ANALÝZA: Liverpool neumí kontrolovat hru. Real pouštěl do brejků, které nezvládl chytat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Liverpool neumí kontrolovat hru. Real pouštěl do brejků, které nezvládl chytat

Vinícius se raduje z jednoho z gólů v síti Liverpoolu.
Vinícius se raduje z jednoho z gólů v síti Liverpoolu.AFP
Šlágr úvodního kola play off Ligy mistrů mezi fotbalisty Liverpoolu a Realu Madrid skončil překvapivým debaklem. O to víc, že v repríze loňského finále soutěže měli domácí Reds zápas skvěle rozjetý a brzy vedli 2:0. Poté však potvrdili, že kontrola hry rozhodně nepatří mezi jejich oblíbené disciplíny, umožnili Realu se do zápasu vrátit a nakonec odešli potupeni výsledkem 2:5.

Liverpool mívá v této sezoně problémy se vstupy do utkání. Vždyť ve víc než polovině svých zápasů v Premier League inkasoval jako první a skoro ve čtvrtině střetnutí lovil jeho gólman míč se sítě už během prvních pěti minut. Reds tak kvůli tomu museli často dohánět náskok soupeře a nikdy nedokázali dostat hru pořádně pod kontrolu. 

Proti Realu jim ovšem úvodní minuty vyšly na výbornou. Svěřenci Jürgena Kloppa stihli během prvních 15 minut vstřelit dva góly a hodnota očekávaných branek se i s přispěním gólmana hostů Thibauta Courtoise zastavila na čísle 1,02. Těžko si mohli Salah a spol. přát proti obhájci trofeje lepší start. Problémem však bylo, že nejenže nastolené tempo neudrželi a třeba ve druhém poločase si připsali pouze dvě střelecká zakončení, nýbrž nesvedli hru ani uklidnit a kontrolovat. 

Statistiky utkání

Jedním z důvodů byl i všemi opěvovaný 18letý mladík Stefan Bajcetič. Španělský středopolař dostal poprvé přičichnout k Lize mistrů a snový debut z toho rozhodně nebyl. Rodák z Viga ztratil míč hned 17krát (nejvíc z týmu Liverpoolu) a byl tak u zrodu některých protiútoků Realu. 

Jeho ztráta dokonce předcházela dvěma gólům do sítě Alissona Beckera. Nejprve se 10 minut před koncem prvního dějství rozhodl místo bezpečné přihrávky zpět pro otočení se směrem k brance soupeře. Ambiciózní pokus však skončil pouze u Valverdeho a po následné akci napálil brankář Liverpoolu míč do Viníciuse, který poté mohl jít slavit. 

Druhá taková situace se odehrála v 55. minutě, kdy se Bajcetič snažil najít mezi řadami Codyho Gakpa. Záměr však přečetl velezkušený Luka Modrič a zahájil protiútok, který vedl ke gólu na 4:2 pro celek ze španělské metropole.

To, že Liverpool opravdu neměl zápas pevně ve svých rukou, potvrzuje i počet brejků, které bílému baletu dovolil. Svěřenci Carla Ancelottiho si jich připsali hned sedm, tolik jich jim v sezoně umožnil málokdo. Naposledy si takový luxus užili na začátku září, kdy jich při vítězství nad Betisem Sevilla zaznamenali 11.

Pro fanoušky Liverpoolu byly minulé dva ligové výsledky týmu určitě povzbudivé. Proti Newcastlu (2:0) však Reds neměli kontrolu nad hrou, ani když hráli proti 10 soupeřům. Nicméně je podržel skvělý Alisson. To v prvním osmifinále Ligy mistrů už takové štěstí neměli a skvěle rozjetý zápas si nechali protéct mezi prsty.