Legionáři: Gól dalo pět Čechů, dalším uťal radost VAR. Skvělý Pavlenka, debut Sáčka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Gól dalo pět Čechů, dalším uťal radost VAR. Skvělý Pavlenka, debut Sáčka

Král se z trefy do sítě Hoffenheimu radoval předčasně, podruhé v sezoně mu gól vzal VAR.
Král se z trefy do sítě Hoffenheimu radoval předčasně, podruhé v sezoně mu gól vzal VAR.@s04_en
Vyslanci tuzemského fotbalu za sebou mají nejúspěšnější víkend probíhající sezony. V zahraničních ligách se gólově prosadila pětice českých legionářů a dalším dvěma vzal radost ze zásahů, které by se vší pravděpodobností byly vítězné, videorozhodčí. Kromě tref Adama Hložka, Václava Černého, Tomáše Pekharta, Jakuba Jugase a Michaela Krmenčíka byl k vidění i skvělý výkon Jiřího Pavlenky či debut Michala Sáčka v Polsku.

Anglie, Premier League

Potřetí v řadě začal Tomáš Souček (27) v lize jen na lavičce West Hamu. Proti Chelsea z ní ale vstal už po úvodní čtvrthodině, kdy střídal zraněného Lucase Paquetu. A v 82. minutě byl kousek od toho, aby dal vedoucí gól. Za stavu 1:1 doklepl po standardce pravačkou balon za záda Kepy Arrizabalagy, jenže autor předcházející hlavičky Declan Rice, který na centr nabíhal vedle Součka, byl videorozhodčím usvědčen z postavení mimo hru. Reprezentační kapitán tak druhou branku v sezoně nepřidal. A v závěru si mohl mocně  oddechnout, když ve vlastním vápně trefil rukou balon po střele Conora Gallaghera – VAR se ale tentokrát do hry nevložil.

Další bývalý slávista Vladimír Coufal (30) v úvodní jedenáctce nechyběl a výraznou měrou přispěl ke gólu. Ze svého pracoviště na pravém kraji hřiště poslal ve 28. minutě do vápna centr, který Jarrod Bowen prodloužil hlavou na zadní tyč, kde Emerson doklepl míč do sítě. Kladiváři v lize potřetí za sebou neprohráli, nicméně vzhledem k obrazu hry zejména ve druhé půli, kdy Blues místy přehrávali, a zmiňovanému Součkovu (ne)gólu mohou brát bod s favoritem za remízu 1:1 jako ztrátu.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport

Anglie, Championship

Během sedmi dnů nastoupil Tomáš Vaclík (33) do tří zápasů druhé nejvyšší anglické soutěže. V tom druhém už v úterý pomohl Huddersfieldu, podobně jako při své premiéře, k remíze. Tentokrát 2:2 v Blackpoolu, kde na něj šly celkem tři střely, z nichž na dvě neměl nárok dosáhnout. V sobotu na hřišti Wiganu hosté prohráli 0:1, český brankář však gól nedostal – v 60. minutě ještě za stavu 0:0 se totiž zranil a pustil mezi tři tyče Nicholase Bilokapice, jenž v závěru inkasoval po rohu. Porážka může Huddersfield mrzet o to víc, že jeho přemožitel je zároveň sokem v boji o záchranu a díky třem bodům se dostal před něj na 22. příčku.

Po vleklém zranění se Tomáš Kalas (29) zvolna vrací do sestavy Bristolu. I když výraz zvolna je možná až příliš silný, v sobotu doma proti Norwichi odehrál reprezentační obránce při vítězství 1:0 jen poslední dvě minuty. Těšit ho každopádně může aktuální forma jeho týmu. Z posledních pěti zápasů posbíral tři výhry a dvě remízy a posunul se na 13. místo tradičně velmi vyrovnané Championship.

