Zýma vyměnil sako za montérky a renovoval. Jako Guardiola v Ďolíčku, žasl před Japoncem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zýma vyměnil sako za montérky a renovoval. Jako Guardiola v Ďolíčku, žasl před Japoncem
Kapitán českých baseballistů Petr Zýma.
Kapitán českých baseballistů Petr Zýma.Profimedia
Pro kapitána české baseballové reprezentace Petra Zýmu (34) začíná naplno další velká výzva. Společně s parťáky z národního týmu bude usilovat o vůbec první medaili z mistrovství Evropy pro Česko. Speciální to pro něj bude i z toho důvodu, že jedno z hřišť, na kterém se šampionát hraje, opravoval vlastníma rukama.

Českým baseballistům se nedávno otočil život naruby. Poté, co se vůbec poprvé kvalifikovali na turnaj World Baseball Classic, se začalo o jejich příběhu psát po celém světě. Parta kamarádů, amatérských hráčů, dokázala vzdorovat týmům plným profesionálů. Jen půl roku po vystoupení v Japonsku se nyní představí i domácímu publiku na mistrovství Evropy. 

Petra Zýmu čekala po návratu z prestižního klání ještě jedna změna. Po devíti letech skončil na vysoké pozici v brokerské společnosti a místo saka se začal oblékat do montérek. Měl najednou spoustu času a chtěl být tam, kde to má rád. "Tohle místo v Krči je můj druhý domov. Vyrůstal jsem tady a chtěl jsem využít každou volnou chvíli, abychom to tady vymazlili. Mistrovství Evropy je pro český baseball velká věc a je to i příležitost, abychom náš areál zase trošku posunuli," vypráví.

Se štětcem v ruce

Kousek za plotem frekventované pražské Jižní spojky najdete ukrytou baseballovou oázu, sídlo Eagles Praha. Zýma je jedním z organizátorů a nejdůležitějších duší. Když se ale řešilo, co vše bude potřeba udělat, aby stadion prokoukl a začal splňovat přísné normy pro mezinárodní zápasy, sám se chopil štětce a barvy a šel natírat sloupky. 

"Mám to radši, než sezení v kanceláři, ale do ruky beru jakýkoliv pracovní nástroj. Přes léto jsem tu byl skoro každý den pět, šest hodin. Sháněli jsme materiál, dávali jsme nové dřevo na tribuny a hlavně natírali," říká. "Když se teď projdu kolem, mám dobrý pocit. Chceme mít co nejlepší vizitku, je to věc, kterou beru docela osobně," přiznává, jak mu záleží na tom, aby si šampionát užili všichni, kteří do jeho dějiště přijedou.

Podobně jako stadionu Eagles se díky evropskému šampionátu dostalo péče i dalším českým baseballovým areálům. Také v Blansku, Brně, Ostravě či Třebíči to bylo víceméně o nadšení samotných členů klubu, kteří začali dávat

své stánky do gala, ale třeba i vylepšovali technické parametry, aby byly splněny všechny bezpečnostní podmínky. 

Před startem šampionátu všechna hřiště přijela zkontrolovat také komise ze zámořské Major League Baseball, neboť v Česku se představí i někteří její hráči. "Ta hřiště prvního sledu, kde hraje Česko, a také v Praze na Eagles nebo v Třebíči jsou dnes v naprostém pořádku," kvituje šéf českého baseballu Petr Dittrich.

Japonská podpora

Ale nebyla to jen inspekce z prestižní MLB, kdo do Česka dorazil. Po trávníku stadionu Eagles Praha se obdivně procházel i Hideki Kurijama, manažer japonského týmu, který World Baseball Classic v březnu vyhrál. "Tohle mi přijde opravdu neskutečné. Vždyť tenhle člověk vyhrál mistrovství světa, ve finále porazil Američany a teď přijel podpořit náš tým. Fotí si tu naše hřiště! To je jako kdyby Guardiola nebo Klopp přijeli odivovat Ďolíček nebo stadion Viktorky Žižkov," kroutí s úsměvem hlavou Zýma.

Petr Zýma o Hideki Kurijamaovi.
Petr Zýma o Hideki Kurijamaovi.Livesport / Tomáš Icík / ČBA

V Japonsku, kde je baseball nejpopulárnějším sportem, Češi jednoduše zaujali a navázali na velké úspěchy z minulosti. "Přiznám se, že ten zájem mě fascinuje. Nedávno jsem dostal pozvánku do jedné japonské školy v Česku a byl jsem překvapený, jak nás vnímají. I když samozřejmě ta má přednáška byla o kombinaci baseballu, školy a byznysu, nakonec mě děti grilovaly ještě dvě hodiny poté," říká jeden z nejlepších českých vnitřních polařů.

Zájem začal prý být enormní právě po střetu s Japonskem v Tokio Dome. "Potvrdili nám to lidé na ambasádě, že to byl největší boom od doby, kdy na olympiádě v Tokiu zářila Věra Čáslavská. Japonci řešili, jak je možné, že nějaký tým plný amatérů hrál takhle dobře proti Samurajům a dokonce třetinu zápasu vedl. Náš příběh netaháme zase tak dlouho, ale asi byl opravdu silný," těší Zýmu.

Také proto vnímá, že tentokrát jsou velká i výsledková očekávání: "Vše se posouvá a asi přišel čas zúročit to, co se dlouho budovalo. Český baseball šel dopředu postupně, byla to evoluce, který nyní trochu dostala větší tempo. Ale máme dnes už i sebedůvěru a zdravou hlavu. Naším úkolem je, tenhle progres udržet. Víme, že za námi je další nová mladá vlna. Junioři nedávno porazili Venezuelu, o tom by se nám před časem ani nezdálo. A také vnímáme, že na nábory chodí stále více dětí…"

Čeští baseballisté zahájí evropský šampionát v neděli v Ostravě zápasem proti Rakousku.