Kane se při penaltě rozhodl správně, ukázala studie. Jenže dopadl stejně jako v říjnu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kane se při penaltě rozhodl správně, ukázala studie. Jenže dopadl stejně jako v říjnu
Kaneův neúspěšný pokus v zápase s Francií.
Kaneův neúspěšný pokus v zápase s Francií.Profimedia
Lewandowski, Messi, Kane. A také Španělsko, Nizozemsko a Brazílie. Tři výjimeční útočníci a tři fotbalové velmoci. Všichni ti mají na mistrovství světa v Kataru jedno společné – selhali při penaltě. Téměř shodně přitom udělali stejnou chybu, kopli ji totiž po zemi. Harry Kane (29) tu svou sice ve čtvrtfinále poslal nahoru, ovšem zase příliš…

Fotbaloví analytici z americké společnosti Nielsen Gracenote podrobili rozboru všechny pokutové kopy na mistrovství světa od roku 2006. A dospěli k jednoznačnému zjištění – penalty zahrávané po zemi mají nejnižší procentuální úspěšnost. 

A je jedno, jestli míří doprava (rovná polovina neproměněných) nebo doleva (68 % neproměněných). Zato střely do horní části branky (ať už do strany či doprostřed) skončily dokonce ze 100 % gólem (ve sledovaném období celkem 20 penalt). I když se tahle varianta jeví jako riskantnější, pouhých šest jich od roku 2006 přeletělo břevno, nebo jej trefilo.

Naposledy se tak stalo v sobotu večer, kdy takhle selhal Kane a zpečetil osud Anglie na tomto šampionátu. Co se týká střel po zemi, celkem sedm jich šlo vedle nebo do tyče. Kanonýr Tottenhamu navíc patří k nejspolehlivějším exekutorům současného fotbalu. Za celou svou kariéru poslal z bílého puntíku 58 míčů do sítě z dohromady 69 pokusů. Úspěšnost 84 % (Cristiano Ronaldo ji má 83 %, Lionel Messi 77 %)...

Sestřih zápasu Anglie – Francie
Livesport CZ

Tentokrát ji ovšem tváří v tvář klubovému spoluhráči Hugovi Llorisovi měl jen poloviční. "První penalta mi vyšla skvěle, u té druhé jsem netrefil míč tak, jak jsem chtěl," posteskl si po prohraném čtvrtfinále, jež mohl v 84. minutě poslat do prodloužení.

Francouzský gólman nemusel mít tak dobrou paměť na to, aby odhadl, co Kane udělá. Angličan totiž předvedl navlas stejnou věc jako před dvěma měsíci v dresu Tottenhamu (za nějž Lloris chytá) v Lize mistrů proti Frankfurtu. Tedy že svou první penaltu v utkání proměnil  a tu druhou poslal nad břevno.

Oba spolu v létě načali už desátou sezonu v jednom týmu, za tu dobu Lloris čelil na trénincích od Kanea možná tisícům penalt. "Známe se tak dobře, že jsem si před první penaltou říkal, že něco změní. Ale volil své obvyklé řešení. Při druhé jsem uhodl správný směr. Určitě musel vnímat tlak, pod jakým je, proto možná do té střely dal větší razanci a zvedl ji moc," popsal Lloris detailně. A dodal, že klubového spoluhráče mu je líto.

Experty na penalty jsou naopak Chorvaté. V osmifinále na ně vyřadili Japonce, o kolo dál vysoce favorizovanou Brazílii. Před čtyřmi lety v Rusku se takto probili úplně stejně a ve stejné fázi přes Dány a Rusy. Asi příliš nepřekvapí, že ve třech rozstřelech ze zmíněných byl úspěšným exekutorem Luka Modrič (a v tom zbylém proti Japonsku nekopal, protože už vystřídal).

Penalta přitom Chorvaty zastavila na mistrovství světa osm let zpátky, kdy vyrovnaný zápas základní skupiny rozhodl v závěru Neymar z vymyšlené situace po nafilmovaném Fredově pádu. A Chorvaté nakonec nepostoupili. Osud to teď Brazilcům vrátil úplně stejným způsobem ve stejné disciplíně… Obhájci stříbra se navíc stali (spolu s Maročany proti Španělům) jedinými dvěma týmy z posledních devíti penaltových rozstřelů na světovém šampionátu, které uspěly poté, co kopaly jako první.

Katarský turnaj je specifický i vysokým počtem slabě zahraných "desítek" Tři Japonci v čele s Minaminem, Španělé Soler s Busquetsem, jimž nepomohl ani domácí úkol od trenéra Luise Enriqueho, a sice nastřílet ve svém klubu před šampionátem alespoň 1000 penalt. Jejich pokusy zcela postrádaly razanci.

Sestřih zápasu Chorvatsko – Japonsko
Livesport CZ

Klíčový je podle výzkumu profesora Matta Miller-Dickse z Univerzity v anglickém Portsmouthu psychologický dopad situace. "Ukazuje se, že z tohoto pohledu není náročné ani tak samotné provedení penalty, nýbrž to čekání na její exekuci na půlící čáře. Pokud není hráč na penaltu připraven, právě v tu chvíli jej mohou přepadnout pochyby o tom, jak chtěl situaci zahrát a změnit místo, kam původně zamýšlel míč poslat," uvažuje vědec.

Podle něj by se tak hráč při přípravě na rozstřel měl spíš než na samotný trénink kopání penalt zaměřit s pomocí týmového psychologa na momenty, jež pokusu předcházejí.

Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že mistry oboru jsou Argentinci. V historii světových šampionátů vyhráli pět ze šesti penaltových rozstřelů (přemohli je jen Němci v roce 2006), nikdo jiný nemá lepší bilanci. A před semifinále se hodí připomenout, že v něm nejenže obecně uspěli ve všech pěti případech, ale minulé dvě (1990 a 2014) zvládli právě až díky pokutovým kopům…