Aspiranti na postup: Předčí silná ofenziva Uruguaye její nepředvídatelnou obranu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Předčí silná ofenziva Uruguaye její nepředvídatelnou obranu?
Uruguay má dvě zlata z MS – zvítězila v letech 1930 a 1950.
Uruguay má dvě zlata z MS – zvítězila v letech 1930 a 1950.Profimedia
Uruguay je jedním z historicky nejvýznamnějších týmů mistrovství světa. Její poslední úspěch je však pořádně starý, naposledy totiž brala zlato z MS před 72 lety. Vousatému titulu z roku 1950 dělá společnost trofej pro vítěze vůbec prvního šampionátu z roku 1930.

Čtvrtá místa z let 1954, 1970 a 2010 jasně ukazují na schopnosti jednoho z původních týmů mistrovství světa, jenž hraje tradičně nad své síly a demonstruje tak potenciál malé země (tři miliony obyvatel), která vášnivě miluje fotbal.

V Kataru se Uruguayci chystají na svou už čtrnáctou účast mezi světovou elitou poté, co v roce 2018 vyřadili Portugalsko (2:1) a následně vypadli ve čtvrtfinále s Francií (2:0), která nakonec šampionát v Rusku ovládla.

Aktuálně Uruguay prochází období obměny. Na Copa América 2021 skončila už ve čtvrtfinále, když v penaltovém rozstřelu nestačila na Kolumbii. Ani cesta na MS 2022 nebyla úplně hladká, neboť v listopadu účastník posledních olympijských her utrpěl čtyři porážky v řadě – mimo jiné v Bolívii (0:3) –, což vedlo k vyhazovu legendárního trenéra Oscara Tabareze.

Funkce hlavního kouče tak byla svěřena Diegu Alonsovi, bývalému útočníkovi se sedmi mezinárodními reprezentačními starty, který tým dovedl ke čtyřem výhrám ve čtyřech posledních kvalifikačních zápasech. Na pravděpodobně posledním turnaji Luise Suáreze, Edinsona Cavaniho, Diega Godína, Fernanda Muslery a Martína Cácerese se budou muset ke zkušeným připojit v Evropě etablovaní Federico Valverde, Darwin Núñez, Rodrigo Bentancur či Ronald Araujo. Právě dravé mládí by mělo vnést do týmu energii.

Silné stránky

Největší hvězdou Uruguaye je útočník Suárez, který je s 68 góly ve 134 mezinárodních vystoupeních nejlepším střelcem národního týmu. Navzdory tomu, že už nehraje na nejvyšší úrovni jako před několika lety, kdy patřil k nejlepším v Evropě, představuje "Luisito" ofenzivní hrozbu s tváří a duchem uruguayského fotbalu – je bojovník, který na hřišti nechá vše, budiž důkazem jeho "ikonický zákrok" ve čtvrtfinále MS 2010 s Ghanou či kousnutí Giorgia Chielliniho v Brazílii 2014. Suárez se v srpnu vrátil do své vlasti, aby v Nacionalu, kde vyrostl, získal titul.

Suárez, který umí střílet góly, by mohl být pro Uruguay rozhodující osobou. Dalším útočníkem, jenž má skvělé schopnosti v zakončení, je Darwin Núñez z Liverpoolu.

Ve středu pole bude ohromně důležitý Valverde, který zažívá v Realu Madrid vynikající období a je jednou z největších postav Bílého baletu. Stěžejní budou také střední obránci Araujo (Barcelona) a José Giménez (Uruguay), kteří stěžují život útočníkům v La Lize. Variantou z lavičky by měl být Edinson Cavani, stejně tak Sebastian Coates a Manuel Ugarte.

Slabé stránky

Velký otazníkem jinak zdánlivě vyrovnaného týmu je post brankáře. Muslera z Galatasaraye přišel po sérii čtyř kvalifikačních porážek o místo v sestavě, kde jej nahradil Sergio Rochet z Nacionalu.

Ve čtyřech zápasech v řadě inkasoval Rochet pouze jeden gól, zatímco v předchozích čtyřech kolech Muslera inkasoval 11 branek. A jistotou neoplývají ani kraje obrany: na pravou stranu byl nominován Guillermo Valera, který v roce 2022 odehrál ve Flamengu pouze sedm zápasů, zatímco Jose Luis Rodriguez ještě neprožil mezinárodní debut a Cáceres, který může nastoupit i vlevo, už není v takové formě jako v době, kdy oblékal dres Juventusu.