Aktuální tabulka Championship
Aktuální tabulka ChampionshipLivesport

Německo

Výkony Alexe Krále (24) mají vzestupnou tendenci, což v posledních týdnech platí pro celé Schalke. I proti Wolfsburgu patřil rodák z Košic k nejaktivnějším hráčům v modrých dresech, fungovala zejména jeho spolupráce s Rodrigem Zalazarem. Uruguayec českého kolegu ze zálohy dvakrát našel přesným pasem, ale Král pokaždé minul bránu. A když po standardce v 50. minutě, opět po centru Zalazara, levačkou konečně zavěsil, video po dlouhém zkoumání odhalilo, že si nepohlídal náběh a ramenem se dostal do těsného ofsajdu.

Blízko gólu byli i hosté, kteří už v deváté minutě zahodili penaltu. Od toho okamžiku se ale Schalke stalo lepším týmem, soupeře mimo jiné přestřílelo 14:7. Čtvrt hodiny před koncem vyústil tlak v trefu Michaela Freye, jenže ani ta neplatila kvůli postavení mimo hru. Domácí tak potřetí v řadě remizovali 0:0 a může je hřát alespoň skutečnost, že se bodově pozvolna přibližují barážové 16. příčce. Momentálně na ni ztrácejí pět bodů. 

Osmnáct zápasů, tři góly a stejný počet asistencí. Taková je dosavadní bundesligová bilance Adama Hložka, který ji rozšířil v sobotu gólem do sítě Hoffenheimu. Šlo o poměrně šťastnou trefu, sparťanský odchovanec po přihrávce Jeremieho Frimponga vypálil z prvního dotyku levačkou přes obránce Ozana Kabaka, jemuž se balon odrazil o obě nohy a až pak proklouzl do sítě. Hložek se dostal k dalším dvěma střelám, obě minuly bránu. V 73. minutě přepustil místo na hřišti Nadiemu Amirimu, domácí v závěru už jen snížili na konečných 1:3.

Jiří Pavlenka (30) předvedl proti Dortmundu několik skvělých zákroků a dlouho držel naděje Werderu na body. Na začátku druhé půle za stavu 0:0 vychytal Marca Reuse, krátce poté famózně vyrazil ránu Judea Bellinghama z bezprostřední blízkosti. Témuž hráči vykopl přízemní střelu v nastavení, kdy už hosté vedli 2:0. Tímto výsledkem zápas i skončil. Bývalý gólman Baníku a Slavie dává zapomenout na sedmigólový příděl od Kolína ze závěru ledna, v posledních třech ligových kláních inkasoval celkem třikrát.

Nehráli: Patrik Schick (27), Leverkusen, Pavel Kadeřábek (30), Hoffenheim, Tomáš Koubek (30), Augsburg

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyLivesport

Nizozemsko

Twente napravilo čtvrteční pohárový krach 0:1 s Ajaxem, proti Volendamu uspělo 3:0 a připsalo si dvanáctý ligový zápas bez prohry. Mezi opory aktuálně pátého celku Eredivisie jako obvykle patřil Václav Černý (25), který na pravém křídle větral hostující obranu. V 17. minutě dostal od Rickyho van Wolfswinkela přihrávku do běhu a z úhlu propálil gólmana, tentokrát netradičně slabší pravačkou.

Pro příbramského odchovance to byl třetí gól v posledních pěti utkáních v lize a celkově sedmý, což z něj společně právě s Van Wolfswinkelem dělá nejlepšího klubového střelce probíhajícího ročníku. Michal Sadílek (23) dostává po zranění zatím menší minutové porce, v neděli odehrál druhý poločas.

Nehrál: Matěj Chaluš (25), Groningen

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieLivesport

Řecko

V sedmém vystoupení v dresu Arisu zaznamenal Vladimír Darida (32) druhou gólovou asistenci. V 10. minutě domácího zápasu s lídrem Superligy Panathinaikosem se k němu dostal míč na pravé straně, bývalý reprezentační záložník naznačil centr, ale balon posunul po zemi pod sebe na Mosese Odubaja, který se levačkou trefil přesně "za háčky". Favorizovaní hosté však ještě do poločasu snížili a pět minut před koncem rozhodl o jejich vítězství 2:1 Sebastian Palacios.

