Basketbalistky na skalp Italek nenavázaly, na ME schytaly debakl od Belgie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Basketbalistky na skalp Italek nenavázaly, na ME schytaly debakl od Belgie
Natálie Stoupalová se snaží zastavit Maxuellu Lisowou-Mbakovou.
Natálie Stoupalová se snaží zastavit Maxuellu Lisowou-Mbakovou.Profimedia
České basketbalistky podlehly na mistrovství Evropy v Tel Avivu Belgii vysoko 41:84 a po čtvrteční úvodní výhře nad Itálií (61:58) si připsaly první ztrátu. Belgičanky i podruhé uspěly a mají nakročeno k přímému postupu do čtvrtfinále. Základní skupinu B zakončí český tým v neděli od 17:00 proti domácímu Izraeli a bude hrát o účast v pondělním osmifinále.

Česko – Belgie 41:84

Výhru obhájkyň bronzu z minulého ME v roce 2021 zařídila Emma Meessemanová, která zaznamenala double double díky 24 bodům a 11 doskokům, přidala i šest asistencí. V českém dresu byla nejlepší střelkyní s 11 body Gabriela Andělová.

Belgie, která ve čtvrtek na úvod deklasovala i Izrael 108:59, začala utkání devítibodovou šňůrou a první body Češky zaznamenaly až po třech minutách a 32 sekundách díky trojce Petry Holešínské. Na ni navázala úspěšným nájezdem Eliška Hamzová. Po koši s proměněnou šestkou Natálie Stoupalové a trojce Andělové sice stáhly ztrátu na 11:13, ale Belgičanky vzápětí opět unikly do devítibodového náskoku.

Vybrané statistiky zápasu.
Vybrané statistiky zápasu.Livesport

V průběhu druhé části se Belgičanky vzdálily až na 31:18. Šesti body za sebou sice zkorigovala stav Andělová, jenže Belgičanky do poločasu znovu získaly třináctibodový náskok. Meessemanová se na tom podílela 16 body, osmi doskoky a dvěma asistencemi. V průběhu druhé čtvrtiny se do hry poprvé na turnaji dostala osmnáctiletá Dominika Paurová, která jako pátá po Holešínské, Emmě Čechové, Simoně Sklenářové a Kateřině Zeithammerové debutovala na ME.

Na začátku druhého poločasu už měla opora Fenerbahce Istanbul Meessemanová double double a náskok Belgičanek po sérii 14:2 narostl na 23 bodů. Po trojce Zeithammerové natáhly Belgičanky na přelomu třetí a závěrečné čtvrtiny patnáctibodovou šňůru a vedly už 68:33. Přerušil ji koš Andělové a stav zmírnila trojka kapitánky Renáty Březinové. Favoritky však dominovaly a slavily výhru o 43 bodů.

EuroBasket, tabulka skupiny B.
EuroBasket, tabulka skupiny B.Livesport