Legionáři: Kúdela pečetil výhru, Barák zavinil penaltu. Premiéry Vaclíka a Pekharta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Kúdela pečetil výhru, Barák zavinil penaltu. Premiéry Vaclíka a Pekharta

Vaclík v prvním utkání za Huddersfield pomohl k remíze 1:1 s QPR.
Vaclík v prvním utkání za Huddersfield pomohl k remíze 1:1 s QPR.@htafc
Ondřej Kúdela (35) se v indonéské lize střelecky prosadil podruhé během necelých tří týdnů, gólem z penalty pojistil výhru 3:1, která Persiji udržela v nejtěsnějším kontaktu s prvním místem tabulky. Václav Černý (25) rozšířil počet svých asistencí v sezoně na tři, Twente ale v boji o nejvyšší příčky Eredivisie ztratilo za remízu v Groningenu. Za ten na rozdíl od minulého kola nenastoupila posila Matěj Chaluš (25). Dva Češi si odbyli premiéry v nových klubech, Tomáš Vaclík (33) v Huddersfieldu a Tomáš Pekhart (33) obnovenou v Legii.

Anglie, Premier League

Zatímco Tomáš Souček (27) dostává poslední týdny ve West Hamu menší prostor, než na jaký byl zvyklý, Vladimír Coufal (30) je v permanenci. Mladší z bývalých slávistů podruhé za sebou chyběl v ligové základní sestavě, v Newcastlu se dostal do hry až na závěrečnou čtvrthodinu.

Coufal naopak potřetí za sebou nechyběl v úvodní jedenáctce a přispěl k nečekanému bodu za remízu 1:1, v 92. minutě ho vystřídal Flynn Downes. Kladiváři v Premier League poprvé od poloviny října bodovali ve dvou utkáních za sebou, i tak jsou nadále jen bod nad hranou sestupu.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport

Anglie, Championship

V prvním zápase za Huddersfield si Tomáš Vaclík připsal jediný zákrok, když střelu zdálky, která před ním skočila, vyrazil roh. S gólem nic moc dělat nemohl, útočník Queen Park Rangers Jamal Lowe se ocitl úplně sám na malém vápně a českého brankáře přehodil hlavičkou. Domácí ještě do poločasu vyrovnali na konečných 1:1 a na první nesestupovou pozici jim chybí dva body.

Tomáš Kalas (29) si po vleklém zranění zahrál poprvé od 18. října. V Prestonu šel do hry v 68. minutě, kdy jeho Bristol vedl 2:1 a stejným výsledkem zápas i skončil. Reprezentační obránce promarodil prakticky celou sezonu, dosud si v ní připsal jen tři starty, ve kterých nasbíral všehovšudy 57 minut. Bristol je momentálně na 17. příčce tabulky druhé nejvyšší anglické soutěže.

Aktuální tabulka Championship
Aktuální tabulka ChampionshipLivesport

Německo

Adam Hložek (20) po slibném startu do jarní části sezony, kdy ve dvou kláních zaznamenal gól a asistenci, mlčí. Sice na rozdíl od minulého utkání s Dortmundem figuroval v základní sestavě Leverkusenu v zápase na hřišti Augsburgu, ale byl nevýrazný, asi nejvíc zaujal srážkou s rozhodčím. Ve 26. minutě se dostal do slibné palebné pozice, ale zpracování mu nevyšlo ideálně a následnou střelu nepropasíroval skrz soupeřovu obranu. Ze hřiště šel v 62. minutě za stavu 1:0 pro domácí, který vydržel až do konce.

Letos poprvé nastoupil v úvodní jedenáctce Schalke Alex Král (24) a pomohl k překvapivé bezgólové remíze v Mönchengladbachu. Odehrál celý zápas a byl vidět, uprostřed hřiště vyhrával souboje, zrychloval hru a dostal se k jedné střele. V 52. minutě ve vápně se štěstím posunul míč k Teroddemu, který jej ale do brány nedostal.

Královy statistiky proti Mönchengladbachu
Královy statistiky proti MönchengladbachuOpta by Stats Perform / @s04

Jiří Pavlenka (30) opět nechyběl v bráně Werderu, který poprvé od přelomu října a listopadu vyhrál v lize dvakrát po sobě. Tentokrát uspěl 2:0 ve Stuttgartu a posunul se na osmé místo Bundesligy. Hlučínský rodák zlikvidoval pět střel, nejlepší zákrok předvedl v nastavení prvního poločasu proti ráně Chrise Fuhricha. Pavlenka potřetí v sezoně uhájil čisté konto.

