Legionáři: Premiéry českých nadějí. Vorlický v Serii A, Ambros v Bundeslize s rekordem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Premiéry českých nadějí. Vorlický v Serii A, Ambros v Bundeslize s rekordem

Ambros (č. 36) dostává pokyny od trenéra Wolfsburgu Nika Kovače.
Ambros (č. 36) dostává pokyny od trenéra Wolfsburgu Nika Kovače.Profimedia
Dvojice českých nadějných záložníků si odbyla premiéru ve zvučných ligách. Lukáš Ambros debutoval v soutěžním zápase za Wolfsburg a v 18 letech a osmi měsících se stal historicky nejmladším Čechem v Bundeslize. V Serii A naskočil poprvé za Atalantu Lukáš Vorlický (21), který do Bergama přestoupil před pěti lety z Brna. Vědět o sobě dali Martin Frýdek (30), jenž se ve své třetí sezoně v Lucernu poprvé gólově prosadil, a Patrik Schick (27), ten skóroval po třech minutách na hřišti.

Anglie

Tomáš Souček (27) v lize po více než měsíci nastoupil v zahajovací sestavě West Hamu, v níž nechyběl ani Vladimír Coufal (30). Oba absolvovali na hřišti Tottenhamu celý zápas, který Kladiváři prohráli 0:2. Přitom hned v úvodu nebyli po spolupráci českého dua daleko od úvodní branky. Coufal našel autovým vhazováním na hranici vápna Součka, který z prvního dotyku přihrál na Jarroda Bowena. Nejlepší střelec West Hamu ale namířil přízemní projektil těsně vedle brány. Tentýž hráč se po brejku ve druhém poločase dostal do dalšího nebezpečného zakončení, to bylo ale ze strany hostů vše. O výhře Spurs rozhodli Emerson Royal a Son Hung-min a West Ham zůstal trčet na sestupové 18. příčce. 

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

Pavel Kadeřábek (30) figuroval v základní sestavě Hoffenheimu, který poprvé v tomto kalendářním roce neodehrál zápas, v němž by nepadly minimálně čtyři branky. V Augsburgu prohrál 0:1 a to ještě další dvě trefy domácích odvolal VAR. Bývalý sparťan, který hrál v systému 3-5-2 pravého halvbeka, poslal ve 33. minutě přesný centr na Angelina, ten ale z ideální pozice minul bránu. V 65. minutě Kadeřábek zezadu fauloval Renata Veigu a dostal žlutou kartu, v 78. minutě byl střídán. Hoffenheim padl počtvrté v řadě a jen skóre jej dělí od barážové pozice.

Kadeřábkovy statistiky proti Augsburgu
Kadeřábkovy statistiky proti AugsburguOpta by Stats Perform / @tsghoffenheim

V zimní přípravě posbíral Lukáš Ambros první starty za A-tým Wolfsburgu, když naskočil do čtyř přípravných zápasů a proti Augsburgu dokonce skóroval. Trenér Niko Kovač českého záložníka zařadil už v lednu do nominace zápasu s Herthou, to se ještě na hřiště nedostal. Nyní proti Lipsku, s nímž Vlci prohráli 0:3, už ano. Na závěrečnou čtvrthodinu vystřídal Felixe Nmechu a ve středu zálohy si připsal prvních 17 minut v Bundeslize. A překonal věkový rekord Kamila Vacka, jenž byl v sezoně 2005/06, kdy odehrál jeden ligový zápas za Bielefeld, o tři měsíce starší. Po Ambrosově ztrátě sice dali hosté třetí gól, i tak stihl mladý Čech naznačit potenciál.

Snažil se zrychlovat hru, byl nepříjemný v osobních soubojích. Talent, který do Wolfsburgu přestoupil ze Slavie v roce 2020, se přitom nedávno svěřil, že v brzký soutěžní start za A-tým příliš nedoufá. "Bylo by skvělé, kdyby se mi povedlo v osmnácti letech hrát německou ligu. Když jsem odcházel z Česka, nedělal jsem si žádné iluze, že by se mi něco takového mohlo povést. Samozřejmě jsem měl svoje sny, ale nevěděl jsem, zda se mi to někdy vůbec povede a zda to bude trvat rok, dva či pět let," napsal na konci ledna v blogu pro Livesport Zprávy.

