Barcelona – Plzeň v číslech. V čem všem jsou Lewandowski a spol. v La Lize nejlepší?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Barcelona – Plzeň v číslech. V čem všem jsou Lewandowski a spol. v La Lize nejlepší?
Ofenziva Barcelony děsí všechny soupeře.
Ofenziva Barcelony děsí všechny soupeře.Profimedia
Plzeňští fotbalisté budou na Nou Campu bránit svou neporazitelnost, která trvá už 34 zápasů. Teď ovšem budou čelit dosud nejtěžší zkoušce. Barcelona chytila formu, poslední tři duely vyhrála nejméně o tři branky a Polák Robert Lewandowski (34) sází za pětinásobného vítěze Ligy mistrů jeden gól za druhým.

Vzájemná bilance

BarcelonaPlzeň

2 zápasy - 2 výhry 0 proher 0 remíz - skóre 6:0

Zatímco při svém premiérovém vystoupení v Lize mistrů v roce 2011 neměla Plzeň proti Barceloně příliš šancí na bodový zisk, brzy se v pohárech rozkoukala a proti španělským protivníkům pokaždé uhrála zajímavý výsledek. Například je díky vítězství 1:0 nad Atlétikem Madrid v Evropské lize z podzimu 2012 posledním českým klubem, jenž v 90 minutách dokázal porazit soupeře z La Ligy.

Dlouhodobá forma

Barcelona

Kazí ji nepovedená minulá sezona, v níž tým měnil trenéra a potýkal se s finančními problémy. V evropských pohárech doma vyhrál jedinkrát z předchozích osmi duelů.

Plzeň

Skvělé období bez porážky se protáhlo už na 34 utkání, z toho na hřištích soupeřů je jich 18. Ovšem ve skupině Ligy mistrů selhala Viktoria venku v sedmi z devíti střetnutí.

Útok

Barcelona

Spolu s Realem Madrid je nejproduktivnějším týmem nové sezony La Ligy. Je však efektivnější: na 11 zásahů potřebovala 27 střel na branku, o čtyři méně než Real.

Plzeň

Hraje účelně, dopředu to žádný gejzír není. Vždyť předposlední Jablonec dal v lize jen o gól méně. Poslední tři zápasy venku = jen dvě trefy

Obrana

Barcelona

Za dosavadních 360 minut hry tohoto ročníku ji překonal jen Švéd Isak ze San Sebastianu. Defenziva dobře vykrývá prostory, má nejvíc zblokovaných přihrávek z celé La Ligy.

Plzeň

Spolehlivý základ pro dobré výsledky. V posledních pěti utkáních inkasovala jediný gól (doma od Karabachu). Gólman Staněk drží 322 minut čistý štít.

Disciplína

Barcelona

Dlouhodobě patří k velice čistě hrajícím týmům. Například v minulé sezoně proti ní bylo v lize odpískáno nejméně penalt ze všech.

Plzeň

Zajímavá je statistika ofsajdů, která odráží nejen útočnou aktivitu týmu. Plzeň má v lize po Slavii nejvíc hráčů (osm), kteří se ocitli v postavení mimo hru.

Tři hráči ve formě – BARCELONA

Robert Lewandowski

Místo čísel stačí jeho jméno a obránci po celém světě mají sevřený žaludek. Podle mnohých aktuálně nejlepší hráč planety nastřílel v posledních 34 vystoupeních v LM 41 branek.

Marc-Andre ter Stegen

V lize chytil 12 ze 13 střel, které na něj dosud mířily. Pozoruhodné je, že střelci cílí jen na dva nebezpečné prostory ze čtyř (doleva nahoru a doprava dolů).

Pedri

Kouč Xavi jej přirovnává k Iniestovi a něco na tom bude. Záložník dosud rozdal po stoperech nejvíc míčů, ale na rozdíl od nich příliš nechybuje. Z 207 pasů jich zkazil jen 19.

Tři hráči ve formě – PLZEŇ

Jhon Mosquera

V posledních čtyřech zápasech měl kolumbijský křídelník pokaždé podíl alespoň na jednom zásahu Plzně. Ať už byl jeho autorem nebo na něj nahrál.

Pavel Bucha

V lize druhý nejvytěžovanější hráč Viktorie do pole má ze všech jejích ofenzivních hráčů nejvyšší procento úspěšných přihrávek (85,8). Před týdnem proti Slovácku k tomu přidal gól.

Jan Sýkora

Jen Mosquera s Kopicem trefili v domácí soutěži branku častěji než on. Naposledy z toho byla trefa, jež Západočechům vynesla výhru v Liberci.

Z databanky Livesportu

Barcelona je největší stálicí Ligy mistrů. Do její hlavní soutěže se probojovala celkem 27krát (z 31 ročníků). Naposledy chyběla v sezoně 2003/04, tedy před 19 lety…

Celkem pět pamětníků bylo aktéry vzájemného dvojzápasu na podzim 2011. Na straně Barcelony to byl záložník Busquets a nynější kouč Xavi, za Plzeň tehdy nastoupili záložník Pilař a současní asistenti trenéra Horváth s Bakošem. 

Kouč českého mistra Michal Bílek proti Barceloně nastoupil v únoru 1991 v ligovém utkání za Betis Sevilla. Na Nou Campu odehrál celé utkání, jeho tým podlehl 2:4.

Utkání Barcelona - Plzeň s audiokomentářem