Turecké volejbalistky poprvé ovládly ME, v dramatickém finále přehrály Srbsko v pěti setech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Turecké volejbalistky poprvé ovládly ME, v dramatickém finále přehrály Srbsko v pěti setech
Turecké volejbalistky se radují ze zlatých medailí.
Turecké volejbalistky se radují ze zlatých medailí.Profimedia
Volejbalistky Turecka poprvé v historii vyhrály mistrovství Evropy. Ve finále oplatily Srbsku porážku z roku 2019 a zvítězily 3:2 na sety. Pátý set získaly 15:13. Ukončila ho úspěšným útokem univerzálka Melissa Teresa Vargasová, která tím zaznamenala jednačtyřicátý bod v zápase. Turkyně tak evropským titulem navázaly na letošní triumf v Lize národů. Bronzové medaile získaly Nizozemky, které porazily Italky.

Srbsko – Turecko 2:3

Finálový duel byl ostatně především soubojem univerzálek. Největší útočná hrozba úřadujících mistryň světa ze Srbska Tijana Boškovičová byla ve finále na 37 bodech.

První set dospěl do vyrovnané koncovky, v níž si Turecko postupně vypracovalo dva setboly. Ani jeden ale nevyužilo a naopak dvěma chybami v útoku pomohlo Srbsku k výhře 27:25.

Nevydařený závěr úvodní sady turecké volejbalistky nerozhodil. Začaly ještě více tlačit podáním a zlepšily obranu, což jim společně s útočnou euforií Vargasové přineslo záhy několikabodový náskok a nakonec pohodovou výhru 25:21 znamenající vyrovnání na 1:1.

Ve třetí sadě se zadrhl útočný stroj Boškovičové a Turecko vedlo 15:9. Pak ale udělalo několik laciných chyb v poli a pomohlo Srbsku k návratu do hry. Srbské útočnice místo razantních úderů začaly volit častěji ulívky, s nimiž si Turkyně nedokázaly poradit. Ani turecký útok nebyl v této pasáži dostatečně efektivní a za stavu 19:19 bylo vyrovnáno. Závěr patřil Srbsku, které zdánlivě ztracený set vyhrálo 25:22 a opět se dostalo do vedení.

Potřebnou třetí sadu ale na svou stranu nezískalo. K Vargasové se na turecké straně postupně přidávala blokařka Zehra Günesová, jež byla v útoku neomylná. V bod proměnila všech jedenáct nahrávek, které na její místo na středu sítě směřovaly. Srbky ve čtvrtém setu opakovaně dotáhly drobnou ztrátu, ale když dostaly v závěru eso od Ebrar Karakurtové, prohrávaly 19:21 a už nenašly odpověď. Turecko získalo tuto sadu 25:22 a poslalo zápas do rozhodujícího setu.

Jeho klíčový okamžik přišel, když turecký blok zastavil Boškovičovou a vybojoval svému týmu vedení 12:10. Potřebný dvoubodový náskok už Turkyně nepustily, vyhrály 15:13 a ke dvěma stříbrným a třem bronzovým medailím z ME přidaly první evropské zlato. Naopak vítězky posledních dvou MS Srbky si budou muset na čtvrtý kontinentální titul počkat. Jejich současný trenér Giovanni Giudetti zažil s různými národními týmy už pátou porážku ve finále ME.

S oběma finalisty se na evropském šampionátu potkaly i české volejbalistky, které na šampionátu obsadily konečnou osmou příčku. Turecku ve skupině i Srbsku ve čtvrtfinále vzaly po jednom setu.

Nizozemsko – Itálie 3:0

Bronzové medaile získaly Nizozemky po výhře 3:0 nad obhájkyněmi zlata Italkami. Předloňské šampionky si tak nevynahradily zklamání z prohraného semifinále s Tureckem, Nizozemky v pátek v Bruselu nestačily na Srbky. Celkově slaví tým Oranjes sedmý cenný kov a podruhé má bronz.

Poslední čtyři vzájemné zápasy italské volejbalistky vyhrály, ale dnes se neprosadily přes precizní obranu Nizozemek a dva roky po zlatém Euru vyšly naprázdno. Tým pod vedením německého kouče Felixe Koslowského dnes dvanáctkrát bodoval blokem, Italky jich měly jen šest.