Trenér argentinských mistrů světa Menotti před finále: Mbappé je lepší než Messi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trenér argentinských mistrů světa Menotti před finále: Mbappé je lepší než Messi
Trenér argentinských mistrů světa Menotti před finále: Mbappé je lepší než Messi
Trenér argentinských mistrů světa Menotti před finále: Mbappé je lepší než MessiProfimedia
Coby hráč hvězdnou kariéru neudělal, větší stopu zanechal jen v klubech Boca Juniors a Rosario Central. Ovšem nedlouho poté, co Argentinec César Luis Menotti (84) začal s trénováním, dosáhl fenomenálního úspěchu – Albiceleste v roce 1978 dovedl k historicky prvnímu titulu mistrů světa. V exkluzivním rozhovoru pro italskou sesterskou redakci Livesport Zpráv vzpomíná na to, jak koučoval začínajícího Diega Maradonu (†60), a porovnává dvě největší hvězdy reprezentací Francie a Argentiny, které se v neděli utkají o nejcennější fotbalový pohár.

Sledujete mistrovství světa v Kataru?

"Od roku 1970 do roku 2018 jsem viděl všechny světové šampionáty vždy přímo na místě. Letos jsem se ale rozhodl do Kataru nejet, protože to pro mě není vhodné prostředí pro mistrovství světa. To by se mělo hrát v Itálii, v Argentině, v Německu... Sledovat v Kataru hru takových šampionů, jako je Lionel Messi, je jako sledovat koncert Ástora Piazzolly (argentinský hudební skladatel, pozn. red.) v sousedním baru. Je to velmi smutné mistrovství světa, tuhle podívanou si neužívám. Kataru chybí kulturní kontext, aby mohl skutečně ocenit, co fotbal nabízí."

Můžete to rozvést?

"Představte si skutečný fotbalový stadion se skutečnými fanoušky. Jenže lidé v Kataru nejsou fotbaloví fanoušci, jsou to konzumenti. Konzumují jakýkoli produkt, který je jim předložen. Jenže akustika divadla, jako je třeba Colón (historická operní scéna v Buenos Aires, pozn. red. ), se nepodobá akustice sousedního baru. A kvalitní hudba potřebuje kvalitní akustiku. Totéž platí pro fotbal. A Katařané, kteří sledují zápasy mistrovství světa, jsou prostě diváci, nikoli fanoušci. To je důležitý rozdíl. Nejsou to lidé, které fotbal skutečně baví."

Jak se vám na turnaji pozdává Argentina?

"Zůstanu u přirovnání, že fotbal je jako hudba. V orchestru musí být především dobří muzikanti. Pokud je však hudba průměrná, trpí tím i dobří hudebníci. Argentina má kvalitní hudebníky a našla dirigenta Lionela Scaloniho, který pochopil, jaké jsou vlastnosti jeho hudebníků a dokázal vytvořit kompaktní a sehraný orchestr. Jsem však dalek toho, abych si myslel, že Argentina je nejlepším orchestrem na světě. Je to precizně sehraný orchestr, který má výjimečného individualistu, jímž je samozřejmě Messi."

Bilance Maradony a Messiho na světových šampionátech
Bilance Maradony a Messiho na světových šampionátechOpta by Stats Perform / AFP

Zaznamenal jste na turnaji nějaké taktické novinky?

"Ne. Trenéři definují pojetí fotbalu pomocí čtyř parametrů: obrana, zisk míče, kontrola hry a útok. Je velmi obtížné rozvíjet více než jednu vlastnost na nejvyšší úrovni. Je to však jednoduché, ve fotbale je nejdůležitější míč. Například Brazílie ze 70. let prakticky nepotřebovala prostor k regeneraci, protože tým hrál v úzkém prostoru. Tehdejší Brazílie byla neporazitelným a neopakovatelným týmem, nejlepším, jaký jsem kdy viděl."

Je dnes důležitější presovat ve snaze získat míč, nebo bránit?

"Ne vždy je nutné mít hráče specializované na vybojování míče, protože k jeho zisku si můžete pomoci takticky. Tím, že zmenšujete hřiště, zužujete prostor, hrajete zezadu. Což je podle mě složitější. Při napadání sice riskujete faul, ale v okamžiku, kdy bráníte zezadu, riskujete penaltu. Kromě toho se dnes příliš mluví o herních rozestaveních. 4-3-3, 4-4-2, to jsou pro mě jen čísla. Vzpomínám si, jak se Pelé jednou zeptal novinářů: Jak můžete definovat naši taktiku jako 4-4-2?"

Když už mluvíme o Pelém, konec Brazílie na šampionátu pro ni byl hodně bolestivý.

"Brazílie již nějakou dobu prochází obtížným obdobím. Momentálně nemá žádného vůdce, Neymar neprožívá nejlepší období. Totéž se dá říct o Uruguayi. Z mezinárodního fotbalu se rovněž vytratila týmovost. Může za to příliš mnoho klubových zápasů a naopak málo reprezentačních soustředění nebo tréninkových kempů. Tato krize se projevila i vyřazením Německa nebo absencí Itálie na turnaji."

V Argentině se hodně srovnává Messi s Maradonou...

"Nemají spolu nic společného. Diega jsem šest let trénoval a předtím, než se stal závislým na kokainu, se ke všem choval jako gentleman. Pak se věci vyvinuly tak, jak se vyvinuly. Rozdíl mezi nimi je v charakteru. Messi je naivní, nemá charakter člověka z ulice. Nyní, ve svých 35 letech, začíná mít určitou úroveň chování, kterou předtím neměl. Messi ale vlastně ani není z Argentiny, ve dvanácti letech odešel žít do Barcelony."

Menotti v 70. letech s Diegem Maradonou
Menotti v 70. letech s Diegem MaradonouProfimedia

Argentinu čeká Francie, jak finále vidíte?

"Francie je pro mě nejlepší tým na tomto mistrovství světa. Její hra je uvolněná, kreativní, je to takový orchestr, který mi připomíná fotbal z dávných dob. Griezmann je hráč z jiné éry a vidím na něm, jak je šťastný, když hraje za reprezentaci."

Největší hvězdou je však Kylian Mbappé.

"Je to stroj! Říká se, že dělá příliš mnoho kliček a pohybů navíc, ale mně to nevadí. Mám ho rád, podle mě hraje skvěle. Dnes je nejlepším hráčem na světě, týmu nabízí něco navíc oproti Messimu. Je odvážný, mazaný, nečitelný."

A jak tedy podle vás finále dopadne?

"Hlavně má potenciál, aby v něm byl k vidění výborný fotbal."

Řekl jste, že Francie se vám líbí nejvíc. Takže své Argentině nefandíte?

"Samozřejmě že ano, ale nerad bych, aby vyhrála, aniž by si to zasloužila. Vyhrát si zaslouží ten, kdo je lepší na hřišti, je čestný, nepodvádí a nespekuluje. Tady v Argentině jsme všichni vyrůstali šťastní, že můžeme kopat do míče. Dnes je všechno o byznysu, ale nesmíme zapomínat, odkud pocházíme. Chci, aby Argentina hrála dobře. A pokud musím vysvětlovat, co je to hrát dobře, znamená to, že ti, kteří se mě na to ptají, nerozumí fotbalu."