Arsenal – Man. City v číslech. V čem zaostávají obrany a o kolik je Haaland lepší než Chelsea?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal – Man. City v číslech. V čem zaostávají obrany a o kolik je Haaland lepší než Chelsea?

Pro oba týmy bude klíčový výkon jejich norských opor: Odegaarda (vlevo) a Haalanda.
Pro oba týmy bude klíčový výkon jejich norských opor: Odegaarda (vlevo) a Haalanda.Profimedia
Pokud by si mohl Arsenal vybrat soupeře do rozhodujícího duelu sezony, byl by to kterýkoliv tým, jen ne Manchester City. Svěřenci Mikela Artety na De Bruyneho a spol. absolutně nezvládají zahrát, vytvořili proti nim dokonce smutný klubový rekord. Co dalšího odhalila čísla aktérů večerní bitvy o titul v Premier League?

Vzájemná bilance v lize

Celková

Arsenal – Man. City 188 87 44 57 296:235

Posledních 10 zápasů

Arsenal – Man. City 0 0 10 3:26

Zatímco historicky má navrch Arsenal, pohled do nedávné minulosti vyvolává v jeho fanoušcích mdloby. Jejich miláčci neumějí na City najít recept, prohráli s nimi 10 utkání v řadě, což je vůbec jejich nejdelší série porážek v Premier League s jedním soupeřem. A kdyby jen to, mizérii podtrhává hrůzostrašné skóre...

Vzájemné zápasy Arsenalu a Manchesteru City
Vzájemné zápasy Arsenalu a Manchesteru CityLivesport

Dlouhodobá forma

Arsenal

Jako by lídrovi docházel dech, z posledních dvou zápasů pobral jediný bod. Ovšem spolu s Newcastlem zůstává jedním ze dvou týmů, které v sezoně ještě neprohrály doma.

Man. City

Na titul útočí zejména díky výsledkům ze svého stadionu. Na těch cizích jim v lize patří až 6. příčka, plnou polovinu z 10 výjezdů nevyhráli. Naposledy na Tottenhamu ani neskórovali.

Útok

Arsenal

Týmu chybí kanonýr, což se může v duelech s top soupeři projevit. Nejvíc branek (osm) má v lize na svědomí norský záložník Martin Odegaard. Brazilec Gabriel Jesus je navíc zraněný.

Man. City

Nejlepší v lize. Téměř 45 % z 56 branek přitom obstaral stroj na góly jménem Haaland. Jeho 25 tref je  vyšším nástřelem, než jaký vyprodukovala v lize dohromady celá Chelsea (23).

Obrana

Arsenal

Zvlášť doma se o ni nemůže opřít tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nulu tam udržel jen ve dvou případech z 10, hráči Manchesteru United i Liverpoolu se shodně prosadili dvakrát.

Man. City

S průměrem rovný gól na zápas ji má třetí nejlepší v soutěži. Oproti zvyklostem se ovšem dosud žádný ze zadáků nezapsal mezi střelce. To vedle City nezvládli v lize jen v Brightonu.

Disciplína

Arsenal

Klub až do loňského května držel smutný rekord v počtu červených karet v historii Premier League. Od sezony 1992/93 jich posbíral 103. V této sezoně však ani jednu.

Man. City

Spolu s Liverpoolem dostali v ročníku nejméně žlutých karet ze všech (23). Zároveň jsou s průměrem 8,9 nedovoleného zákroku na zápas druhým nejméně faulujícím týmem.

Tři hráči ve formě

Arsenal

Bukayo Saka

Arsenal se sice v minulých třech utkáních trápil a dal jediný gól, Saka byl však hodně aktivní. Během posledních 270 minut v lize si připsal 16 střel a 10 klíčových přihrávek.

Thomas Partey

Je úspěšný v soubojích (57 %) a vzdor svým obranným úkolům na sebe často bere i roli tvůrce. V předminulém duelu proti Evertonu vyslal 11 dlouhých pasů, jimiž zrychloval hru.

Oleksander Zinčenko

Z levého kraje obrany se při výstavbě stahuje do středu pole a je tak často u míče. V průměru se jej v lize dotkne 90x za zápas, pro rodící se útoky je v Artetově systému klíčový. 

Statistiky Oleksandra Zinčenka ze zápasu s Brentfordem.
Statistiky Oleksandra Zinčenka ze zápasu s Brentfordem.Opta by Stats Perform / Arsenal

Manchester City

Riyad Mahrez

Z pravé strany hřiště si udělal své území a co je podstatné pro tým, přidává i produktivitu. Celkově má v roce 2023 v šesti ligových zápasech bilanci čtyř gólů a tří asistencí.

Ilkay Gündogan

Zdobí jej přímočarost. Posledních 10 zápasů, kdy nastoupil v základu, pokaždé aspoň jednou vystřelil na branku. O víkendu proti Aston Ville navíc obstaral vítězný gól.

Statistiky Ilkaye Gündogana z utkání s Aston Villou.
Statistiky Ilkaye Gündogana z utkání s Aston Villou.Opta by Stats Perform / Manchester City

Rodri

Defenzivní štít, z nějž mají strach i obrany soupeře. Se svými 190 centimetry pravidelně vyhrává vzdušné souboje, nicméně před rokem zápas s Arsenalem rozhodl v nastavení nohou.

Z databanky Livesportu

K historicky prvnímu vzájemnému měření sil mezi oběma týmy došlo 11. listopadu 1893 ve druhé nejvyšší soutěži a Arsenal se tehdy doma radoval z vítězství 1:0. City se v té době ještě jmenovali Ardwick AFC podle jedné ze čtvrtí Manchesteru.

Nedělní zápas Citizens proti Aston Ville byl jubilejním 250. pro jejich kouče Pepa Guardiolu v Premier League (a na jejich lavičce v ní zároveň). Díky výsledku 3:1 si Španěl připsal v pořadí 184. vítězství, což je bilance, jaké žádný trenér ve zmíněném objemu zápasů v soutěži před ním nedosáhl.

Mikel Arteta neporazil Manchester City ani jednou jako trenér Arsenalu (prohrál s ním ve všech pěti vzájemných duelech a je to jediný soupeř v Premier League, jejž coby lodivod zatím nepřelstil), proti dnešnímu protivníkovi se radoval alespoň jako jeho hráč. A to v jediném z pěti utkání, které proti nim za Gunners odehrál. V dubnu 2012 dokonce svým gólem rozhodl o výhře 1:0, cestu City k titulu ale nezastavil.