Z idylky horor během pěti měsíců. Proč se vztah mezi Mbappém a PSG zhroutil?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Z idylky horor během pěti měsíců. Proč se vztah mezi Mbappém a PSG zhroutil?
Z idylky horor během pěti měsíců. Proč se vztah mezi Mbappém a PSG zhroutil?
Z idylky horor během pěti měsíců. Proč se vztah mezi Mbappém a PSG zhroutil?
AFP
V pondělí vybuchla na francouzské rozhlasové stanici RMC Sport bomba: Kylian Mbappé (23) v případě, že bude možnost, v zimě opustí Paris Saint-Germain. Informaci druhý den potvrdila i španělská Marca. A telenovela, které se zdál být před čtyřmi měsíci díky prodloužení smlouvy konec, je zpět.

Zdá se, že je to už dávno, co Nasser al-Khelaïfi a Mbappé pózovali v Parku Princů s dresem PSG, na němž stálo "2025". Všichni se usmívali, mistr světa z roku 2018 a prezident klubu z hlavního města totiž dali sbohem spekulacím o Francouzově odchodu do Realu Madrid nečekaným prodloužením smlouvy. 

Od 21. května uplynulo jen necelých pět měsíců. A všechno je jinak. Mbappé už v PSG navzdory smlouvě do roku 2024, která je s opcí platná do roku 2025, pokračovat nechce. S touto informací přišel poprvé v pondělí RMC Sport v pořadu After Foot. V úterý ji potvrdila Marca a další francouzská média.

Mbappého rozhodnutí potvrzuje i několik zdrojů z hráčova blízkého okolí, které Flashscore News v posledních týdnech oslovil. Francouzský útočník se cítí zrazen vedením klubu a chce Paříž co nejdříve opustit. Jeho vysněná adresa zůstává nezměněna, i přestože se cesta na ní zdá být v současné chvíli komplikovaná – Real Madrid.

Začátek: týden od 16. května

Abychom pochopili, co se mezi Mbappém a Paris Saint-Germain stalo, musíme se vrátit do týdne před prodloužením smlouvy. Poprvé po dvou letech, možná dokonce třech, se pařížskému vedení podařilo přiblížit dohodě s hráčem, když vyslyšelo jeho přání o sportovních zárukách. Ještě předtím se však dal do práce francouzský prezident Emmanuel Macron.

"Mluvil jsem s Mbappém, abych mu jednoduše poradil, ať zůstane ve Francii. Neformálním způsobem jsem mu doporučil, aby zůstal v PSG. Myslím si, že je mou povinností, abych bránil svou zemi," uvedl prezident republiky v dlouhém rozhovoru, který loni v červnu poskytl tisku. Informaci potvrdil v červencovém rozhovoru pro New York Times i samotný útočník.

"Řekl mi: `Nechci, abys teď odešel, jsi pro zemi důležitý. Všichni budou rádi, když zůstaneš, všichni tě tu mají rádi a máš ještě čas, než odejdeš. Můžeš tu zůstat o něco déle.` Samozřejmě, když vám tohle řekne prezident, něco to znamená. Ale jak už jsem řekl, bylo to moje rozhodnutí. Nikdy by mě nenapadlo, že budu s prezidentem mluvit o budoucnosti své kariéry."

V souvislosti s tím zasedli Mbappé a PSG k jednání. Klub musel udělat krok vpřed, neboť hráč požadoval konkurenceschopný tým, jenž bude mít vysoké ambice v Lize mistrů. A vedení se rozhodlo mu přání splnit, protože dobře vědělo, že jinak bitvu s Realem Madrid nevyhraje.

A tak Paříž Mbappému slíbila sportovní projekt, po němž toužil už několik let. Měl se stát základním stavebním kamenem týmu, do něž postupně přibudou další hvězdy, které jej obklopí: Lewandowski, Škriniar, Tchouaméni, Bernardo Silva, Rashford a další. Zároveň na pařížském trůnu nemohou sedět dvě světové hvězdy, a tak klub dal Mbappému slib, že prodá Neymara. A aby toho nebylo málo, trenérem se měl stát Zinedine Zidane.

Důvody zhoršení vztahů

"Sliby ublíží jen těm, kteří je přijmou," opakoval bývalý prezident Francie Jacques Chirac. Slavný citát na situaci ohledně Mbappého a PSG dokonal padl. Francouz a jeho blízké okolí si velmi rychle uvědomili, že PSG své závazky nedodrželo.

Poprvé byl hvězdný útočník frustrovaný na přelomu července a srpna, kdy klub z hlavního města podepsal první posily, které byly daleko od květnových slibů. "Neustále opakuje, že udělal chybu a chce znovu odejít," ujišťoval tehdy Flashscore News zdroj blízký hráčově okolí.

Často náladový, zejména když se věci nevyvíjejí k jeho libosti, Mbappé se poprvé veřejně ozval 13. srpna, když Ligue 1 otřásla kauza s penaltou. V zápase proti Montpellieru se nedokázal smířit s tím, že Neymar zahrával druhý pokutový kop v zápasu. Klub mu přislíbil, že bude středobodem celého projektu, a najednou tohle...

