40+1 důvod, proč bylo finále šampionátu v Kataru zcela jedinečným zápasem v historii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
40+1 důvod, proč bylo finále šampionátu v Kataru zcela jedinečným zápasem v historii
40+1 důvod, proč bylo finále šampionátu v Kataru zcela jedinečným zápasem v historii
40+1 důvod, proč bylo finále šampionátu v Kataru zcela jedinečným zápasem v historii
Profimedia
Dokonce i sám nekorunovaný král fotbalu Pelé (82), obvykle kritický k dnešní podobě nejpopulárnějšího sportu planety, vzkázal z nemocnice: Byl dar sledovat tuhle podívanou. V Kataru se v neděli odehrálo naprosto unikátní finále dějin světových šampionátů. A to z pohledu dramatičnosti, mimořádných výkonů aktérů i historických milníků. Čím vším byla bitva o slavný zlatý pohár mezi Argentinou a Francií jedinečná?

Dramatické prvky

Poprvé oba týmy vstřelily alespoň tři góly. A to i včetně prodloužení. Dosud byly maximem poraženého dvě trefy (celkem sedmkrát).

Zatím nikdy tým, který prohrával ještě v 80. minutě finále šampionátu o dvě branky, nedokázal vyrovnat a vynutit si prodloužení. Dosud nejdramatičtější koncovku zosnovali Němci v roce 1986, kteří smazali ztrátu 0:2 góly v 74. a 81. minutě. A to taktéž proti Argentině. Modrobílí si ovšem vzali vedení po třech minutách zpět, když Diego Maradona vyslal do rozhodujícího úniku Jorgeho Burruchagu.

Francie je zároveň prvním mužstvem, jenž ve finále vstřelilo v základní hrací době dva góly po 80. minutě.

Sestřih finálového utkání Argentina - Francie.
Livesport CZ

Byl to nejdelší duel o světový trůn v historii. Rozhodčí vzhledem k trendu tohoto šampionátu přidal ke 120 minutám ještě dalších 22.

Pouť Argentinců turnajem trvala 792:09 minuty. Na trávníku tak strávili nejvíc času ze všech týmů v historii (dosud to byli Chorvaté, kteří v roce 2018 odehráli 778:42 minut).

Do neděle se ve všech finálových duelech trefili dohromady jen dva hráči starší 34 let (Švéd Nils Liedholm v roce 1958 a Francouz Zinédine Zidane v roce 2006). Proti Francii se zapsali mezi střelce 35letý Lionel Messi (navíc dvakrát) a Ángel Di María, jenž oslaví 35. narozeniny za necelé dva měsíce.

Mbappého trefy, které znamenaly náhlé vyrovnání Francie, padly v rozmezí pouhých 97 vteřin. A byly to nejrychlejší dva po sobě jdoucí góly v historii finále. Dosud byla rekordem odpověď Brazilce Amarilda v roce 1962, která přišla zhruba 100 sekund po slalomu Josefa Masopusta.

Zároveň to byly nejrychlejší dva góly od jednoho týmu (doteď přibližně 120 sekund, které v roce 1954 dělilo zásahy Maďarů Ference Puskáse a Zoltána Czibora).

A konečně to byly i dvě nejrychlejší trefy od jednoho hráče (do letoška držel primát Angličan Geoff Hurst s devíti minutami z roku 1966).

Kylian Mbappé zkompletoval i nejbleskovější hattrick (38 minut) ve finále, Hurst na to o 56 let dřív potřeboval téměř trojnásobek (102 minut).

Poprvé se stalo, aby se v prodloužení finálové bitvy trefily oba týmy.

A zároveň také to, že oba finalisté měli dvougólového střelce, Francouz Mbappé dokonce přidal ještě trefu navrch.

Současně se nikdy předtím neudálo, aby se ve finále dostali mezi střelce soupeřících týmů kluboví spoluhráči: Messi a Mbappé z Paris St. Germain. Za tentýž klub nastupoval ještě do července i autor zbývající branky ze hry Di María.

Bylo to finále s největším počtem penalt (mimo rozstřel) v historii. Tři pokutové kopy překonaly maximum z roku 1974, kdy Němci a Nizozemci zahrávali každý jednu.

Statistiky utkání Argentina – Francie.
Opta by Stats Perform

Polský rozhodčí Szymon Marciniak se stal prvním arbitrem vůbec, jenž nařídil v prodloužení finálového zápasu penaltu.

Také se díky Mbappému a spol. premiérově přihodilo, že jeden tým zahrával ve finále dva pokutové kopy.

Francie se tím stala první zemí, jež měla výhodu penalty ve třech různých finále. Celkem už ji zahrávala čtyřikrát, to je také nejvíc (druzí Němci mají dvě). Z posledních osmi finálových tref Les Bleus jich polovina padla právě z pokutového kopu.

Co se týče samotného rozstřelu, byl celkově pátý ve vyřazovací části katarského turnaje, což je historické maximum (dosud to byly čtyři v letech 1990, 2010, 2014 a 2018).

Argentinci uspěli už v šestém rozstřelu v historii (prohráli naopak jen jediný), žádná jiná země není v tomto ohledu úspěšnější. Po Brazílii (1994) a Itálii (2006) se stali třetím týmem, jenž si titul vystřílel v penaltách.

Na druhé straně Francouzi jsou prvním celkem, který prohrál na penalty druhé finále. Stejně dopadli v roce 2006 proti Itálii.

