Anglie – USA pohledem dat. Hey Jude! Proč mají o mladíka Anglie zájem ty největší kluby?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Anglie – USA pohledem dat. Hey Jude! Proč mají o mladíka Anglie zájem ty největší kluby?
Jude Bellingham (vlevo) a Mason Mount.
Jude Bellingham (vlevo) a Mason Mount.
Profimedia
Anglie vstoupila do světového šampionátu v Kataru přesvědčivou výhrou 6:2 nad Íránem. Podle metriky očekávaných branek, jež zohledňuje kvalitu vytvořených střeleckých příležitostí, se skóre zastavilo na hodnotě 2,3:0,78 (+0,76 penalta). Nebezpečnější šance si během úvodních skupinových utkání vytvořily pouze celky Francie, Německa a Španělska.

Výběr Albionu vystřelil na branku soupeře celkem 13x, z toho 10x z prostoru uvnitř soupeřova vápna. Sám z něj čelil pěti pokusům. Společně s Francií byl jediným týmem, který skóroval ze standardní situace a bylo by s podivem, kdyby to byl jeho poslední takový gól na turnaji. A kdo ví, třeba se z ní trefí také Jude Bellingham, který v 34. minutě načal gólový účet týmu kolébky fotbalu přesným zásahem hlavou po centru Luka Shawa.

Ten gól měl určitou symboliku. Už jen z toho důvodu, že hráč německé Borussie Dortmund patří společně s Jamalem Musialou, Pedrim, Gavim, Aurélienem Tchouaménim nebo třeba Rafaelem Leaem mezi nejopěvovanější mladíky turnaje. A data zcela jasně ukazují, proč se o jeho služby přetahují Real Madrid s Liverpoolem.

Přehled utkání + audiokomentář

Bellingham během své bundesligové kariéry nastoupil k 5636 minutám, a to téměř výhradně ve středu pole: 3094 minut jako osmička a 1879 jako defenzivní záložník. Spektrum jeho dovedností napříč oběma pozicemi je nevídané. Nejen, že dokáže skvěle bránit, ale také umí sám překonat velkou plochu hřiště, zavézt míč do nebezpečnějšího prostoru a následně připravit šanci spoluhráči nebo se sám dostat do zakončení. 

V pouhých 19 letech je navíc silný v soubojích a skvěle čte hru, což jsou dovednosti, ve kterých se s narůstajícím věkem bude ještě zlepšovat. Zkrátka a dobře, rozruch kolem jeho osoby je zcela oprávněný.

Statistiky Jude Bellinghama v této sezoně v barvách Borussie Dortmund.
11 Hacks / Livesport

V Bundeslize nemá konkurenci především schopností překonávat prostor svými náběhy a driblinkem. Tu dokáží datoví experti z české analytické společnosti 11Hacks spočítat pomocí pokročilé metriky goal probability added (GPA+), která říká, jak dotyky hráče s míčem zvyšují šanci hráčova týmu na vstřelení branky. Pokud se Bellingham s míčem rozběhne v poslední třetině hřiště, vyšplhá se jeho GPA+ index na hodnotu 5,7, což je nesrovnatelně lepší výsledek než u ostatních konkurentů na jeho pozici v Bundeslize.

Druhý Max Eggestein z Freiburgu se dostává na 3,3 a třetí Leon Goretzka z Bayernu na 2,8. Goretzka je sice nejpřínosnějším hráčem ligy, co se týče schopnosti vyvážet míč z obranné třetiny a středu hřiště, ale i zde se Bellingham řadí mezi nejlepší, konkrétně hned na druhou příčku. Během utkání nasbírá suverénně největší počet driblinků jeden na jednoho, ale ještě raději si místo pro svou další akci vytváří posunutím míče do strany.

Jakmile se svým výborným pohybem dostane do finální třetiny, vždy ví, co s míčem udělat. V modelu očekávaných gólů (do jak kvalitních střeleckých příležitostí se sám dostane) i očekávaných asistencí (jak kvalitní střely připravuje spoluhráčům) patří na své pozici opět mezi špičku. V prvním zmíněném je opět lepší už pouze Goretzka, v tom druhém duo Goretzka a Kimmich.

Pořadí podle intenzity presinku v prvním kole zápasů MS.
11Hacks / Livesport

Tím ale óda na Bellinghama ještě nekončí. Zbývá totiž ještě jeho obranná činnost. Za zápas získá průměrně 3,81 míčů aktivním vystoupením proti spoluhráči, to je víc než 85 % ostatních hráčů na jeho pozici. Navíc touto činností získá míč v 91 % případů. Tedy devětkrát z deseti zákroků. Nikdo v Bundeslize nemá takovou úspěšnost jako on. Pokud se ho protihráči snaží obejít kličkou, povede se jim to průměrně jen 0,88krát za zápas – mezi středními záložníky opět nejlepší výkon.

Pokud se bude anglickému výběru v turnaji dařit a Bellingham se přiblíží svému klubovému standardu, místo v ideální jedenáctce turnaje ho pravděpodobně nemine.