Vyrovnání nás hodně nakoplo, mohli jsme vyhrát, litoval po finále s Kanadou Kos

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vyrovnání nás hodně nakoplo, mohli jsme vyhrát, litoval po finále s Kanadou Kos

Vyrovnání nás hodně nakoplo, mohli jsme vyhrát, litoval po finále s Kanadou Kos
Vyrovnání nás hodně nakoplo, mohli jsme vyhrát, litoval po finále s Kanadou KosProfimedia
Čeští junioři na mistrovství světa do 20 let v Halifaxu na zlato sice nedosáhli, když ve finále podlehli Kanadě 3:2 v prodloužení, přesto jsou po 18 letech prvním výběrem, který ze světového šampionátu veze medaili.

Ačkoliv český výběr po úvodním dějství prohrával 0:1, trenér Radim Rulík byl s herním projevem spokojený. "V první třetině jsme si vytvořili pár šancí, a to i z kategorie vyložených. Bohužel břevno, to byla obrovská škoda. Tam kdyby se nám podařilo vstřelit branku, Kanada by trošku znejistěla. První třetinu jsme nehráli špatně, Kanada se ale ujala vedení," zhodnotil první část zápasu český kouč. "Mají výborné přesilovky, nejlepší na turnaji, zase to tam trefili," ocenil Rulík přesilovku soupeře, díky níž se Kanaďané dostali zásluhou Guenthera do vedení.

S druhou třetinou, ve které Kanada zvýšila své vedení na 2:0, už naopak příliš spokojený nebyl. "Ve druhé třetině jsme měli daleko na střídačku, Kanada byla jasně lepší. Tam jsme toho moc neměli," prohlásil Rulík.

Skvělá třetí třetina

Třetí třetina byla naopak v režii českého celku. Nejprve dokázal snížit na 1:2 Kulich a o necelou minutu později se prosadil také Kos, čímž srovnal stav zápasu. "Na třetí třetinu jsme změnili hru. Přineslo to výsledek. Kanada se soustředila na obranu, chtěla to ubránit, my jsme dominovali a byli jsme jasně lepší. Zaslouženě jsme se vrátili do zápasu," zhodnotil Rulík třetí část hry.

I přes velmi bojovný výkon českého týmu nakonec v prodloužení o jubilejním 20. triumfu Kanady rozhodl Guenther. I stříbrné medaile jsou však pro české mladíky velkým úspěchem, což potvrdil i Jiří Kulich – autor první branky národního týmu. "Určitě je to velký úspěch, akorát jsem ještě v takovém stádiu, kdy panuje zklamání. Ono to opadne a budeme na to vzpomínat jen v krásném," uvedl.

Mírné zklamání bylo cítit také z Jakuba Kosa. "Do třetí třetiny jsme šli s tím, že jsme chtěli ukázat, že na to máme a můžeme turnaj vyhrát. To vyrovnání nás hodně nakoplo a mohli jsme vyhrát. To je to, co nás mrzí - že se to nepodařilo dotáhnout," prohlásil.

Trenér Rulík, jenž převzal českou dvacítku v květnu 2022, nezapomněl českým juniorům po zápase pogratulovat. "Po zápase jsme v kabině jako realizační tým promluvili postupně všichni. Klukům jsme vyjádřili obrovskou gratulaci. Snažili jsme se na ně působit tak, aby z toho nebyli moc zklamaní. Je to hokejový život. Aby si z té zkušenosti vzali jenom ty dobré věci, těch bylo moře. Kariéry mají rozběhlé skvěle," řekl Rulík.

Přehled zápasu Česko – Kanada 2:3pp