Těsná postupová paráda, basketbalistky na ME porazily Řecko a slaví čtvrtfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Těsná postupová paráda, basketbalistky na ME porazily Řecko a slaví čtvrtfinále
Aktualizováno
Češky postupují do čtvrtfinále.
Češky postupují do čtvrtfinále.Profimedia
České basketbalistky porazily v osmifinále mistrovství Evropy v Tel Avivu Řecko 79:76 a poprvé od roku 2013 se dostaly mezi nejlepších osm týmů turnaje. Ve čtvrtek je čeká Maďarsko, které ovládlo skupinu D a postoupilo přímo do čtvrtfinále. Na další boje se tým trenérky Romany Ptáčkové přestěhuje v úterý z Izraele do Lublaně.

Češky budou ve Slovinsku bojovat nejen o postup do bojů o medaile, ale i o účast v kvalifikaci na olympijské hry v příštím roce v Paříži, kam se dostane vedle pořádající Francie dalších pět nejlepších týmů z EuroBasketu.

K vítězství přispěla 19 body Petra Holešínská, dvouciferný počet bodů zaznamenaly také Veronika Šípová (15) a Natálie Stoupalová (10). Řecku nestačily ani double double Marie Fasoulaová (26 bodů a 13 doskoků) i Eleanny Christinakiové (11 bodů a 10 doskoků) či 22 bodů Artemis Spanuové.

Češky od začátku dotahovaly ztrátu, kterou nabraly po úvodních čtyřech bodech Fasoulaové. Sice dvakrát srovnaly krok díky koši Emmy Čechové a dvěma úspěšným šestkám Holešínské, ale Řekyně unikly dvakrát do sedmibodového náskoku. Trojkou s klaksonem nicméně zajistila na konci první čtvrtiny nerozhodný stav Kateřina Zeithammerová.

Řecko se především díky Fasoulaové a Spanuové opakovaně dostávalo do vedení. Fasoulová dělala pod košem českému týmu problémy a stihla za poločas 17 bodů. Výběr trenérky Ptáčkové dokázal i díky jedné proměněné šestce Čechové ze dvou a úspěšnému úniku Zeithammerové otočit stav na 41:40 a 22 sekund před poločasem poprvé v utkání vedl, ale do pauzy obrátila výsledek Spanuová.

Utkání Česko – Řecko 79:76

Od 17. minuty hrály Češky bez Veroniky Voráčkové, která nastoupila po problémech s kotníkem až do nedělního třetího utkání na turnaji s Izraelem. Po špatném došlápnutí ve hře nepokračovala.

Podruhé se dostaly Češky do náskoku hned po přestávce díky trojce Natálie Stoupalové. Řecko ale uniklo do vedení 57:52, český tým po trefě z dálky Petry Holešínské a průniku Andělové otočil na 61:59, ale na konci třetí čtvrtiny srovnala stav dvěma šestkami Spanuová.

Ve čtvrté části po koších Holešínské a čtyřech bodech Dominiky Paurové vedl český tým poprvé větším rozdílem 69:63. Řecko sice stáhlo ztrátu na dva body, ale Holešínská košem a proměněnou šestkou zvýšila na 72:67 a potom znovu na 75:68. Následně Fasoulaová a Pinelopi Pavlopulusová jednou úspěšnou šestkou a trojkou snížily na 74:75.

V dramatické koncovce Holešínská 12,6 sekundy před sirénou proměnila oba trestné hody. Fasoulaová zkorigovala na 76:77, ale následně Holešínská opět byla po faulu na šestkách stoprocentně úspěšná a dokonala postup.