Velikán Paulo Futre o Leaově budoucnosti, Mourinhovi či vzpomínkách na Porto

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Velikán Paulo Futre o Leaově budoucnosti, Mourinhovi či vzpomínkách na Porto
Paulo Futre v barvách AC Milán.
Paulo Futre v barvách AC Milán.Profimedia
Pokud jde o portugalský fotbal, je Paulo Futre (57) – bývalý hráč AC Milán, Atlétika Madrid, Porta a Benfiky Lisabon – jedním z nejzvučnějších jmen, které můžeme v zemi najít. Pro portugalskou verzi Livesport Zpráv se rozpovídal mimo jiné o možném comebacku Porta, o působení Rafaela Leaa v AC Milán či Josém Mourinhovi.

Lusitánský "Maradona", jak se mu často v jeho vlasti přezdívá, je neustále na cestě mezi Lisabonem a Madridem. Proč Španělsko? Madrid je totiž městem, v němž žijí oba synové bývalého mistra Evropy. I díky tomu má o světovém fotbale stále solidní přehled.

Začněme s Portem. To má před sebou nelehký úkol, v úvodním utkání Ligy mistrů totiž před třemi týdny prohrálo s Interem 0:1.

"Jediný gól zápasu padl v úplném závěru, což hodně vypovídá o vyrovnanosti obou celků. Hra Porta se mi líbila. Nejspravedlivějším výsledkem by vlastně byla remíza, ale ještě není hotovo. Odveta se hraje v Portugalsku a jsem si jistý, že moje Porto to zvládne. Mám totiž takový sen..."

Jaký je váš sen?

"Mým snem je vidět Porto i Benfiku ve čtvrtfinále. Benfika už tam tedy skoro je, Porto musí předvést comeback. Vlastně ideální by bylo čtvrtfinále mezi oběma těmito kluby, abychom měli alespoň jeden z nich v semifinále."

A víte, komu byste v takovém případě fandil?

"(Směje se) Nechci mít žádné problémy. Porto je pro mě úplně jiný příběh, protože tam jsem hrál déle a hodně jsem tam toho vyhrál. Ale v Benfice se ke mně chovali velmi dobře. Ale jsem především Portugalec a v takovém případě bych doufal, že vyhraje ten nejlepší. A že v případě vzájemného semifinále mezi fanoušky obou klubů nedojde k veřejným nepokojům."

Nicméně Benfica teď hraje velmi zábavný fotbal.

"Navíc vyhrává! Mají skutečně velkolepou sezonu... A myslím, že pokud se nestane nic zvláštního, stanou se portugalskými mistry. Už teď mají výrazný náskok."

Tabulka portugalské ligy.
Tabulka portugalské ligy.Livesport

Mohlo by na tom právě Porto ještě něco změnit?

"Myslím, že velkým faktorem může být Sergio Conceicao, je to totiž velmi dobrý trenér. Známe se dobře a jeho vzestup mě nepřekvapuje, býval to už výborný fotbalista. Hodně mu pomáhají zkušenosti z Itálie, kde několik let hrál."

Je to navíc další trenér, který může přinést slávu tradičnímu klubu.

"Odvádí neuvěřitelnou práci. Nezapomínejme, že když v létě 2017 přišel na lavičku Porta, nebyly žádné peníze na přestupy a on si musel poradit jen s hráči, kteří se vrátili z hostování. A dokázal vyhrát titul! Od této chvíle dosáhl mnoha cenných výher a navíc svůj tým vždy dovedl do osmifinále či čtvrtfinále Ligy mistrů. Ode mě by si zasloužil deset bodů z deseti a myslím, že je připraven trénovat jakýkoli evropský tým."

V čem se liší oproti slavnému předchůdci Josému Mourinhovi, který klub vedl v letech 2002–2004 a dokázal s ním Ligu mistrů vyhrát?

"Sergio má za sebou důležitá vítězství jako hráč, zejména s Laziem, se kterým získal v roce 2000 historické Scudetto. Po osobnostní stránce je tedy úplně jiný než Mourinho. Sergio je vášnivý, ohnivý a nikdy se nezmění. Což je také důvod, proč bývá občas vylučován. Není možné po něm chtít, aby se změnil."

Ale nemění se ani Mourinho, jak ukázalo nedávné vyloučení proti Cremonese.

"To je pravda, ale přestou jsou ti dva rozdílní. Sergio je v každém zápase našlapaný energií, to Mourinho není tak zběsilý. Conceicao však svou vášeň přenáší na hráče a právě jeho charakter z něj dělá trenérský fenomén."

Jak hodnotíte Mourinhovu druhou sezonu v Římě?

"Pokud se mu podaří dostat do Ligy mistrů, bude to jako vyhrát Scudetto. Byl by to velkolepý úspěch. Věřím, že v Římě si ho pořídili, aby tým něco naučil. Je však třeba více investovat, aby AS mohlo přemýšlet o ligovém titulu.."

K ruce má učedníka, mladého portugalského kouče Tiaga Pinta.

"Ano, je mladý a přichází z Benfiky s nabranými zkušenostmi. Myslím, že se velmi dobře adaptoval na italské prostředí. To on přivedl Mourinha do Říma a oba si podle mého názoru vedou velmi dobře."

Když už jsme nakousli Serii A co Rafael Leao, jehož budoucnost v AC Milán je nejistá?

"Byl bych velmi rád, kdyby v týmu zůstal. AC Milán v Itálii fandím. Ale Leao je borec, který by mohl hrát za jakýkoli tým."

Jenže není snadné odmítnout tučné šeky z Premier League, že?

"Samozřejmě, ekonomická otázka je jiná věc. Možná je jeho snem zahrát si v Anglii, ale to nemůžu vědět. Vím jen, že AC je velmi dobrý tým a stále roste, stejně jako celý italský fotbal, který je na tom lépe než před čtyřmi lety. Brzy by Milán mohl bojovat o vítězství v Lize mistrů, a pokud Leao zůstane, mohl by právě on být klíčovým prvkem."

V Itálii je jeden portugalský hráč, který je velmi nedoceněný. Obránce Mario Rui je na čtvrtém místě s celkem šesti rozhodujícími přihrávkami, Jediný obránce s tak vysokým číslem...

"Neuvěřitelné! V Portugalsku se o něm moc nemluví, možná ho vytrestala jeho povaha. Je skutečně zvláštní, že nedostal pořádný prostor v reprezentaci. Mohl by toho v národním týmu odehrát mnohem více a věřím, že dříve nebo později dostane příležitost, kterou si zaslouží. V Neapoli je bezpochyby jedním z lídrů šatny a jeho výkony v posledních letech jsou působivé."