Blog Michala Sadílka: Doma je Twente nejlepší. S Vášou máme v klubu dobré postavení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Blog Michala Sadílka: Doma je Twente nejlepší. S Vášou máme v klubu dobré postavení
Michal Sadílek se rozpovídal o domácím prostředí i Václavovi Černém i bratrovi Lukášovi.
Michal Sadílek se rozpovídal o domácím prostředí i Václavovi Černém i bratrovi Lukášovi.Livesport
Jak vypadá život fotbalisty v elitní zahraniční lize? Co řeší se spoluhráči v kabině? A jaké má názory na aktuální dění? Od nového roku budou Livesport Zprávy přinášet pravidelné postřehy českých krajánků z Anglie, Německa, Itálie či Nizozemska. O dění v Eredivisie vypráví záložník Twente Enschede a české reprezentace Michal Sadílek (23).

Vynechal jsem víkendový zápas s Go Ahead. Proti Groningenu jsem dostal nepříjemný koňar do stehna a to mi úplně ztuhlo. Táhne se to. Dva týdny se to nelepšilo. Čekali jsme, jak se to bude vyvíjet. Celkem mě to omezovalo v pohybu. Ale situace už se lepší a myslím si, že už příští víkend bych mohl hrát.

O to víc mě mrzí, že jsem týmu nepomohl odvrátit venkovní porážku. Go Ahead sídlí poměrně blízko Enschede, takže to bylo vypjaté. I atmosféra byla bouřlivá a celkem napjatá. Mají malý stadion, diváci jsou dost blízko u hřiště a dokáží svůj tým vyhecovat k dobrým výkonům. Hlavně tedy doma, což se potvrdilo i tentokrát. Pro nás to byl zápas, který jsme měli zvládnout, abychom se dál drželi na vrchu tabulky. Takto nás to dostalo do situace, kdy musíme bodovat na půdě PSV.

Je to další zápas venku… Ty nám výsledkově moc nejdou. Nejsme v nich horší, ale nemáme takovou efektivitu jako dřív. Doma jsme ale nejlepší v Nizozemsku. Neprohráli jsme. Máme v nich o čtyři body více než Feyenoord. Doma máme za zády fanoušky, kteří nám vytváří neskutečné podmínky. Za ty dva roky, co tu hraji, je každý domácí zápas vyprodaný. Za výhrou vás pokaždé žene 30 tisíc lidí. Troufám si tvrdit, že máme jedny z nejlepších fanoušků v lize. Co se týká atmosféry, tak jediný, kdo nám konkuruje, je asi Feyenoord. Tam je atmosféra také vynikající, ale o tom asi nemusím vyprávět. De Kuip je slavný stadion.

Michal Sadílek o Václavovi Černém.
Michal Sadílek o Václavovi Černém.Opta by Stats Perform / @Sadilek32

Enschede nicméně leží na hranicích s Německem a naši příznivci mají družbu s fanoušky Schalke. Podporují se, chodí vzájemně na zápasy. Lidi jsou tu do fotbalu zbláznění. Žádný jiný sport tu nemá takovou přízeň.

Když máte takovou podporu, těžko si dovolíte něco vypustit nebo si ulevit. Oproti Česku je to velký rozdíl. Vyprodané zápasy jsou tu skoro všechny. K tomu musím připočítat i enormní mediální zájem o fotbal. To jsou velké rozdíly.

Jsem rád, že se do formy dostává i Vašek Černý. Je na něm vidět, že si fotbal znovu užívá. Nástup po zranění měl složitý. Než se do toho zpátky dostal, trvalo skoro rok, než se usadil v sestavě. Ale Vašek si to vybojoval a od začátku sezony podává dobré výkony.  Doufám, že bude takto pokračovat a že zůstane zdravý.

Přijde mi, že jsme se vypracovali v hráče, kteří mají v kabině i v klubu už nějaké postavení. Nálada a různé vtipy v kabině se většinou točí kolem nás. Užíváme si to. Je to asi tím, že jsme tu už nějakou dobu a také tím, že se domluvíme nizozemsky. To je důležité. Ale třeba Váša je snad v klubu ze všech hráčů nejdéle, protože obměna kádru dva roky zpátky byla celkem velká. 

Za měsíc nás s nároďákem čeká duel s Polskem, který bude ohromně důležitý. Doufám, že budu zdravý a budu moct jet. S Vaškem jsme se už o reprezentaci bavili, ale zatím nijak extra zvlášť. Je dobře, že se uzdravují i další kluci. Teď se vrátil i Patrik Schick. Hlavně, aby nám to vydrželo a přijeli jsme na nároďák všichni v pohodě.

Michal Sadílek o bratrovi Lukášovi a reprezentaci.
Michal Sadílek o bratrovi Lukášovi a reprezentaci.Opta by Stats Perform / @Sadilek32

A ještě jedna věc. O bratrovi Lukášovi sparťanský trenér Brian Priske pronesl, že byl na podzim nejlepším hráčem Sparty. Dobře se mi to poslouchá. Je příjemné vidět, že si brácha v první sezoně ve Spartě vybojoval pozici, která je důležitá a sedí mu.

Uvidíme, zda se brzy nebudeme spolu rvát o reprezentační dres. To by bylo hodně pikantní, ale na druhou stranu bych byl strašně rád, kdybychom mohli být v národním týmu spolu.

Autor je záložník Twente Enschede a český reprezentant.