Záblesk naděje jménem Frances Tiafoe? V USA vyhlíží nového tenisového krále už 19 let

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Záblesk naděje jménem Frances Tiafoe? V USA vyhlíží nového tenisového krále už 19 let

Mužský tenis v USA čeká na grandslamového vítěze už 19 let.
Mužský tenis v USA čeká na grandslamového vítěze už 19 let.Profimedia
Naposledy se to povedlo Andymu Roddickovi v roce 2003. Od té doby, už dlouhých devatenáct let, žádný Američan nezvedl nad hlavu trofej pro grandslamového vítěze. Naděje do života tenisových nadšenců z USA nyní vrátil Frances Tiafoe (24), který v pětisetové bitvě podlehl v semifinále US Open Carlosi Alcarazovi. "Vrátím se a vyhraju to," slíbil rodák z Marylandu zaplněným ochozům.

Poprvé za poslední čtyři roky pocítili fanoušci amerického mužského tenisu záblesk naděje. Frances Tiafoe totiž navázal na úspěch Johna Isnera z Wimbledonu 2018 a na domácím US Open se probojoval do semifinále.

Od zlatých let Peta Samprase a Andreho Agassiho je to šokující změna. Tenis v USA nebyl zvyklý na oslavy semifinálové účasti na majoru, po zmíněném roce 2003 však dostal pořádnou facku. 

Na poslední triumf legendárního Agassiho, Američana s arménským původem, navázal ve stejném roce titulem z domácího US Open Andy Roddick. Od té doby však žádný Američan na majoru nekraloval.

Nyní to však vypadá mnohem lépe. Frances Tiafoe, který se k tenisu dostal díky svému otci, jenž jako údržbář spravoval kurty, totiž bavil domácí publikum v New Yorku skvělými výkony včetně senzačního vyřazení grandslamového rekordmana Rafaela Nadala, čímž si logicky získal pozornost celých Spojených států amerických.

Do hlediště slavného stadionu Arthura Asheho, mimochodem posledního černocha, který se před Tiafoem ve Flushing Meadows dostal do semifinále (1972), dorazila řada osobností v čele s bývalou první dámou Michelle Obamovou.

Ani s ohromnou podporou v zádech a dalším skvělým výkonem však syn uprchlíků před občanskou válkou v Sierra Leone na svého soupeře nestačil. "Tohle opravdu, ale opravdu bolí," pronesl Tiafoe bezprostředně po zápase přímo na kurtu.

"Od Carlose to bylo příliš dobré. Vyhraješ spoustu grandslamů, jsi zatraceně dobrý hráč, zatraceně dobrý člověk. Jsem šťastný, že jsem s tebou mohl sdílet kurt na tak velké scéně," smekl před Alcarazem Američan,” smekl před Alcarazem a vzápětí dodal: "Vrátím se a jednou to vyhraju. Omlouvám se lidičky."

Američtí fanoušci v to jistě doufají.