Další alternativou je Araujo, který se úspěšně adoptoval na pravého beka. Na levé straně přišel o místo v sestavě AS Řím Matias Vina a Mathias Olivera plní roli náhradníka v kádru lídra italské Serie A z Neapole.

Základní jedenáctka

Rochet – Araujo, Giménez, Godín, Olivera – Bentancur, Vecino, Valverde, De Arrasceata – Núñez, Suárez.

Právě tahle sestava Uruguaye, kde je více pochybností než jistot, se zdá být tou nejvíce vhodnou. S Araujem na pravém beku a Oliverou vlevo, Bentancurem a Vecinem uprostřed, kteří pevně drží střed hřiště tak, aby tým fungoval v rozestavení 4-4-2, které se však ve finále tváří jinak.

Jak Valverde vpravo, tak Arrasceata vlevo mohou hrát více uprostřed, což umožňuje Araujovi hrát ofenzivně, zatímco Núñezovi klesat více do hloubky a využívat tak svou rychlosti a dovednosti v soubojích jeden na jednoho. Z toho by následně mohl těžit uvnitř šestnáctky Suárez.

O místo v sestavě přišel mladík Facundo Pellistri, který od Alonsova příchodu k reprezentaci odehrál šest ze sedmi zápasů. Může za to jeho jeho jeden jediný start za U23 Manchesteru United, kde nastoupil po dvou hostováních v Alavésu.

Další alternativou by mohlo být zavedení systému 3-5-2 s Araujem, Giménezem a Godínem či Coatesem vzadu, čímž by se otevřel prostor pro ofenzivnějšího wingbeka – buďto Nicolase de la Cruze, Agustina Cabobbia či Facunda Torrese, kterému se daří v Orlando City.

Přítomnost čtyř útočníků v týmu však naznačuje, že Uruguay zůstane u své tradiční útočné dvojice.

Kdo s koho

O Alonsově jedenáctce panuje několik pochybností. V obraně může vyřešit většinu slabin univerzálnost některých hráčů. Uprostřed defenzivy bude takřka jistě jedno místo patřit Giménezovi, Simeoneho válečníkovi z Atlétika. A pokud se Araujo vysune doprava, vznikne uprostřed prostor pro kapitána Godína, který je nejčastěji nasazovaným hráčem svého národního týmu (159 startů).

Právě bývalý stoper Atlétika či Interu Milán však odehrál v této sezoně pouze 90 minut za Velez a do turnaje vstoupí bez herní praxe. Konkurencí mu bude kapitán Sportingu Coates a Cáceres.

Další velkou otázkou je, kdo bude dělat společnost nejlepšímu střelci Suárezovi. Doposud to byl Cavani, který má za sebou neúspěšnou sezonu v Manchesteru United (dva góly ve 20 zápasech) a aktuálně působí ve Valencii, kde dokazuje, že si zaslouží pozornost.

Čtyři góly v sedmi zápasech ukazují, že našel formu, bude se však muset vypořádat s tvrdou konkurencí v podobě Darwina Núñeze. Ten přišel v létě do Liverpoolu z Benfiky, kde nastřílel 34 gólů,  za přibližně 80 milionů eur.

Jeho dosavadních devět tref během krátkého angažmá na Anfieldu ukazuje, že nepotřebuje příliš času na adaptaci, což mu dává při volbě sestavy mírnou výhodu před Cavanim.

Predikce

Uruguay má dobrou šanci postoupit ze základní skupiny, neboť ve dvou zápasech bude favoritem. V ideálním případě by se potřebovala kvalifikovat do play off z prvního místa, neboť tým z druhého místa potká pravděpodobně Brazílii. To by pro Uruguay znamenalo velkou překážku, však jihoamerického giganta neporazila od roku 2001.

Úspěšný start proti Jižní Koreji je tak nezbytně nutný nejen pro sebevědomí, ale rovněž pro zastrašení Portugalska, které potká Uruguay ve druhém kole. Dobrý výsledek proti zemi, kterou vyřadili v osmifinále posledního MS, je výrazně přiblíží vytouženému postupu.

Alonsův tým si bude muset zajistit před emotivním střetnutím s Ghanou dobrou výchozí pozici, protože zvláště pro Suáreze může být střet se "starým známý" africkým soupeřem velmi nevyzpytatelný.

MS Katar, tabulka skupiny H
MS Katar, tabulka skupiny HFlashscore