Barcelona – Plzeň. Věřím, že kluci dopadnou lépe než my, říká plzeňská legenda Horváth

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona – Plzeň. Věřím, že kluci dopadnou lépe než my, říká plzeňská legenda Horváth

Barcelona – Plzeň. Věřím, že kluci dopadnou lépe než my, říká plzeňská legenda Horváth
Barcelona – Plzeň. Věřím, že kluci dopadnou lépe než my, říká plzeňská legenda HorváthProfimedia
Po 11 letech zase vstoupí na posvátný Nou Camp. Pavel Horváth (47) a Václav Pilař (33) byli před 11 lety u toho, když se fotbalisté Plzně postavili v Lize mistrů silné Barceloně v jejím teritoriu. Byla z toho prohra 0:2, což byl nejlepší výsledek, jaký tam do té doby v té sezoně kdo uhrál. Teď se oba vracejí do stejných míst, český šampion si ve středu večer po čtyřech letech vychutná nejprestižnější klubovou soutěž světa.

Z Horvátha se mezitím stal z režiséra hry asistent trenéra. "Věřím, že kluci budou úspěšnější, než jsme byli my. To znamená, že si víc zahrajou fotbal, a mohli by být i lepší, co se týká zisku bodů," řekl před odletem novinářům.

Proti Barceloně tehdy vedl Viktorii jako kapitán. Plzeň narazila na favorizovanou Barcelonu už při své premiérové účasti v Champions League. Po přijatelném výsledku venku pak v tehdejším domácím azylu v pražském Edenu utrpěla debakl 0:4.

Proč by měli nyní Západočeši být lepší? "Myslím, že to, jak bráníme, nemusí Barceloně úplně vonět. Věřím, že jejich nebezpečné a individuálně skvělé hráče dokážeme dostat do situací, které pro ně nebudou komfortní, a dokážeme tam překvapit," doplnil Horváth.

Program Ligy mistrů

Pilař si z Nou Campu, kam tehdy přišlo téměř 75 tisíc fanoušků, odnesl zážitek na celý život. "Jsou to úplně ty nejkrásnější vzpomínky. Pamatuju si doteď, jak jsem to prožíval v tu dobu. Nechci říct, že Barcelona je teď slabší. Je jiná. Není tam (Lionel) Messi, ale přišel (Robert) Lewandowski a udělali skvělé posily. Barcelona je Barcelona. Strašně se tam těšíme," uvedl záložník.

Z českých týmů poslední konfrontaci s katalánským obrem zažila Slavia ve skupině v roce 2019, kdy s pětinásobným vítězem Ligy mistrů nečekaně držela krok. Pražané doma prohráli 1:2 a na Camp Nou i díky skvělému výkonu brankáře Ondřeje Koláře vybojovali senzační bezbrankovou remízu.

Trenérovi Michalu Bílkovi budou ve středu chybět zranění útočník Jan Kliment, záložník Jan Kopic a krajní bek Radim Řezník. Ten se nevešel na soupisku stejně jako další obránce Filip Kaša, záložník Cadu a útočník René Dedič.

Nákupy za 3,6 miliardy korun

Přestože Barcelonu trápí velké finanční problémy, v létě hodně posilovala. Kanonýra Lewandowského koupila z Bayernu Mnichov, křídelníka Raphinhu z Leedsu a obránce Julese Koundého z FC Sevilla dohromady za zhruba 150 milionů eur (3,6 miliardy korun).

Lewandowski do nového mužstva okamžitě zapadl a ve čtyřech ligových utkáních zaznamenal pět branek. Naposledy pomohl Kataláncům gólem k sobotnímu vítězství 3:0 v Seville. V nejvyšší soutěži o víkendu uspěla také Plzeň, která vyhrála 1:0 v Liberci a protáhla sérii bez porážky na 34 soutěžních duelů.

Základní skupiny Ligy mistrů

"Není to jenom o Lewandowském. Jejich kvalita dopředu je obrovská. Teď hrajou (Ousmane) Dembélé, Raphinha a Lewandowski, ale je tam i (Memphis) Depay, (Ferran) Torres, (Ansu) Fati. Neskutečná světová top kvalita. Bude to zkouška," uvedl obránce Milan Havel.

Západočeši se v hlavní fázi Ligy mistrů představí počtvrté v historii a poprvé pod vedením kouče Bílka. V letech 2011, 2013 i 2018 pokaždé s trenérem Pavlem Vrbou obsadili třetí místo ve skupině a prošli do jarní části Evropské ligy.

Vedle Barcelony je tentokrát čeká ještě Bayern Mnichov a Inter Milán.