Katar v datech: Di María na konci famózní akce, Francouze nastartoval až Mbappé

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v datech: Di María na konci famózní akce, Francouze nastartoval až Mbappé
Ángel Di María se ve finále prosadil po krásné akci Argentinců.
Ángel Di María se ve finále prosadil po krásné akci Argentinců.Profimedia
Osmadvacet dní uteklo jako voda a letošní Mundial dospěl ke svému vrcholu. Argentina v historickém souboji vyzvala Francii, přičemž oba týmy usilovaly o svůj třetí titul. Zatímco Francouzi slavili svá velká vítězství v letech 1998 a 2018, argentinské tituly už byly poměrně vousaté, jelikož Albiceleste naposledy slavili před 36 lety. Dramatický duel plný zvratů nakonec dospěl až do penaltového rozstřelu, který lépe zvládli Jihoameričané.
Katar v datech, 18.prosince
Livesport

Argentina zcela kontrolovala první poločas. V 21. minutě fauloval Dembelé v pokutovém území Di Maríu a následnou penaltu s přehledem proměnil Lionel Messi. Argentinský hráč se tak stal prvním hráčem historie světových šampionátů, který skóroval ve všech kolech jednoho turnaje. O třináct minut později navíc zakončil krásnou akci Ángel Di María, který se stal druhým úspěšným střelcem letošního finále, kterému už bylo 34 let.

Francie se probrala až po přestávce a hlavní roli sehrál Kylian Mbappé. Po faulu Otamendiho na Kola Muaniho v pokutovém území proměnil penaltu a o 97 sekund později zakončil z prvního doteku podruhé. Zápas dospěl až do prodloužení, kde si vzal nejprve slovo opět Messi, který dorazil pokus Martíneze a dal svůj 13. gól na mistrovství světa.

Ani to však Argentině nestačilo. Mbappé po ruce Montiela ve vápně proměnil další pokutový kop a se čtyřmi góly se stal historicky nejlepším střelcem finále mundialu a prvním autorem hattricku od Angličana Geoffa Hursta z finále 1966 proti Německu. Letošní zápas o titul dospěl až k penaltovému rozstřelu. Messi a Mbappé nezaváhali, Coman a Tchouaméni však ano a po trefě Montiela slavila Argentina historicky třetí titul.

Skvělý první poločas v podání Argentiny

Argentina – Francie (statitiky)
Argentina – Francie (statitiky)Opta by Stats Perform

Argentina kralovala ve všech důležitých statistických ukazatelích hlavně díky skvěle zvládnutému prvnímu poločasu. Bílomodří vyslali dvojnásobek střel a dvakrát více jich doputovalo i k brankáři. Územní převahu vítězů dokazuje i větší počet úspěšných přihrávek. Francouzi jich v utkání nastřádali o 114 méně.

Gólová akce Di Maríi
Gólová akce Di MaríiOpta by Stats Perform

Zřejmě nejhezčím gólem finále byla trefa Ángela Di Maríi z 36. minuty, po které vedli Argentinci 2:0. Série rychlých přihrávek, do které se zapojil i Messi, vyústila v přečíslení, které krásně vyřešil Alexis Mac Allister s číslem 20. Jeho přihrávka Di Maríovi byla milimetrová a argentinský útočník už měl snadnou práci.

Nejlepší střelci MS v Kataru
Nejlepší střelci MS v KataruOpta by Stats Perform / Profimedia

Pořadí nejlepších kanonýru dokazuje, že finálové obsazení letošního Mundialu bylo oprávněné. Giroud s Álvarezem v zápase o titul neskórovali, ale Messi s Mbappém řádili. Jejich přetahovanou nakonec díky úspěšné penaltě v prodloužení vyhrál Francouz, který nastřílel celkem osm gólů. Nejdůležitější vítězství však slavil Argentinec. Dva střelce v podobě Saky a Rashforda má v elitní pětici i Anglie.

Francii probudil až Mbappé

Argentina – Francie (Momentum)
Argentina – Francie (Momentum)Opta by Stats Perform

Momentum základní hrací doby, po které byl stav nerozhodný 2:2, patřilo z větší části Argentině. Bílomodré proužky kontrolovaly vývoj utkání především v prvním poločasu, nicméně navrch měly až do prvního gólu Francie. Mbappého trefy evropskému celku pomohly a pozdější vítězové nakonec byli rádi za to, že zápas dospěl alespoň do prodloužení.

Messi a jeho pohyb po hřišti
Messi a jeho pohyb po hřištiOpta by Stats Perform

Statistiky říkají, že se Lionel Messi podle předpokladů pohyboval převážně na pravé straně hřiště, nicméně k zastižení byl pro své spoluhráče během zápasu prakticky všude. Gólmana Llorise často ohrožoval v předbrankovém prostoru, ze kterého ostatně v prodloužení skóroval.