Bílek před začátkem jara: Věřím, že nám Vydra pomůže. Od začátku nenastoupí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bílek před začátkem jara: Věřím, že nám Vydra pomůže. Od začátku nenastoupí
Michal Bílek neočekává, že by Vydra v sobotu naskočil v základu.
Michal Bílek neočekává, že by Vydra v sobotu naskočil v základu.FC Viktoria Plzeň
Přestože útočník Matěj Vydra (30) od prosincového příchodu do Plzně neodehrál v zimní přípravě ani minutu, trenér Michal Bílek (57) nevyloučil jeho účast v sobotním prvním ligovém utkání roku proti Hradci Králové. Kouč věří, že zkušený reprezentant v jarní části sezony obhájcům titulu hodně pomůže.

Vydra posílil Viktorii před Vánoci jako volný hráč po konci angažmá v anglickém Burnley a operaci kolena. I když s plzeňským týmem absolvoval přípravu včetně soustředění ve Španělsku, ani do jednoho ze čtyř zápasů nezasáhnul.

"Je sebevědomý, má výbornou kariéru, hrál dlouho v Anglii. Jsme rádi, že přišel, byť jako zraněný hráč. Ale teď už se do pohody dostává a věřím tomu, že nám v jarní části hodně pomůže," řekl Bílek na tiskové konferenci.

Zvažoval, že někdejšího hráče Watfordu, Derby County či Readingu alespoň na chvíli nasadí do generálky s norským Molde, nakonec se však rozhodl neriskovat. "Pro něj bylo lepší, když absolvoval těžký trénink. V každém tréninku vypadá líp a líp. Nevylučuju, že bude připravený už do prvního ligového zápasu," přiblížil Bílek.

"Měl těžké zranění, osm měsíců je mimo. Nelze očekávat, že naskočí hned od začátku. Už na trénincích ukazuje svoji kvalitu. Je silný, rychlý, má dobré zakončení. Hrozně dlouho nehrál a možná bude chvilku trvat, než se dostane do nějaké optimální formy," doplnil bývalý reprezentační trenér.

Ofenzivní jedničkou by měl zůstat Tomáš Chorý, s 13 soutěžními góly jasně nejlepší plzeňský střelec. Kvůli zranění dalšího útočníka Jana Klimenta dostane prostor i dvacetiletý Nigerijec Durosinmi, který přišel z druholigové Karviné na půlroční hostování s opcí.

"Vždy když teď Durosinmi nastoupil, ukázal, že je silný, má velmi dobrý pohyb, je rychlostně vybavený i zakončení má velmi slušné. Všechno bude záležet na tom, jak chytne šanci. Je tady na hostování, věřím, že v jarní části ukáže svoji kvalitu. Předpoklady má veliké," uvedl Bílek.

Vedle Klimenta mají zdravotní problémy obránci Radim Řezník s Mohamedem Tijanim a univerzál Jan Sýkora. "Řezník by ještě týden měl být mimo a pokud to dobře dopadne, pak by se zapojil. Tijani měl zánět achilovky, nepříjemné zranění, u něj to bude trvat ještě nějaký čas. To samé je Kliment, jehož zranění (kotníku) je poměrně vážné. Ten se zapojí někdy v únoru, když to dobře dopadne," řekl Bílek.

"Sýkora na soustředění odehrál jeden poločas, vypadal dobře, ale pak si stěžoval, že ho tahá sval. Vyšetření ukázalo, že tam má menší trhlinku. Věřím, že to nebude nic tak strašného, aby byl delší dobu mimo," dodal kouč ligového lídra.