V minulém kole proti Dortmundu dostal dva góly, ale předvedl několik famózních zákroků. I na hřišti Frankfurtu inkasoval Jiří Pavlenka (30) dvakrát a i tentokrát se několikrát zaskvěl. Krátce po změně stran vytáhl perfektní zákrok proti hlavičce Kola Muaniho, jenže pak jej obrana nechala na holičkách –⁠ Ansgar Knauff vrátil míč francouzskému útočníkovi a ten jej ťukl do odkryté brány. V závěru Pavlenka vytáhl skvělý zákrok proti střele Djibrila Sowa i následné dorážce Jespera Lindstroma. I díky českému brankáři Werder prohrál "jen" 0:2.

Schalke počtvrté v řadě uhrálo bezbrankovou remízu, přičemž ta poslední je nejcennější, jelikož ji celek z Gelsenkirchenu vybojoval na půdě do té doby druhého týmu tabulky Unionu Berlín. Alex Král (24) potřetí za sebou odehrál celé utkání a znovu podal solidní výkon. Už v úvodu nebezpečně hlavičkoval po rohu, míč ale srazil jeden z protihráčů. Podobně to dopadlo, když se Král deset minut před koncem opřel za vápnem do balonu. Schalke zůstává poslední, ale díky remízové sérii se přiblížilo celkům před sebou. Na první nesestupovou pozici momentálně ztrácí šest bodů.

V zahajovací sestavě Leverkusenu pro domácí duel s Mohučí scházeli oba Češi, Patrik Schick i Adam Hložek (20) se do hry dostali až v průběhu zápasu. Ten se pro domácí nevyvíjel a nakonec ani nedopadl dobře. Po půli prohrávali 1:2, starší z tuzemských útočníků však záhy po nástupu na hřiště vyrovnal, po závaru ve vápně střílel v 58. minutě levačkou z úrovně penalty. Hosté však v závěru z pokutového kopu dali třetí gól, na který už v deseti dohrávající Bayer nenalezl odpověď. To platí i pro Hložka, jenž na posledních sedm minut vystřídal Kerema Demirbaye.  

Nehrál: Tomáš Koubek (30), Augsburg

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Antonín Barák (28) se v domácím klání s Empoli podruhé v tomto kalendářním roce dostal do základní sestavy Fiorentiny a ve 37. minutě dal gól. Jenže o ten jej záhy připravil VAR, který potvrdil pomezním sudím signalizovaný ofsajd českého záložníka. Tato střela se tedy do Barákových statistik nezapočítala, další čtyři už ano. Příbramský odchovanec ale třikrát minul bránu a jeden jeho pokus zablokoval protihráč. Fialky až pět minut před koncem vyrovnaly na konečných 1:1 a na vítězství v Serii A čekají již šest utkání. 

Barákovy statistiky proti Empoli
Barákovy statistiky proti EmpoliOpta by Stats Perform / Profimedia

Lukáš Vorlický odešel do Atalanty v srpnu 2018 ze Zbrojovky a i na základě podařených vystoupení v juniorské Primaveře, za níž dal v této sezoně tři góly, si vysloužil pozvánku do A-týmu. Během probíhajícího ročníku se sedmkrát dostal do nominace na zápas a tedy i na střídačku, poprvé to bylo v listopadu proti Lecce. A proti témuž celku si v neděli odbyl i soutěžní premiéru, v 75. minutě za nepříznivého stavu 0:2 jej trenér Gian Piero Gasperini poslal do hry místo Edersona. Atalanta po Vorlického příchodu zvládla snížit, další gól už ale nepřidala, prohrála 1:2 a klesla za Lazio na šesté místo tabulky.

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Ligová série Twente bez porážky se zastavila na čísle 12. Celek z Enschede překvapivě prohrál 0:2 na hřišti G. A. Eagles, když obě branky inkasoval během úvodní čtvrthodiny. To zjevně těžce nesli hostující příznivci, kteří mimo jiné vytrhali a na trávník naházeli několik sedaček, načež rozhodčí zápas na pár minut přerušil. Po restartu hosté gólovou odpověď nenašli, několikrát se o ni pokoušel i Václav Černý (25), který tradičně nechyběl v základu a opět odehrál celé utkání. Do největší šance se dostal v nastavení první půle, střelu mu ale povedeným zákrokem chytil Jeffrey De Lange.

