Wales – Anglie pohledem dat: Southgate nevěří Fodenovi, pro Anglii by ale byl velkým přínosem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Wales – Anglie pohledem dat: Southgate nevěří Fodenovi, pro Anglii by ale byl velkým přínosem
Phil Foden v zápase s Íránem.
Phil Foden v zápase s Íránem.
Profimedia
Anglický talent Phil Foden (22) se v této sezoně zařadil v Manchesteru City mezi nepostradatelné články sestavy. A to nejen proto, že si v jeho dresu zatím drží výborný průměr gólu na dva zápasy. Na mistrovství světa v Kataru jej ovšem kouč národního týmu Gareth Southgate přehlíží. Datoví experti z české společnosti 11Hacks přitom poukazují na to, že dělá chybu.

Do zahajovacího utkání proti Íránu (6:2) se Foden zapojil až v 70. minutě za stavu 4:1, v duelu proti výběru USA (0:0) se na hřišti neobjevil vůbec. A to přesto, že si Anglie v průběhu zápasu vytvořila jedinou výraznější šanci, navíc v 93. minutě a jak jinak než ze standardní situace.

Za úplné opomenutí Fodena se na hlavu kouče Southgatea snesla hlasitá kritika z řad novinářů i odborníků, kteří se v anglickém fotbalu pohybují. "Je to náš nejlepší hráč a měl by nastupovat," shodli se bývalí reprezentanti Wayne Rooney s Garym Nevillem. Z pohledu dat lze souhlasit i s tak rezolutním hodnocením.

Přehled utkání Wales – Anglie + audiokomentář

Kvality křídelních útočníků jsou zpravidla posuzovány na základě vstřelených branek a vytvořených střeleckých příležitostí. A Foden během aktuální sezony Premier League exceluje v obojím.

Mezi křídly s alespoň 800 odehranými minutami se do lepších pozic pro zakončení dostává už pouze livepoolské eso Mohamed Salah. Co se týče vytváření šancí (bez standardních situací), je na tom společně se Salahem nepatrně lépe ještě Francouz Michael Olise z Crystal Palace.

Schopnost pravidelně se objevovat v dobrých střeleckých pozicích Foden kombinuje s výbornou technikou. Během své kariéry v Premier League vystřelil na branku 172krát a nastřádal 24,52 očekávaných gólů. Jeho post-shot xG je ale dokonce 28,32, což znamená, že své střely umisťuje na branku výrazně lépe než průměrný hráč.

Fodenovy střely v sezoně 2022/23
11Hacks / Livesport

Jednička ligy v centrech

Vstřelit se mladému kdřídelníkovi povedlo 30 branek a ve vzorku 6457 minut už je bezpečné říct, že je výborným zakončovatelem. Ukazuje to i v tomto ročníku – žádný jiný krajní záložník neproměňuje v anglické lize vyšší procento svých střel. A přestože se musí Foden o góly dělit s Norem Erlingem Haalandem, víc branek než jeho sedm mezi křídly zatím vstřelil pouze Miguel Almirón z Newcastlu s osmi zásahy

Ačkoli se Foden často dostává dovnitř pokutového území, odkud tvoří i zakončuje, nesmírně platný je i v křídelních prostorech. V Premier League má nejvyšší úspěšnost centrů. Schopnost poslat přesný pas do nebezpečného prostoru by Foden v dresu Anglie využil nejenom ze hry, ale především z tolik omílaných standardních situací, které jsou jednou z hlavních útočných zbraní současného výběru Albionu.

Po prvním utkání nechtěl Southgate měnit vítěznou sestavu, po tom druhém už mu tahle starost odpadla. Možnost, že Anglie nepřekročí práh skupiny, existuje spíš v teoretické rovině. A v playoff by to už bez Fodena nemuselo vyjít…