Katar v datech: Mbappé trestal útočnou aktivitu Cashe, Angličané rozhodli palbou ve vápně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v datech: Mbappé trestal útočnou aktivitu Cashe, Angličané rozhodli palbou ve vápně
Matty Cash byl aktivní směrem do útoku, otevíral však možnosti pro Mbappého.
Matty Cash byl aktivní směrem do útoku, otevíral však možnosti pro Mbappého.Profimedia
Druhý osmifinálový den nabídl v akci obhájce titulu z Francie i jedny z tradičních favoritů každé velké fotbalové akce - Angličany. A úkolem následujících pár minut je vám ukázat, jak si vedli pohledem dat.
Katar v datech, 4.prosince
Stats Perform, Livesport

Rekordmani Lloris a Giroud

Jeden milník francouzského fotbalu byl jasný už před zápasem - Hugo Llorise čekal 142. zápas za národní tým a 17. na mistrovstvích světa. V obou statistikách se přidal k dosavadním rekordmanům a za pár dní se nejspíš v tabulkách osamostatní. K tomu, že si na katarském turnaji Francie zahraje i dál, přispěl Lloris v prvním poločase zákrokem proti střele Zielenského. Vzápětí Francouzi otevřeli skóre a ve druhé půli si pohlídali pohodlné vítězství 3:1.

Vývoj xG
Vývoj xGOpta by Stats Perform

Statistika vývoje očekávaných gólů říká, že po lepším nástupu Francouzů převzali iniciativu Poláci a v 38. minutě měl Zielinski onu obrovskou šanci. Francouzi pak přidali tři góly, ale díky penaltě v závěru stejně Poláci osmifinále zakončili s poměrně výrazně vyšší hodnotou xG (1,37 – 1,83).

Pohyb Oliviera Girouda po hřišti
Pohyb Oliviera Girouda po hřištiOpta by Stats Perform

Nejlepším střelcem francouzské reprezentace už je jen jediný muž - Olivier Giroud. Dal svůj 52. druhý gól v národním týmu a překonal Thieryho Henryho. I z heatmapy Girouda lze vyčíst, že Poláci hráli aktivně a francouzský hrotový útočník strávil v zápase nejvíc času na pravé straně středové lajny.

Individuální statistiky Mbappého
Individuální statistiky MbappéhoOpta by Stats Perform

Jestli o něčem není třeba pochybovat, tak je to to, že Girouda jednou v tabulce střelců francouzské reprezentace nahradí Kylian Mbappé. Polákům dal dva góly, celkem jich na světových šampionátech vstřelil už 9 a tím překonal Pelého - ten byl dosud s osmi trefami rekordmanem světových šampionátů mezi hráči do 24 let. A i další statistiky Mbappého ze zápasu s Polskem nepřekvapivě demonstrují, že to je klíčový muž francouzského týmu.

Matty Cash a jeho pohyb po hřišti
Matty Cash a jeho pohyb po hřištiOpta by Stats Perform

A nakonec ještě jedna statistika, tentokrát z pohledu Poláků. Pravý obránce Matty Cash proti Francii ukázal, že jeho pohyb podél postranní čáry nebyl zdaleka omezen jen na defenzivu, naopak dokázal z pravé strany posílat nebezpečné míče. Na druhou stranu i díky tomuto odvážnému pojetí měl Mbappé víc místa, aby z Cashovi strany trestal polskou defenzivu.

Anglie hrozila uvnitř vápna

Angličané zápas proti Senegalu zlomili během deseti minut v závěru prvního poločasu. Do té doby měli paradoxně větší šance Afričané, ale góly Hendersona a Kanea utkání rozhodly. Henderson se stal nejstarším střelcem Anglie na mistrovství světa od roku 1958.

Vývoj zápasu Anglie – Senegal
Vývoj zápasu Anglie – SenegalOpta by Stats Perform

Ze statistiky "momentum zápasu" můžeme vyčíst, že v prvním poločase se hra přelévala a chvíli před inkasovanými góly měli Senegalci svou nejlepší pasáž úvodní pětačtyřicetiminutovky. Ve druhé půli už to ale Angličané měli většinu času pod kontrolou.

Pohyb Bellinghama v zápase proti Senegalu
Pohyb Bellinghama v zápase proti SenegaluOpta by Stats Perform

U prvního gólu zaznamenal asistenci Jude Bellingham, který také rozjel akci před druhou brankou. V devatenácti letech se stal nejmladším asistentem Anglie na mistrovství světa v historii.

Pozice, ze kterých Angličané stříleli
Pozice, ze kterých Angličané stříleliOpta by Stats Perform

A na závěr statistika toho, ze kterých pozic Angličané stříleli. Všechny tři střely v pokutovém území, které Anglie namířila na branku, skončily gólem. Aby ne, když je na hrotu Harry Kane. Ten dal na velkých turnajích už jedenáct gólů a je v tomhle ohledu nejlepším Angličanem v historii. A dvanáct tref Anglie v dosavadním průběhu šampionátu? Na žádném světovém mistrovství nedali hráči z kolébky fotbalu víc branek.