Nehráli: Matěj Chaluš (25), Groningen, Michal Sadílek (23), Twente

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Roman Macek (25) se podruhé v sezoně dočkal základní sestavy Lugana a zároveň si na půdě Young Boys připsal i nejdelší zápasovou minutáž v ročníku. Na hřišti vydržel 69 minut, než jej na pravém křídle nahradil Francouz Hicham Mahou. Tým z jihovýchodu Švýcarska, za který bývalý hráč Juventusu hraje už od srpna 2018, udržel po cenné remíze 1:1 s lídrem Superligy čtvrtou příčku v tabulce a na druhé místo, zajišťující předkolo Ligy mistrů, ztrácí jen čtyři body.

Na první ligovou trefu ve Švýcarsku se Martin Frýdek pořádně načekal. Zatímo ve Spartě měl průměr necelé dva góly za sezonu a pár jich přidal i v pohárech, v Lucernu, kam přestoupil na začátku sezony 2020/21, se prosadil až v 72. utkání. Ve 32. minutě zápasu v St. Gallenu, který hrál od 20. minuty v deseti, srovnával povedenou střelou na zadní tyč na 1:1. Lucern ve druhé půli přidal druhý gól, jenže domácí v závěru z penalty srovnali na 2:2 a další branka už nepadla. Frýdek kromě gólu zaznamenal i karetní pokárání, ve 13. minutě vyfasoval za faul už pátou žlutou kartu v sezoně.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyLivesport

Polsko

Widzew po třech remízách vyhrál, poradil si se Slaskem 1:0. Celý zápas odehrál Marek Hanousek (31), který nejlepší moment předvedl už v 10. minutě. Na polovině hřiště převzal míč a dovedl jej až na hranu vápna, kde se zasekávačkou zbavil protihráče a levačkou vypálil. Trefil ale jen prostředek brány a gólman s přízemní střelou neměl problém. O třech bodech pro domácí rozhodl až v 93. minutě Hanouskův norský kolega ze zálohy Kristoffer Hansen, lodžský celek nadále drží čtvrté místo a je tak na dosah evropským pohárům.  

Ani ve čtvrtém letošním utkání Cracovie nechyběli v úvodní jedenáctce Jakub Jugas (30) a David Jablonský (31). Krakovský tým byl v první půli lepší, jenže zahodil několik šancí a hosté se z ojedinělé akce ujali vedení. Cracovia ve druhé části stupňovala tlak a výsledkem byl obrat na konečných 2:1, na němž se asistencí podílel i někdejší hráč Sevilly či Schalke Jevhen Konopljanka. U toho už Jugas nebyl, do druhého poločasu nenastoupil. Jablonský hrál až do konce, domácí udrželi šesté místo v tabulce.

Tomáš Petrášek (30) zůstal v úvodu sobotního domácího zápasu s Gornikem na lavičce Rakówa, ale už ve 37. minutě střídal zraněného Zorana Arseniće. Po chorvatském stoperovi převzal jak jeho post, tak kapitánskou pásku. A před zraky nového kouče polské reprezentace Fernanda Santose se Petrášek dostal do dvou solidních šancí. V 67. minutě ale z malého vápna hlavičkoval slabě a doprostřed brány, o pár minut později po rohu opět hlavou těsně přestřelil. To už Raków vedl 1:0, v nastavení přidal druhý gól a po výhře 2:0 udržel odskočil v čele tabulky druhé Legii na 10 bodů.

Petráškovy statistiky proti Gorniku
Petráškovy statistiky proti GornikuOpta by Stats Perform / @Rakow1921

Celek z polské metropole, v jehož základní sestavě poprvé od příchodu z Gazientepu nastoupil Tomáš Pekhart (33), však náskok lídra Ekstraklasy v neděli stáhl znovu na sedm bodů, když na hřišti Piastu Gliwice zvítězil 1:0. Měl ale těžkou šichtu, v nečekaně vyrovnaném zápase proti týmu ze spodních pater Ekstraklasy se vítězného gólu dočkal až v 76. minutě, když se z penalty prosadil Josue. Legia vedení udržela, byť dohrávala o deseti. Pekhart se dostal k jediné střele a v nastavení byl střídán.  

Nehráli: Martin Doležal (32), Zaglebie, Petr Schwarz (31), Slask

Pozn.: Jagiellonia, v níž působí Tomáš Přikryl (30), Martin Pospíšil (31) a Michal Sáček (26), dohrává 21. kolo v pondělí.

Aktuální tabulky Ekstraklasy
Aktuální tabulky EkstraklasyLivesport