Nehrál: Jakub Brabec (30), Aris

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyLivesport

Švýcarsko

V minulé sezoně Luzern horko těžko zachraňoval příslušnost mezi švýcarskou elitou, letos se dál drží v boji o poháry. V novém roce je pevnou součástí sestavy uzdravený Martin Frýdek (30), který i na hřišti tabulkového souseda Lugana odehrál na levé straně obrany opět celé utkání. Luzern se v 16. minutě ujal vedení, domácí, za něž šel na posledních 12 minut do hry Roman Macek (25), ještě do poločasu srovnali. Výsledkem 1:1 zápas i skončil, Lugano zůstalo čtvrté, jeho nedělní soupeř je o jednu příčku a dva body za ním.   

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyLivesport

Polsko

Ani minutu letos v sestavě Widzewu nescházel Marek Hanousek (31), naposledy v pátek odehrál celý zápas na hřišti Lechie Gdaňsk. Lodžský celek prodloužil čekání na výhru v tomto kalendářním roce, když i potřetí pouze remizoval, tentokrát bez branek. I tak se nadále drží v těsném kontaktu se třetím místem znamenající předkolo Evropské konferenční ligy.

Ze tří Čechů působících v Jagiellonii se v domácím utkání s Pogonem dostal do hry pouze jeden, konkrétně Michal Sáček (26) v 73. minutě. Dlouholetý sparťan si tak odbyl debut v novém klubu i nové lize. Za pár minut na hřišti toho logicky moc předvést nestihl, připsal si dvě přihrávky a dva vyhrané souboje. Celek z Bialystoku zvítězil 2:0, po zimní přestávce ještě neprohrál, ovšem nepříliš dobrý dojem z letošní sezony už těžko napraví. Na 12. místě má výrazně blíž pásmu sestupu než pohárovým příčkám.

To ve Varšavě se trojice Čechů na hřišti sešla, byť v zápase Legie s Cracovií hráli do začátku jen dva, Jakub Jugas (30) a David Jablonský (31) v týmu z Krakova. Někdejší obránce Slavie se gólově prosadil, což je v jeho případě téměř nevídaný úkaz, naposledy se mu to podařilo v dubnu 2018 právě v sešívaném dresu. V 82. se při brejků hostů ocitl až ve vápně, kde se k němu odrazil balon, Jugas jej levačkou z otočky napálil pod břevno a poslal Cracovii do vedení 2:1.

To už byl na hřišti i navrátilec z Turecka Tomáš Pekhart (33), který naskočil na poslední půlhodinu. A přesně pět minut po zásahu svého krajana udeřil i on, po centru ze standardky vyrazil brankář míč přímo před něj a Pekhart přesnou dorážkou fanouškům připomněl mistrovskou sezonu 2020/21, v níž se s 22 góly stal králem kanonýru Ekstraklasy.   

Nehráli: Tomáš Petrášek (30), Raków, Petr Schwarz (31), Slask, Martin Pospíšil (31), Jagiellonia, Tomáš Přikryl (30), Jagiellonia, Martin Doležal (32), Zaglebie

Aktuální tabulka Ekstraklasy
Aktuální tabulka EkstraklasyLivesport

Indonésie

Michael Krmenčík (29) se na šestou ligovou trefu v Indonésii načekal, zaznamenal ji přesně pět měsíců a jeden den po té páté. Příliš práce mu nedala. V 72. minutě zápasu proti Aremě, který začal na lavičce, dostal balon na malé vápno, kde na něj zívala prázdná brána. Někdejší forvard Plzně dal výsledku konečnou podobu 2:0, Persija vyhrála počtvrté v řadě a posunula se na první místo tabulky, byť ji z něj po úterní dohrávce může odsunout Persib. Ondřej Kúdela (35) v neděli jako již tradičně odehrál celé utkání.

Pořadí na čele Ligy 1
Pořadí na čele Ligy 1Livesport