Argentina – Francie. Zápas o zlato přinese obhajobu, nebo třešničku na Messiho dortu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina – Francie. Zápas o zlato přinese obhajobu, nebo třešničku na Messiho dortu
Lionel Messia a Kylian Mbappé, velké téma nedělního finále.
Lionel Messia a Kylian Mbappé, velké téma nedělního finále.AFP
Po 28 dnech a 63 zápasech dospělo mistrovství světa k velkému rozuzlení. Ve finále si to rozdají dva velikáni světového fotbalu Argentina a Francie. Mimojiné i o to, kdo si připíše historicky třetí úspěch na šampionátu. Ve hře je ale i pomyslná koruna pro nejlepšího střelce v Kataru, tomuto úspěchu jsou zatím nejblíže Lionel Messi (35) na jedné a Kylian Mbappé (23) na druhé straně.

V případě jihoamerické země jsou předchozí dva tituly již velmi vousaté. Naposledy Argentinci pozvedli pohár nad hlavu před šestatřiceti lety, déle na další vítězství čekají pouze Angličané a Uruguayci. Právě období okolo zmíněného úspěchu bylo pro Argentinu zlatým věkem. V letech 1978 a 1986 celý turnaj opanovali, v roce 1990 pak dokráčeli až do finále, kde jim Západní Německo vrátilo porážku. Na další finálovou účast čekali čtyřiadvacet let, v Brazílii přitom znovu ztroskotali na Nationalelf.

Zato Francouzi mají chuť titulu v živé paměti, neboť jsou stále úřadujícími mistry světa. Na cestě za úspěchem v Rusku si museli ve velmi atraktivním zápase poradit i s Argentinou. V osmifinále nakonec zvítězili 4:3, když po Griezmannově úvodní penaltě sice dokázali otočit Di María s Mercadem, jenže Pavard a dvakrát Mbappé se postarali o to, že ani Agüerův gól v nastavení nedostal zápas do prodloužení. Podíváme-li se ještě více do historie, země galského kohouta byla korunována i o dvacet let dříve, ve finále roku 2006 pak v penaltovém rozstřelu ztroskotala na Itálii.

Rozdílná byla i cesta obou týmů do finále na tomto šampionátu. Ta francouzská by se dala nazvat poklidnou. Ve skupině si Deschampsovi svěřenci zajistili postup velmi rychle a mohli si tak na závěr dovolit prohru náhradníků s Tuniskem, v play-off je poté více prověřila jen Anglie, kde pohrdnul možností srovnat skóre z penalty Harry Kane. Předtím Francouzi bez potíží vyřadili Polsko a ve středu si v semifinále poradili s Marokem, když rozhodli Hernández a střídající Kolo Muani.

Sestřih utkání Francie - Maroko 2:0.
Livesport CZ

To Argentinci vzhledem k úvodní porážce od Saúdské Arábie hráli téměř každou minutu na turnaji jako o život. Proti Mexiku a Polsku ve skupině čekali na góly až do druhého poločasu, v osmifinále s Austrálií zase prožili infarktové momenty v samotném závěru. Totéž platilo i v dalším duelu proti Nizozemsku, kdy v jedenácté minutě nastavení definitivně přišli o dvougólový náskok a rozhodnout museli až v penaltovém rozstřelu. Jako oddychovější se tak dá nazvat snad jen semifinále s Chorvatskem, ve kterém zásluhou Messiho a Álvareze šli do šaten s dvougólovým náskokem, druhý jmenovaný pak postup zpečetil ve druhé půli.

Díky svému skvělému představení tak útočník Manchesteru City ještě více zamotal souboj o korunku krále střelců, který bude vedlejší dějovou linkou finálového zápasu. Aktuálně tabulce s pěti zásahy vévodí hvězdné duo z PSG Lionel Messi a Kylian Mbappé, ovšem reálnou šanci mají i čtyřgóloví Álvarez s Olivierem Giroudem. Téměř jisté každopádně je, že tuhle čtveřici už na čele nikdo nerozdělí.

Sestřih zápasu Argentina – Chorvatsko
Livesport CZ

Finálový duel dostali na starost sudí ze země, která si na obou soupeřích vylámala zuby. Utkání odřídí Polák Szymon Marciniak, jemuž budou na čarách pomáhat krajané Pawel Sokolnicki a Tomasz Listkiewicz. Tato trojice má navíc určité znalosti o obou soupeřích, neboť ti účinkovali v jediných dvou zápasech, které dosud na turnaji rozhodovala. Pod dozorem tria Poláků Francie zdolala Dánsko a Argentina si připsala postup mezi nejlepší osmičku proti Austrálii.

Zatímco v případě rozhodčích se dá hovořit o shodné startovní čáře pro obě mužstva, místo konání nahrává spíše Argentině. Ta si totiž na Lusail Stadium, největším dějišti turnaje, zahrála už čtyřikrát včetně čtvrtfinálového i semifinálového úspěchu. Pro Francouze na druhé straně půjde o premiéru.

A to navíc v pořádné náročném prostředí, neboť družina kolem Messiho se opět bude spoléhat i na početný zástup fanoušků, které ocenil i trenér Lionel Scaloni. "Už teď jsem trochu dojatý, protože tomu vždy dávají vše. Snad zítra vyhrajeme, a i kdyby ne, měli by na sebe být pyšní, protože takovou atmosféru si každý užívá," pochválil je vítěz loňské Copa América.

Velký souboj o to, zda se Lionel Messi ve svém posledním zápase na MS stane nesmrtelným, nebo Francie v čele s Kylianem Mbappém jako první tým po šedesáti letech obhájí titul, začne s nedělní šestnáctou hodinou středoevropského času.

Utkání o zlato Argentina – Francie (16:00)

Pravděpodobné sestavy:

Argentina: E. MartínezMolina, Romero, Otamendi, Acuña – De Paul, Paredes, Fernández, Mac AllisterMessi, Álvarez

Francie: LlorisKoundé, Varane, Konaté, T. HernándezRabiot, TchouaméniDembélé, Griezmann, MbappéGiroud