Arsenal – Man. City. Poslední tři bitvy: Drtivý debakl i psychologické šachy v poháru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal – Man. City. Poslední tři bitvy: Drtivý debakl i psychologické šachy v poháru

Gabriel Jesus přispěl ke zmíněnému debaklu v srpnu 2021 jednou trefou. Teď už válí v barvách soupeře.
Gabriel Jesus přispěl ke zmíněnému debaklu v srpnu 2021 jednou trefou. Teď už válí v barvách soupeře.Profimedia
Zatímco v Evropě se pozornost upíná spíš ke startu osmifinále Ligy mistrů, angličtí fanoušci netrpělivě vyhlížejí středeční ligový tahák mezi prvním Arsenalem a druhým Manchesterem City. Právě ten totiž bude zřejmě klíčový v boji o letošní titul. Severolondýnský klub zatím vede o tři body (a má zápas k dobru), jenže proti Guardiolově mužstvu se mu v posledních letech vůbec nedaří. Jaké byly minulé tři vzájemné duely nejžhavějších aspirantů na mistrovský pohár?

28. srpna 2021, Man. City – Arsenal 5:0

Střely celkem: 25:1.

Jak rychle proměnlivý je fotbalový kolotoč… Před pouhým rokem a půl dělil oba kluby vesmír. Ve třetím kole minulé sezony rozcupovali Citizens svého soupeře 5:0, míč mu půjčili na titěrných 19 % času a zasypali jej 25 střelami (10 přesnými, 5 mimo a 10 bylo zblokovaných)! Ta jediná Arsenalu mířila mimo branku, což podle statistiků znamenalo nejméně vyprodukovaných pokusů v historii klubu.

Hosté už po 12 minutách prohrávali 0:2, po půlhodině dostal Xhaka za ostrý skluz do Joaa Cancela rovnou červenou kartu – a bylo jasno. Kouč Guardiola oproti svým zvyklostem nasadil totožnou sestavu jako zápas předtím, což se mu nestalo téměř čtyři roky. A londýnský velkoklub po debaklu spadl poprvé po 46 letech na poslední místo tabulky.

1. ledna 2022, Arsenal – Man. City 1:2

Červené karty: 1:0.

Razítko na dominanci Sky Blues v ligových duelech proti Arsenalu. Tohle byla už 10. výhra ve vzájemných kláních v řadě, přičemž pouze ve třech z nich se londýnský celek zmohl na gól. Celkové skóre z těchto utkání? 3:26! Rozeklané nůžky z úvodu sezony se už však sevřely. City sice pořád vedli (toto bylo jejich 11. vítězství za sebou), Gunners se vyšplhali na čtvrté místo tabulky. A dokonce sahali po bodu. Jenže v 93. minutě je umlčel Španěl Rodri

Poražení se po zápase zlobili na rozhodčího, který jim na začátku upřel penaltu, naopak soupeři ji udělil za ochotný pád k zemi. Spílat ovšem mohli i svému obránci Gabrielovi, jenž krátce po vyrovnání nasbíral během dvou minut dvě žluté karty a byl vyloučen. Jednalo se o jubilejní 100. červenou kartu pro tým v historii ligy, nikdo jich nenasbíral víc.

27. ledna 2023, Man. City – Arsenal 1:0

Nebezpečné útoky: 27:43.

Pouze dva a půl týdne starý zápas. Oba protivníci si ve 4. kole FA Cupu střihli generálku na daleko prestižnější zápas a radovali se opět svěřenci Pepa Guardioly. Třebaže nebyli tentokrát tolik dominantní a v držení míče a počtu přihrávek se jim soupeř vyrovnal. Oba koučové přitom k duelu volili jiný přístup. Zatímco domácí nastoupili v plné síle, lodivod Arsenalu Mikel Arteta dal jasně najevo, kde má priority. 

A nechal odpočívat řadu stabilních opor v čele s Martinellim či Odegaardem. City nakonec v poněkud opatrném střetnutí dosáhli na svém stadionu sedmé výhry nad Arsenalem v řadě. Po hodině hry jí jediným gólem zápasu zařídil nizozemský stoper Aké, jenž se prosadil zblízka citovou střelou k tyči. Pro londýnský klub to byla první prohra od listopadu.