Barcelona – Plzeň. Xavi na čtyřech místech protočí sestavu, odpočine si Dembélé

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona – Plzeň. Xavi na čtyřech místech protočí sestavu, odpočine si Dembélé

Kouč Barcelony Xavi dá proti Viktorii šanci méně vytíženým hráčům.
Kouč Barcelony Xavi dá proti Viktorii šanci méně vytíženým hráčům.Profimedia
Mistrovství světa v Kataru v netradičním termínu v této sezoně hodně zhustí fotbalovou termínovou listinu. Zatímco Plzeň už několik týdnů vstřebává rytmus zápas každé tři dny, Barcelona na tenhle kolotoč usedne teprve ve středu. A nesleze z něj až do začátku listopadu. Proto její kouč Xavi (42) plánuje proti Viktorii dát šanci hráčům, kteří se ještě na trávník pořádně nedostali.

Dosud měli jeho svěřenci mezi víkendovými ligovými zápasy čas na regeneraci i trénink, tohle období pro ně nyní končí. Klíčové teď bude rozložit zátěž na co nejvíc z nich – a Barcelona se pyšní dostatečně početným kontingentem špičkových hráčů.

S mírnou nadsázkou řečeno je téměř jedno, kdo nastoupí. "Určitě sestavou zamíchám. Mám z čeho vybírat, navíc po zápase v Seville byli mnozí hráči unaveni," připomněl Xavi sobotní triumf 3:0.

Španělští novináři odhadují, že Xavi úspěšný tým, který vyhrál poslední tři duely s celkovým skóre 11:1, změní na čtyřech místech. Odpočívat bude stoperská dvojice Eric García, Ronald Araujo, přičemž první z nich naposledy v Seville zpečetil vítězství 3:0 a druhý z nich si tam způsobil svalové zranění.

Místo nich se posune z kraje na své obvyklé místo uprostřed Jules Koundé, vedle něj se po nemoci postaví Dán Andreas Christensen a na pravém beku si užije větší prostor věčně střídající Sergi Roberto.

V záloze dostane podle médií volno Gavi, jenž chytil výbornou formu, ale zároveň má svůj styl postavený na vysoké intenzitě. Místo něj naskočí Frenkie De Jong a vepředu si zahraje buď Ansu Fati, nebo Ferran Torres. Šetřit bude kouč Ousmaneho Dembélého. Zraněními věčně pronásledovaný Francouz zatím jeden gól dal a další dva připravil.

Na rozdíl od Plzně jméno příštího soupeře nevyvolává na Nou Campu příliš emocí. A spíš než na duel s českým mistrem směřovaly otázky žurnalistů na celkový výsledek Barcy v Lize mistrů. "Fanoušci jsou hodně natěšeni. Máme výborný tým, čeká nás skvělá sezona," prohlásil Brazilec Raphinha.

Katalánský velkoklub chce co nejdřív přebít vzpomínky na minulou sezonu, v níž skončil ve skupině až za Bayernem a Benfikou a po dlouhých 20 letech nepostoupil do play off. "To už se nesmí opakovat. Nevím, jestli jsme favorité celé soutěže, když jsme loni hráli Evropskou ligu, musíme zůstat skromni. Nejlepší bude začít tím, že porazíme Plzeň," prohlásil Xavi.

I Koundé byl trochu zdrženlivější. "Jsme pořád na začátku sezony, ještě musíme hodně věcí zlepšit. Dobré je, že teď máme na každou pozici dva, tři hráče," řekl. To se však netýká dvou nedotknutelných postů: hrotového útočníka a gólmana. Robert Lewandowski už má na kontě ve čtyřech zápasech pět gólů, Marce-Andre Ter Stegen v brance neinkasoval ve třech z nich. "Máme jiný obranný systém, pomáhá mi to. Jako tým fungujeme výborně, trenér nás dal skvěle dohromady," pochvaloval si německý brankář.