Vondroušová vyřadila světovou dvojku, o osmifinále si zahraje s Fruhvirtovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vondroušová vyřadila světovou dvojku, o osmifinále si zahraje s Fruhvirtovou

Vondroušová vyřadila světovou dvojku, o osmifinále si zahraje s Fruhvirtovou
Vondroušová vyřadila světovou dvojku, o osmifinále si zahraje s FruhvirtovouProfimedia
Markéta Vondroušová (23) se na Australian Open postarala o vyřazení světové dvojky Ons Jabeurové (28). Česká tenistka porazila tuniskou finalistku předchozích dvou grandslamů 6:1, 5:7, 6:1 a třetí rok po sobě v Melbourne nechybí ve 3. kole. V něm narazí na krajanku Lindu Fruhvirtovou (17).

Vondroušová loni kvůli operaci zápěstí půl roku nehrála, na podzim se však stihla na kurty vrátit a na menších turnajích a v Billie Jean King Cupu se rychle vrátila do zápasového tempa. Ve dvouhře měla bilanci 8:2 a ve čtyřhře 10:1.

A ve velmi dobrých výkonech pokračuje i v úvodu nové sezony. Z pěti zápasů prohrála jediný s letos dosud stále neporaženou členkou TOP 10 Arynou Sabalenkovou.

Na Australian Open rodačka ze Sokolova zvládla už dva třísetové duely. Po obratu proti Američance Alison Riskeové-Amritrajové si tentokrát poradila i se světovou dvojkou Jabeurovou. Finalistku loňského Wimbledonu a US Open zdolala 6:1, 5:7, 6:1 a vzájemnou bilanci upravila na 2:3.

Vondroušová vletěla do nočního zápasu v Rod Laver Areně nebojácně a proti extrémně chybující soupeřce získávala jeden game za druhým. V prvním setu neuspěla jen ve čtvrté hře, v níž nevyužila brejkbol.

Přestože Jabeurová nebyla ve své kůži a dál dělala zbytečné chyby, dokázala ve druhém setu na rozdíl od úvodu utkání trefovat i vítězné údery a odskočila do vedení 4:1. Přestože náskok ztratila, vynutila si třetí set.

V něm už ale opět dominovala česká tenistka. Ta se bleskově dostala do vedení 5:0 a šla podávat. Při servisu zápas neukončila, ale další drama nepřipustila. Při druhém mečbolu jí soupeřka pomohla 50. nevynucenou chybou.

"Po té dlouhé zdravotní pauze jsem dobře potrénovala a zapracovala na fyzické kondici. Jsem moc ráda, že jsem zpátky na této úrovni a jsem znovu schopná hrát takové zápasy," řekla Vondroušová v pozápasovém rozhovoru na kurtu více než hodinu po půlnoci.

Finalistka French Open 2019 Vondroušová hraje v Melbourne Parku pošesté a třetí rok po sobě nechybí ve 3. kole. O zopakování svého nejlepšího výsledku v Melbourne z roku 2021 si zahraje se sedmnáctiletou krajankou Fruhvirtovou, která v odpoledním programu porazila Kimberly Birrellovou a překonala své grandslamové maximum.

"Ona (Fruhvirtová) je už teď skvělá hráčka, mladá hvězda. Těším se, až si s ní zahraju," uvedla Vondroušová, kterou zítra čeká vstup do čtyřhry po boku Miriam Kolodziejové.

Jabeurová v pátém letošním zápase utrpěla druhou porážku a opět se musela sklonit před uzmění české soupeřky. Před dvěma týdny v semifinále v Adelaide nestačila na Lindu Noskovou.

Mezi 32 nejlepšími hráčkami Australian Open jsou tak čtyři české tenistky. Kromě Vondroušové a Fruhvirtové uspěla ve čtvrtek ve 2. kole i Karolína Plíšková, už ve středu postoupila Barbora Krejčíková.

Detail zápasu Vondroušová – Jabeurová 2:1