Francie – Polsko 3:1. Obhájci zlata míří do čtvrtfinále, kralovalo duo Giroud, Mbappé

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie – Polsko 3:1. Obhájci zlata míří do čtvrtfinále, kralovalo duo Giroud, Mbappé
Aktualizováno
Francie – Polsko 3:1. Obhájci zlata míří do čtvrtfinále, kralovalo duo Giroud, Mbappé
Francie – Polsko 3:1. Obhájci zlata míří do čtvrtfinále, kralovalo duo Giroud, Mbappé
Opta by Stats Pepform / AFP
Polští reprezentanti se navzdory slušnému výkonu v první půli rozloučili s mistrovstvím světa v osmifinále, když prohráli s Francií 1:3. K vítězství Les Bleus navedl Olivier Giroud, jenž se díky 52. zásahu v národním dresu stal nejlepším střelcem země. Ve skvělém světle se ukázal rovněž Kylian Mbappé, který kromě asistence hned dvakrát prokázal své střelecké schopnosti a byl zaslouženě vyhlášen hráčem utkání.

Francouzi působili na šampionátu přesvědčivým dojmem, avšak poslední duel skupiny proti Tunisku jim vůbec nevyšel. Trenér Didier Deschamps nechal dlouho odpočívat několik hvězd, které v závěru nedokázaly proti Afričanům srovnat. Tentokrát však reprezentanti země galského kohouta nastoupili v plné síle od prvních minut. Polsko bylo jasným outsiderem, avšak skvěle chytající Wojciech Szczesny či na šance číhající kanonýr Robert Lewandowski budili na západě Evropy respekt.

Sestřih utkání Francie – Polsko
Livesport CZ

V úvodu se zdálo, že budou Poláci spoléhat především na aktivní bránění a případné rychlé brejky. Na konci jednoho z nich byl ve 21. minutě Lewandowski, jenž levou nohou zpoza vápna málem donutil Huga Llorise k prvnímu zákroku. Ten v duelu získal cenný zápis do historických tabulek, jelikož nastoupil do svého 142. reprezentačního střetnutí, a vyrovnal tak dosavadní rekord obránce Liliana Thurama.

Z protiútoků však hrozili také modří, kteří využívali zvláště rychlých nohou Kyliana Mbappého a Ousmane Dembélého. Velká příležitost přišla, když se ke zpětné přihrávce ve vápně dostal Piotr Zielinski. Napoprvé ovšem prudkou ranou trefil připraveného Llorise a následující dvě dorážky Orlů pak zastavili obětaví obránci Les Bleus. Francouzi tak mohli jít v závěru půle přece jen do vedení. Giroud si dobře naběhl za obranu a velkou šancí nepohrdl.

Statistiky zápasu Francie – Polsko
Opta by Stats Perform

Bíločervení chtěli po změně stran navázat na sympatický výkon z úvodního poločasu, jejich snahu však podkopávaly četné ztráty. Pozor si navíc museli dávat na Girouda, který v 66. minutě chytrou tečí málem překvapil Szczesného na přední tyči. O slovo se chtěl přihlásit taky Mbappé, kterému ve druhé půli úplně nevycházely jeho technické finesy.

74. minutě to tak francouzská megastar vyřešila jednoduše, když si v klidu zpracovala balon a krásnou střelou na přední tyč a navýšila vedení modrých. O čtvrt hodiny později navíc útočník PSG z podobné pozice vymetl i druhou šibenici Szczesného brány. V závěru nastavení zařídil Polsku alespoň čestný zásah z opakované penalty Lewandowski.

Francie tak žádné překvapení nedopustila a postoupila do čtvrtfinále. V něm se střetne s lepším z dvojice Anglie–Senegal.

Livesport hráč utkání: Kylian Mbappé (Francie)

Přehled zápasu Francie – Polsko 3:0