Hrát na 120 procent nestačilo. Andělová přiznala, že Belgičanky byly nad české síly

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Hrát na 120 procent nestačilo. Andělová přiznala, že Belgičanky byly nad české síly
Gabriela Andělová a Kyara Linskensová v utkání Česka s Belgií na ME.
Gabriela Andělová a Kyara Linskensová v utkání Česka s Belgií na ME.Profimedia
Necelý poločas se dokázaly české basketbalistky držet na mistrovství Evropy v Tel Avivu ve hře o lepší výsledek proti Belgii, nakonec s obhájkyněmi bronzu prohrály vysoko 41:84. Jako jediná se proti nim dostala na dvouciferný počet bodů Gabriela Andělová (27), která dala 11 bodů. Přiznala, že čelit favorizovanému soupeři bylo těžké.

Česko – Belgie 41:84

"Hodnotí se to těžce, protože v prvním poločase jsme tam nechaly všechno. Hrály jsme minimálně na 120 procent, snažily jsme se je zastavit v rychlém protiútoku a pod košem Emmu Meessemanovou. Ale ve druhém poločase už jsme podle mě trošku ztratily síly a podle toho to i vypadalo," řekla novinářům po utkání Andělová.

Už v úvodu zápasu si Češky přivykaly na tempo Belgičanek a prohrávaly 0:9. "Možná špatná koncentrace, možná jsme hned na začátku polevily. Myslely jsme si, že zápas bude probíhat v takovém tempu, ale určitě jsme na to nebyly správně připravené."

Belgičanky na úvod porazily Izrael 108:59 a sílu potvrdily i ve druhém duelu. "Věděly jsme, že jsou pomalu nejzkušenějším týmem na mistrovství Evropy a hrají strašně kolektivně. Vidí se, doskakují, jsou silné. Mají všechno, co má kvalitní tým mít. Je strašně těžké, když třeba dvacet vteřin bráníte, snažíte se zamezit každé střele a pak dostanete trojku z rohu. To je určitě demotivující, ale myslím, že jsme tam nechaly všechno," prohlásila Andělová.

Češky se těžko prosazovaly proti agresivní obraně Belgičanek. "Je to jeden z nejkvalitnějších týmů v Evropě. Na EuroBasketu míří na titul, minimálně na medailové pozice. Hrají opravdu tvrdě, moc jsme nevěděly, jak si poradit už se samotným pick and rollem s předskokem. Už tam vycházely střely z těžkých pozic a některé byly i air bally nebo lehké ztráty," konstatovala Andělová.

Belgičanky opět táhla pivotka Emma Meessemanová, která zaznamenala double double díky 24 bodům a 11 doskokům, přidala i šest asistencí. "Určitě to holky pod košem měly těžké. Je jednou z nejlepších hráček na světě, ale myslím, že jsme se s tím popraly docela dobře."

Svůj bodový příspěvek by Andělová ráda opakovala i v dalších zápasech. "Myslím, že jsem střelec, takže bych body týmu přinášet měla. Dneska mi to docela vyšlo. Mohla jsem dát možná i další dvě trojky nebo nějakou další střelu, ale myslím, že 11 bodů proti takovému týmu je kvalitní výkon. Budu se snažit pokračovat i proti Izraeli a po zbytek mistrovství Evropy."

V neděli v 17:00 se Češky pokusí navázat na úvodní výhru nad Itálií (61:58), zajistit si postup do pondělního osmifinále a pojistit si výhodnější druhou pozici ve skupině. "Dneska po zbytek dne a zítra se budeme snažit oddechnout a připravit se na Izrael, proti kterému budeme usilovat o klíčové vítězství. Já konkrétně neznám vůbec nikoho, ale myslím, že jsou rychlé, taky hrají rychlé protiútoky a střílejí za tři. Bude to hodně náročný basket na obranu, na koncentraci v obraně, různé zabíhání. Budeme se s tím muset vypořádat po svém."

V sobotu budou mít Češky jediný volný den v Tel Avivu. "Teď odpoledne půjdeme k moři nebo tak, zítra už zase tréninky. Není čas někam vycházet nebo se nedej bože válet na pláži. Budeme se připravovat na Izrael, máme dva tréninky, takže to bude v klasickém módu," uvedla vítězka slovenské extraligy s Piešťanskými Čajkami.

Proti Izraeli se může český tým těšit poprvé na zaplněnou halu pro tři a půl tisíce diváků. Dosud jeho zápasy navštívily jen desítky fanoušků. "Není to příjemný pocit. Myslím, že obecenstvo by mohlo být větší. Možná by nám to i víc pomohlo. Ale strašně děkuju našim fanouškům, kterých tu je podle mě 20 až 25. I to se cení, stejně tak, že přiletěli do Izraele," dodala Andělová.