Argentina – Chorvatsko. Všech pět vzájemných bitev: Messi a spol. dostali minule lekci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Argentina – Chorvatsko. Všech pět vzájemných bitev: Messi a spol. dostali minule lekci

Luka Modrič v zápase s Argentinou na MS 2018.
Luka Modrič v zápase s Argentinou na MS 2018.Profimedia
Dohromady pětkrát v historii se fotbalisté Argentiny poměřili s Chorvatskem (dokonce v pěti různých státech), z toho dvakrát na světovém šampionátu. A bilance je zatím vzácně vyrovnaná – každý z týmů dosáhl na dvě vítězství. Co všechno se stalo ve vzájemných střetnutích?

4. června 1994, Chorvatsko – Argentina 0:0

Jeden z prvních velkých duelů poměrně čerstvě etablované země v rodině FIFA. Chorvaté v té době ještě čekali na své premiérové soutěžní vystoupení. Argentina přijela na záhřebský stadion Maksimir k závěrečnému přípravnému zápasu před světovým šampionátem v USA, kam mířila obhajovat stříbrné medaile. V utkání, v němž si Diego Maradona připsal poslední nesoutěžní start v národním týmu, se ovšem na 40.000 diváků gólu nedočkalo.

26. června 1998, Argentina – Chorvatsko 1:0

Premiérová účast Chorvatů na mistrovství světa, Šuker a spol. dorazili do Francie coby úřadující čtvrtfinalista Eura. S Argentinou se v závěrečném duelu základní skupiny utkali o prvenství v tabulce, oba týmy předtím porazily Japonsko a Jamajku. S jistým postupem v kapse nasadili především bílomodří řadu náhradníků, přesto zvítězili gólem Mauricia Pinedy ze 36. minuty. V turnaji ale nakonec došli dál Chorvaté, kteří brali senzační bronz.

1. března 2006, Chorvatsko – Argentina 3:2

V Basileji byl k vidění úchvatný zápas, i když šlo jen o přípravu. Argentina rychle inkasovala, ale už v 6. minutě vedla. Zářil tehdy 18letý Messi, s dlouhými vlasy a číslem 19 na zádech. Mohl dát hattrick, ale jeho první střelu dopíchl těsně před brankovou čarou Tévez, vzápětí se Messi trefil sám a pak těsně nedosáhl na gólovou pobídku před branku. Chorvaté následně dvěma hlavičkami skóre otočili. V jejich dresu tenkrát s číslem 14 debutoval jistý Modrič

12. listopadu 2014, Argentina – Chorvatsko 2:1

Tehdejší kouč Vatreni Niko Kovač vyslal na trávník londýnského Upton Parku jedenáctku hráčů vesměs druhého sledu, většina se nikdy do národního týmu pořádně neprosadila (třeba střelec gólu Sharbini má v reprezentaci dva starty). Zato Argentinci nasadili do přípravy své největší hvězdy. A podle toho zápas vypadal: Chorvaté vystřelili na branku jednou, vítězové osmkrát. Obrat ve skóre završil v 57. minutě z penalty… Messi.

21. června 2018, Argentina – Chorvatsko 0:3

Druhé vzájemné klání na půdě světového šampionátu. V Nižném Novgorodu utrpěli Argentinci jednu ze svých nejtěžších porážek v základní skupině v historii MS (po debaklu 1:6 v roce 1958 od Československa). Sice mnohem častěji měli míč, jenže je podlomila horrorová chyba gólmana Caballera. Nakonec byli v tabulce rádi za druhé místo, jež však znamenalo jít v osmifinále na příští šampiony z Francie. Chorvaté jim podlehli až ve finále.