ANALÝZA: Francouzi si na Poláky počkali. A pak vypustili vpřed Mbappého

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Francouzi si na Poláky počkali. A pak vypustili vpřed Mbappého
Robert Lewandowski (v bílém) v duelu s první francouzskou obrannou linií.
Robert Lewandowski (v bílém) v duelu s první francouzskou obrannou linií.
AFP
Postup polských fotbalistů ze skupiny vnímala řada fanoušků jako nezasloužený a osmifinálový duel mistrovství světa měl být pro obhájce trofeje z Francie pouhou formalitou. Les Bleus sice roli favorita nakonec potvrdili, ovšem Lewandowski a spol. svým výkonem spoustu odborníků příjemně překvapili.

Polský národní tým nepodával v první fázi turnaje nikterak líbivé výkony a za svou účast v osmifinálových bojích může děkovat hlavně výtečnému brankáři Wojciechovi Szczesnému. V zápase proti Francii to ale vypadalo, že bíločervení chtějí svá nepříliš povedená vystoupení odčinit a na Al Thumama Stadium se představili v mnohem lepším světle než v předchozích kláních.

Tým okolo Roberta Lewandowského zaznamenal 11 střeleckých pokusů a aktivní byl zejména v první půli, kdy jich zvládl hned osm. Vytvořené šance navíc nebyly vůbec špatně ohodnoceny, v kolonce očekávaných gólů se po zápase rozsvítila hodnota 2,13. V předchozích utkáních svěřenci Czeslawa Michniewicze ani na jedno z výše uvedených čísel nedosáhli.

Přehled utkání Francie – Polsko 

Teď dokonce překonali úřadující mistry světa v počtu pozičních útoků, které během zápasu podnikli. O to se ale výrazně přičinili i sami Francouzi. Ti totiž pouze potvrdili, že patří spíš pod standard, co se intenzity presinku týče. Poláci si tak průměrně mohli vyměnit skoro 23 přihrávek, než přišel nějaký defenzivní zákrok ze strany soupeře. Větší luxus dovolili Deschampsovi hráči naposledy Němcům na loňském evropském šampionátu. 

Pasivní bránění Francie.
Livesport

Francouzský tým znovu táhl dopředu Kylian Mbappé. Tudíž se hra jeho celku odvíjela zejména po levé straně, přes kterou bylo vedeno 20 útoků a udála se tam plná polovina všech ofenzivních duelů úřadujících mistrů světa. Nejvíc jich měla na svědomí právě hvězda PSG (27), přičemž druhý nejaktivnější hráč v tomto ohledu jich zaznamenal pouze osm. Vedle toho se navíc Mbappé podepsal pod všechny branky vítězů: dvě dal sám a třetí přichystal pro Oliviera Girouda.

Poláci se tak se šampionátem rozloučili svým nejlepším výkonem a Francouzi se mohou začít připravovat na ještě těžší zkoušku, když v boji o semifinále vyzvou Angličany.