Premiérově od zavedení současného formátu turnaje v roce 1986 (tedy s play off od osmifinále) se stalo, že světoví šampioni neudrželi ve vyřazovacích bojích alespoň dvakrát čisté konto. Argentinci odolali jen v semifinále Chorvatsku. Naprostý kontrast vůči Španělům v roce 2010, kteří si došli pro titul po čtyřech hubených výhrách 1:0.

Francouzi jako první v historii ve finále za celý první poločas nevystřelili a ani neměli jediný dotyk s míčem v soupeřově šestnáctce.

Šest finálových tref vytáhlo počet vstřelených gólů na turnaji na 172, to je historické maximum (dosud 171 branek v letech 1998 a 2014).

Lionel Messi

Díky pouhému startu ve finále překonal rekord v počtu utkání na šampionátech. Byl to jeho 26. zápas a v historické tabulce o jeden duel předstihl Němce Lothara Matthäuse.

Dvěma trefami vylepšil svou bilanci na mistrovství světa na 13 branek a osm asistencí a s celkovými 21 gólovými příspěvky předstihl o jeden Brazilce Pelého.

Sedminásobný držitel Zlatého míče jako první v historii skóroval na jednom mistrovství světa ve všech kolech (tedy v základní skupině, v osmifinále, ve čtvrtfinále, v semifinále i ve finále). Kromě osmifinále se ve všech fázích trefil z penalty (ve čtvrtfinále a v semifinále to byl jeho jediný zásah). Brazilci Ronaldovi chyběl v roce 2002 k této metě gól ve čtvrtfinále proti Anglii. Jinak mířil do černého dokonce ve všech šesti zbylých zápasech.

Messi jako první v historii získal podruhé (2014 a 2022) Zlatý míč, trofej pro nejlepšího hráče šampionátu. Ta se udílí od roku 1982.

Ve 24. minutě finále se stal rekordmanem v počtu odehraných minut na šampionátech. Nyní jich má na kontě 2314, druhý Ital Paolo Maldini 2217.

Duel proti Francii byl zároveň jeho 19. na světovém šampionátu, kdy vedl svůj tým jako kapitán. To je další rekord.

Kylian Mbappé

Hattrickem se nejen stal teprve druhým hráčem, jemuž se povedlo skórovat ve druhém finále MS po sobě (po Brazilci Vavá v letech 1958 a 1962), ale především se se čtyřmi trefami stal celkově nejlepším střelcem duelu o zlato.

Jeho osm branek je nejlepším počinem hráče mladšího 24 let na jednom mistrovství světa.

Totéž platí o jeho celkových osmi zásazích ve vyřazovací části šampionátu (tři v roce 2018, pět nyní).

Zároveň jako nejmladší v historii (23 let a 363 dní) nasbíral na vrcholném turnaji 10 gólů. Dosud vlastnil tento primát Němec Gerd Müller (24 let a 226 dní).

Mbappé je nejen prvním hráčem v dějinách finále, jenž během jednoho zahrával (a navíc i proměnil) dvě penalty, ale navíc si s touto výzvou poradil i v závěrečném rozstřelu. A… všechny tři pokutové kopy poslal do stejného místa.

Ostatní

Argentinec Ángel Di María se jako první hráč v historii dokázal prosadit ve finále mistrovství světa (2022), kontinentálního šampionátu (2020) i olympiády (2008). Na Copě Américe a pekingských Hrách se navíc jednalo o vítězný gól. Navrch se zapsal mezi střelce v loňském novém duelu Finalissima proti Itálii mezi šampiony Jižní Ameriky a Evropy.

Francouzský gólman Hugo Lloris nastoupil v boji o zlato k rekordnímu 20. utkání na světovém šampionátu, po semifinále se dělil o první místo mezi brankáři s Němcem Manuelem Neuerem.

Vůbec poprvé (a celkově až na osmý pokus) uspěl v penaltovém rozstřelu na mistrovství světa či Evropy hráč, který na trávník přišel těsně před koncem prodloužení. Zlomit prokletí se povedlo Argentinci Paulu Dybalovi, jenž nezaváhal ve druhé sérii penalt.

Zápas se stal nejsledovanějším pořadem v historii francouzské televize. Přímý přenos si na TF1 zapnulo 24,08 milionu diváků. Předchozím maximem bylo 22,2 milionu při semifinále MS 2006 Francie – Portugalsko.

Absolutní zásah měl duel pro internetový gigant Google. Vedení společnosti zveřejnilo, že se finále stalo nejvyhledávanějším pojmem od spuštění platformy v roce 1998. "Jako kdyby celý svět hledal jedinou věc," uvedl výkonný ředitel společnosti Sundar Pichai.

Fotografie Messiho s trofejí pro mistra světa dostala nejvíc "lajků" v historii Instagramu. Na sociální síti ji označilo přes 60 milionů lidí. V top 10 příspěvcích ostatně figurují čtyři Messiho příspěvky a všechny se týkají právě skončeného šampionátu.

A bonus zcela mimořádného finále? Messi splnil přání většiny zeměkoule, svou dechberoucí kariéru v poslední možné chvíli opentlil chybějícím triumfem světového šampiona a vystoupil na pomyslný fotbalový Olymp, kde doplnil nejsvětější trojici společně s Pelém a Maradonou.