Bitva Kildeho s Odermattem pokračuje. Ve sjezdu byl v Beaver Creeku o něco rychlejší Nor

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bitva Kildeho s Odermattem pokračuje. Ve sjezdu byl v Beaver Creeku o něco rychlejší Nor
Aleksander Aamodt Kilde v cíli sjezdu v Beaver Creeku.
Aleksander Aamodt Kilde v cíli sjezdu v Beaver Creeku.Profimedia
Aleksander Aamodt Kilde (30) obhájil v americkém Beaver Creeku loňské vítězství ve sjezdu. Na slavné pistě Birds of Prey porazil norský lyžař o pouhých šest setin sekundy svého rivala v boji o velký glóbus Švýcara Marca Odermatta (25), z bronzu se radoval Kanaďan James Crawford (25). Kilde vyhrál i druhý sjezd letošní sezony Světového poháru a vede pořadí hodnocení disciplíny.

Páteční sjezd byl v americkém středisku zrušen kvůli hustému sněžení a silnému větru, pořadatelé ale sjezdovku pro sobotní závod zvládli nachystat. Viditelnost ani povětrnostní podmínky nicméně lyžaři neměli ideální a bylo jasné, že k dobrému výsledku bude potřeba i notná dávka odvahy. 

Obhájce triumfu z loňské sezony Kilde navíc nebyl před startem úplně fit, bojoval s dozvuky nemoci. "Byl to náročný týden. Po pěkném víkendu jsem v Lake Louise chytil chřipku. Zasáhlo mě to opravdu tvrdě. Lyžoval jsem v oblečení, abych se nezapotil. Včera jsem se cítil mnohem lépe a to bylo fantastické," řekl Kilde.

Na svah se spustil jako šestý a předvedl svou klasicky sebejistou jízdu. V cíli byl loňský král rychlostních disciplín první o 79 setin sekundy před Crawfordem. O chvíli později se s desítkou hnal dolů Odermatt a jízdou tak trochu hop nebo trop držel s Norem tempo. V cíli se jen nevěřícně smál šesti setinám ztráty na trati dlouhé 2653 metrů. Švýcar potvrdil, že se ve sjezdu výrazně zlepšil, vloni byl v Beaver Creeku patnáctý. 

"Marco Odermatt je jedna z věcí, která mi může zabránit ve výhře (smích). Ale také je na startu hodně jiných soupeřů a nikdy není snadné vyhrávat závody," zhodnotil po závodě vítěz Kilde. "Je to trochu smutné, když je to jen šest setin a vy víte, kde je najít, ale to jsou lyžařské závody. S druhým místem jsem opravdu spokojený," řekl Odermatt.

Díky 80 bodům za druhé místo Odermatt také nadále vede celkové hodnocení Světového poháru a má výborně nakročeno k obhajobě velkého křišťálového glóbu. V neděli ho navíc čeká oblíbenější disciplína – super-g, které vloni v Coloradu vyhrál. Druhý Kilde ztrácí v celkovém pořadí 60 bodů, vede ale hodnocení sjezdu.

Přehled výsledků sjezdu mužů v Beaver Creeku