Basketbalistky na ME přehrály domácí Izrael. V osmifinále je čeká Řecko, či Lotyšsko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Basketbalistky na ME přehrály domácí Izrael. V pondělním osmifinále je čeká Řecko
Gabriela Andělová si proti Izraeli připsala pět bodů a tři asistence.
Gabriela Andělová si proti Izraeli připsala pět bodů a tři asistence.Profimedia
České basketbalistky porazily na mistrovství Evropy v Tel Avivu domácí Izrael 61:52 a ze druhého místa skupiny B postoupily do osmifinále. V něm je v pondělí čeká Řecko, vítěz se probojuje do čtvrtfinále v Lublani.

Česko –⁠ Izrael 61:52

Nejlepší českou střelkyní dnes byla se 16 body Veronika Voráčková, která po zranění kotníku z generálky proti Slovensku zasáhla do šampionátu. Dvouciferný počet bodů zaznamenaly také kapitánka Renáta Březinová (14) a Eliška Hamzová (10). Izraeli nepomohlo k úspěchu ani 20 bodů Daniel Raberové.

Češky postoupily ze základní skupiny poprvé od roku 2015, kdy skončily jedenácté. Na dalších třech šampionátech pro ně turnaj skončil posledním místem ve skupině. V pondělí je čeká Řecko, které po prohře se Španělskem 60:76 skončilo třetí ve skupině A.

Vstup do utkání českému týmu vyšel a na úvodní jedenáctibodové šňůře se podílely trojkami kapitánka Renáta Březinová a Tereza Vyoralová. Domácí tým se dočkal prvního koše až po šesti minutách a 20 sekundách díky Jarden Garzonové.

V 7. minutě se poprvé na turnaji dostala do hry Voráčková, trefila všechny čtyři své první pokusy a podílela se na vedení 19:9. Domácí tým na přelomu první a druhé čtvrtiny sérií 7:0 snížil a třikrát se dostal na rozdíl dvou bodů. Češky sice odskočily na 32:25, ale v poločase to bylo opět jen o dva body.

EuroBasket, tabulka skupiny B
EuroBasket, tabulka skupiny BLivesport

Ve 25. minutě Raberová vyrovnala na 38:38. Trojkou sice odpověděla Březinová, ale po koši Eden Rotbergové a dvou trestných hodech Garzonové poprvé vedl Izrael 42:41. Díky pěti bodům Voráčkové zakončil český tým třetí čtvrtinu se čtyřbodovým náskokem.

Bojující Izraelky, které potřebovaly k postupu výhru minimálně o 12 bodů, v úvodu závěrečné části snížily na 44:46. V závěru ještě zkorigovala Eden Zipelová trojkou na 52:54, ale Hamzová košem s proměněnou šestkou pojistila náskok, přidala další dva trestné hody a skóre uzavřela Gabriela Andělová.

Výsledky ME basketbalistek