Nehráli: Pavel Kadeřábek (30), Hoffenheim, Tomáš Koubek (30), Augsburg, Patrik Schick (27), Leverkusen 

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Zkraje minulého týdne se hostování Antonína Baráka (28) z Verony ve Fiorentině změnilo v přestup a v neděli reprezentační záložník nechyběl v základní sestavě v domácího utkání s Boloňou. Fialky prohrály 1:2, z posledních čtyř ligových zápasů mají jediný bod a v tabulce jsou až na 12. místě. Barákovi v úvodu po závaru ve vápně spadl balon na ruku a hosté kopali penaltu, z níž se dostali do vedení. Ve 24. minutě vyslal příbramský odchovanec kousek za pokutovým územím střelu, která těsně minula pravou tyč. V 61. minutě byl střídán.

Nehrál: David Zima (22), FC Turín

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Václav Černý v páté minutě zápasu pláchl po pravé straně a přihrávkou pod sebe našel Sema Steijna, který střelou o tyč otevřel skóre. Domácí ale 20 minut před koncem vyrovnali a v boji o záchranu si připsali důležitý bod za plichtu 1:1. Černý, který byl na pravém kraji zálohy tradičně velmi aktivní, vydržel vůbec poprvé v ročníku na hřišti až do závěrečného hvizdu. To Michal Sadílek (23) jen něco málo přes půl hodiny, poté musel kvůli zranění střídat. 

Černého statistiky proti Groningenu
Černého statistiky proti GroningenuOpta by Stats Perform / @fctwente

Nehrál: Matěj Chaluš (25), Groningen

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieLivesport

Řecko

Druhou porážku za sebou si připsal Aris. Tentokrát překvapivě prohrál 0:1 na hřišti dvanáctého Ionikosu. Vladimír Darida (32) uprostřed zálohy i Jakub Brabec (30) ve středu obrany absolvovali celý zápas. Další krach Arisu komplikuje boj o pohárová umístění, udržel sice páté místo před Volosem, ale na čtvrtý Olympiakos ztrácí už 12 bodů.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyLivesport

Polsko

V minulém kole ztratil za remízu v Poznani, tentokrát Raków nezaváhal, doma si poradil s Piastem Gliwice 1:0 a udělal další krůček k historicky prvnímu titulu. Lídr Ekstraklasy má po polovině soutěže na čele tabulky sedmibodový náskok před Legií. Tomáš Petrášek (30) tentokrát v základní sestavě chyběl, do hry se dostal až za husté sněhové chumelenice na poslední tři minuty.

Hned trojice Čechů se představila v utkání mezi Widzewem a Jagiellonií. V sestavě domácích odehrál Marek Hanousek (31) celý zápas, v té hostující Martin Pospíšil (31) první poločas a Tomáš Přikryl (30) 87 minut. A hned v úvodu neproměnil velkou šanci, když uháněl sám na Henricha Ravase, slovenského gólmana ale neprostřelil. Celek z Białystoku vyrovnal v 90. minutě na konečných 1:1

V těchto prostorech se Přikryl pohyboval v zápase s Widzewem
V těchto prostorech se Přikryl pohyboval v zápase s WidzewemOpta by Stats Perform / @Jagiellonia1920

Angažmá v tureckém Gaziantepu se Tomášovi Pekhartovi (33) příliš nevydařilo, ve 12 ligových zápasech zapsal jen gól a asistenci – a to navíc v jednom utkání ještě v srpnu, od té doby zůstal na nule. I proto se po necelém tři čtvrtě roce vrátil do Legie, kde se stal králem střelců a vyhrál dva tituly. V obnovené premiéře naskočil na posledních 23 minut utkání v Zaglebie, které tým z polské metropole vyhrál 2:1.

Nehráli: Michal Sáček (26), Jagiellonia, Petr Schwarz (31), Slask, Martin Doležal (32), Zaglebie

Pozn.: Cracovia, v níž působí Jakub Jugas (30) a David Jablonský (31), dohrává 19. kolo v pondělí.

Aktuální tabulka Ekstraklasy
Aktuální tabulka EkstraklasyLivesport

Indonésie

Persija Jakarta vyhrála v lize potřetí za sebou a na první místo tabulky ztrácí jediný bod. Ondřej Kúdela odehrál celé utkání a střelecky se prosadil podruhé v ročníku, pokutový kop v 72. proměnil bezpečně přízemní střelou na brankářovu pravou stranu. Naopak Michael Krmenčík (29) čeká na gól už od 11. září.

Po vypršení disciplinárního trestu za plivnutí na protihráče se objevil ve třech zápasech, z toho jednou v základu. Naposledy při výhře nad Nusantarou 3:1 šel do hry v 63. minutě místo někdejšího útočníka Bohemians, Slavie a Liberce Júsufa Hilála. Ten je naopak ve formě, v posledních třech utkáních dal čtyři góly a celkem jich má v sezoně v 16 duelech devět.

Aktuální tabulka Ligy 1
Aktuální tabulka Ligy 1Livesport