Sportovní ředitel klubu Luis Campos mezitím vyřešil problém s oběma hráči, novináři mu předali informace a vše se rychle přešlo. Jenže čas plynul a klub nedodržel nic z původních slibů. Neymar zůstal, a i když se Mbappého vztah s Brazilcem, který byl na tiskové konferenci označen jako "horská dráha", zlepšuje, mladý Francouz se zlobí na vedení klubu, zejména na Násira al-Khelaïfiho a Antera Henriqueho, že nedodrželi své závazky. 

Zásadní je však fakt, že Mbappému nevyhovuje pozice, v níž ho trenér využívá. Podle slibů měl mít po boku silnou devítku, aby mohl operovat na své oblíbené levé straně. Jenže žádný útočník světové úrovně do Parku Princů nedorazil, a tak na ose hřiště v roli "pivota" opět nastoupil on, který se netají, že se mu lépe hraje v reprezentaci po boku Oliviera Girouda než v PSG. Tím se také vysvětluje mediální výstup po zápase francouzského týmu s Rakouskem z 22. září i vzkaz "#PivotGang" na Instagramu po sobotní remíze PSG s Remeší 0:0. 

Co nejdřív pryč

Jak prozradil After Foot na RMC Sport a následně potvrdila Marca, Mbappé skutečně chce v tuto chvíli co nejdřív opustit Paris Saint-Germain. Pokud by se naskytla možnost, učinil by tak už v zimě, ujistily Flashscore News zdroje blízké samotnému hráči. Francouz chce odejít do Realu Madrid, ale Pařížané ho prodat nehodlají. A španělský klub, který nastalou situací překvapen není, zatím potichu sleduje vše, co vychází na povrch.

Ve skutečnosti má Paris Saint-Germain v této tahanici navrch: Mbappé prodloužil smlouvu do roku 2024 s opcí na další rok. Pokud se situace do příštího léta nezmění, bude muset znovu přijít na řadu otázka jeho případného prodeje.

Francouzská hvězda zase musí situaci přetrpět, zatímco se vnitřně utvrzuje, že chce odejít do Realu Madrid. Volba na něj padla už loni v květnu, jen musí počkat do konce smlouvy. O prodeji v zimě se v nejvyšších sférách PSG vůbec neuvažuje a zrovna realisticky nevypadá ani léto 2023.  

Real Madrid celou dobu ví, že se vztah mezi hráčem a jeho klubem dříve či později rozpadne. Není divu, že jeho vedení zůstává pozorné, aniž by věřilo slovo od slova všemu, co se objeví. Ve španělském klubu jsou zkrátka vzhledem ke květnovým událostem opatrní. A i když španělský tisk píše, že Francouz už v plánech "bílého baletu" nefiguruje, záměry jsou úplně jiné. 

Real Madrid jako záložní varianta?

Podle našich informací si Real Madrid a jeho šéf Florentino Pérez nechávají pro Mbappého otevřená zadní vrátka, která však mají specifický klíč. Především jde o načasování. Real je daleko od toho, aby se pokoušel francouzského hráče podepsat příští léto, neboť jej mohl mít skoro zadarmo (bez přestupové částky). Navíc by to vzhledem k neexistujícím vztahům mezi oběma kluby nedávalo smysl.

Dále je tu pak finanční stránka věci. Španělský klub není schopen dorovnat současný plat, který hráč pobírá v PSG, ani jeho podmínky týkající se některých klauzulí. Palčivou otázkou budou samozřejmě i práva na image, která v březnu loňského roku na chvíli zbrzdila jednání mezi Francouzem a španělským klubem.

Real Madrid, který se částečně živí imageovými právy svých hráčů, nebude nikdy schopen Mbappému nabídnout 100 %, jinak riskuje, že se finančně potopí. Španělé při jednáních loni v květnu vynaložili značné úsilí, když hráči nabídli největší podíl a malou část si ponechali pro sebe. Po minulých událostech se to však už nebude opakovat. 

A především se musí změnit image hráče. "Tento Mbappé není ten, kterého jsem znal. Mbappé, jenž se nechce podílet na sponzorských operacích, není tím, jehož chci. Žádný hráč nestojí nad klubem. Já jsem věřil v Mbappého, který měl sen," vyznal se Florentino Pérez loni v červnu.

Prezident Realu, který s Francouzem vždy udržoval velmi dobré vztahy, očekává, že hráč své chování změní. "Mbappé měl sen, loni v létě jsme se ho snažili koupit. Pak jsme museli rok čekat. Pořád chtěl přijít a 14 dní předtím, v květnu, se všechno změnilo. Jednak kvůli politickému tlaku, jednak z ekonomických důvodů," dodal.

Pérez moc dobře ví, jak ovlivnit přesvědčování člověka, a byl hlavním aktérem případu. Pochopil, že rozhodnutí francouzského hráče rozhodně nebylo jen jeho vlastní. I proto ta vrátka stále zůstávají otevřená.

Nicméně odchod v roce 2023 do Španělska se zdá být nemožný. Francouz možná bude muset počkat, protože možnost, že se Real bude v jeho příchodu angažovat, je nepravděpodobná. O přesun by se pak mohly pokusit anglické kluby v čele s Liverpoolem. I ty si však musejí dát pozor na jeho touhy. Kylian Mbappé už totiž v minulosti ukázal, že umí být příliš náročným egoistou.