z let 1978 a 1986.

Před Messim se naskytla poslední příležitost, jak se ve své domovině vyrovnat božskému Diegu Maradonovi, který dotáhl modrobílé ke světovému prvenství před 36 lety. Jednomu z nejlepších hráčů historie ale chtěl překazit plány jeho spoluhráč z PSG Mbappé, jenž stejně jako argentinská hvězda v dosavadním průběhu turnaje už pětkrát skóroval. Do duelu mohli jít v o něco lepším rozpoložení Jihoameričané. Francouzský tábor totiž zasáhla nemoc, která v uplynulých dnech postihla víceméně většinu základní sestavy.

Fanoušci Les Bleus tak mohli mít z průběhu utkání lehké obavy a úvodní čtvrthodina je v tom pouze utvrdila. Nejenže soupeř působil i díky netypickému zařazení Di Maríi na levou stranu mnohem nebezpečněji, ošetření si navíc po souboji s klubovým spoluhráčem Cristianem Romerem vyžádal Hugo Lloris. Čerstvý rekordman v počtu startů na světových šampionátech mezi gólmany byl schopen pokračovat, jenže už ve 23. minutě musel čelit penaltě.

Sestřih zápasu Argentina – Francie
Livesport CZ

Ousmane Dembélé totiž lehce fauloval skvěle hrajícího Di Maríu a Messi z bílého puntíku střelou do protipohybu obstaral první gól zápasu. Ještě do přestávky zasadili Argentinci obhájcům zlata druhý těžký úder. První nebezpečnější akci Mbappého následoval po pravé straně vedený učebnicový protiútok, na jehož konci Alexis Mac Allister vybídl ke skórování Di Maríu.

Francouzská ofenziva navzdory dvougólovému manku dlouho mlčela a 15 minut před koncem stále čekala na premiérové zakončení mezi tři tyče. Sen o obhajobě, ke které mohlo dojít poprvé po 60 letech, se evropskému celku pomalu rozplýval. Situace se změnila až v 80. minutě, kdy Nicolás Otamendi fauloval unikajícího Randala Kolo Muaniho a Les Bleus dostali možnost kopat penaltu. Tou nepohrdl Mbappé a šestým gólem na turnaji dotáhl Messiho v tabulce střelců.

Statistiky zápasu Argentina – Francie
Statistiky zápasu Argentina – FrancieOpta by Stats Perform

A jen o malou chvíli později už se vyhříval v jejím čele, jelikož využil obloučku Marcuse Thurama a povedeným volejem zastavil dech fanouškům po celém světě, když propálil Emiliana Martíneze. V závěru nastavení se mohl do záře reflektorů vrátit Messi, Lloris ale jeho tvrdý projektil pod břevno zneškodnil a poslal duel do prodloužení.

Na konci jeho první části se hned do dvou dobrých pozic dostal střídající Lautaro Martínez. Útočník Interu však i kvůli povedeným obranným zákrokům stopera Dayota Upamecana jen rozšířil svoji sbírku promarněných příležitostí na tomto turnaji. Další taková přišla ve 109. minutě, jenže tentokrát stál na správném místě Messi a pohotovou dorážkou přiblížil Albiceleste k vysněnému triumfu. Proti byl však opět Mbappé.

Mbappé ve finále nastřílel hattrick
Mbappé ve finále nastřílel hattrickAFP

Po ruce Gonzala Montiela se totiž znovu kopala penalta a forvard PSG chladnokrevně srovnal. V infarktovém závěru ještě Emiliano Martínez v obří příležitosti vychytal Kolo Muaniho, a rozuzlení fantastického finále tak přinesl až rozstřel. V něm nejprve skórovaly obě největší hvězdy utkání, pak ale minuli dva francouzští střelci v řadě a o osudu duelu rozhodl přesným zásahem Montiel.

Argentina tedy za svým příběhem napsala zlatou tečku a celkově se mohla radovat už ze třetího titulu světových šampionů. Francouzská cesta za zopakováním prvenství z roku 2018 tak i přes třígólový Mbappého přínos skončila těsně před cílem.

Livesport hráč utkání: Lionel Messi (Argentina)

Přehled zápasu Argentina – Francie 4:3