Boston – Detroit. Český projekt Bruins funguje, Krejčí s Pastrňákem září

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Boston – Detroit. Český projekt Bruins funguje, Krejčí s Pastrňákem září
Boston – Detroit. Český projekt Bruins funguje, Krejčí s Pastrňákem září
Boston – Detroit. Český projekt Bruins funguje, Krejčí s Pastrňákem září
Profimedia
Boston vstoupil do sezony až překvapivě suverénně. Bruins v předsezonních predikcích rozhodně nepatřili mezi favority nového ročníku NHL, úvod soutěže ale tým postavený kolem zkušeného kapitána Patrice Bergerona (37) zvládá bravurně. Šest výher z úvodních sedmi zápasů a vedení ve Východní konferenci, to je pro celek vedený Jimem Montgomerym skvělá bilance. Velký podíl na úspěšném startu do sezony má i šestice českých hokejistů, která se v sestavě Bruins objevuje.

S Bostonem se přitom příliš nepočítalo. Stárnoucí osa týmu, nevýrazná brankářská dvojice nebo nejistota kolem nové smlouvy klíčového střelce Davida Pastrňáka, to byly faktory, kvůli kterým byli Bruins pasováni k týmům druhého sledu.

Favority na vítězství v konferenci experti hledali jinde. I kvůli ležérnosti, kterou vedení předvedlo začátkem července na přestupovém trhu. Generální manažer Don Sweeney přivedl před sezonou pouze dvě posily – Pavla Zachu a Davida Krejčího.

Právě podpis českého veterána však vypadá jako jackpot. Centr, jenž minulou sezonu strávil v mateřské Olomouci, uzavřel s Bostonem roční smlouvu za pouhý milion dolarů (24,5 milionu korun) a to se v kontextu jeho dosavadních výkonů jeví jako "krádež". Je pravda, že zkušený centr si může vydělat další dva miliony dolarů na bonusech, ty ale platový strop pro aktuální sezonu neovlivňují.

Krejčí se rychle přizpůsobil rychlosti NHL a s parťákem Pastrňákem větrá obrany soupeřů podobně jako na květnovém světovém šampionátu. Rodák ze Šternberka rychle obsadil staronovou roli druhého centra a na začátku sezony nastřádal již osm bodů za dva góly a šest asistencí.

“Hrát s ním je neuvěřitelné, opravdu si to užívám,” rozplýval se nad Krejčího návratem Pastrňák. “Když tu nebyl, bylo to pro mě trochu těžší, chyběl mi na ledě i mimo něj. Teď je ale zpět a můžeme si spolu opět zahrát. Jsem za jeho návrat moc rád.”

Právě Pastrňák ze souhry se svým hokejovým mentorem těží nejvíce. S 12 body (5+7) táhne ofenzivu Bruins a hlasitě si říká o nový vylepšený kontrakt. Ten aktuální, který mu v průměru vynáší 6,66 milionů dolarů (163 milionů korun) ročně, končí na konci sezony a jednání o novém jsou v plném proudu.

“Zajímám se jen o hokej. Jednání má na starosti můj agent (J. P. Barry), který je s generálním manažerem v každodenním kontaktu. Jsem rád, že vyjednávání probíhají a doufám, že J. P. s vedením najdou společnou řeč. Jsem přesvědčený, že se to podaří,” komentoval situaci kolem nové smlouvy Pastrňák.

Čísla a výkony ledě jeho slova potvrzují. Tahanice o miliony nechává na povolaných a on sám hraje nejlepší hokej v kariéře. “Každý rok roste. Už teď je to hráč světové třídy, ale vypadá to, jako by neměl strop. Je to neuvěřitelné,” vysekl české osmaosmdesátce poklonu Krejčí.

Úvod sezony v české lajně vyšel také Zachovi, jenž před sezonou přišel z New Jersey výměnou za Erika Haulu. “Pavel má šanci poskočit o level výš. Dostane prostor vedle zkušených hráčů, kteří mu mohou pomoci rozvinout jeho talent. Věříme, že jeho ofenzivní strop je mnohem výše, než zatím ukázal,” řekl po podpisu šestky draftu z roku 2015 manažer Sweeney.

Český forvard se mu zatím odvděčil čtyřmi body (1+3). Poté, co se do sestavy vrátil Taylor Hall, se přesunul dokonce do útoku, který vede centr Bergeron. Po návratu zraněného Brada Marchanda ale Zachu pravděpodobně čeká přesun do třetí formace.

Kamarádi poprvé spolu

Brněnský rodák se v kádru Bostonu potkal s dlouholetým kamarádem Jakubem Zbořilem, se kterým na profesionální úrovni hraje vůbec poprvé.

Zbořil po boku dlouholetého parťáka vstoupil do sezony přesvědčivě. Po zranění kolene, které ho sužovalo v minulé sezoně, zatím naskočil do šesti duelů a s průměrem přesahujícím 15 a půl minuty na zápas se pomalu přibližuje svým maximům ze sezony 2020/2021. V posledním utkání proti Dallasu ale šanci nedostal a zůstal stejně jako krajan Jakub Lauko mimo sestavu.

Čelo Východní konference NHL
Flashscore

Právě Lauko a Tomáš Nosek doplňují českou ekipu. Nosek načíná v zámoří již osmou sezonu a v jejím úvodu na bod zatím čeká. To Lauko se ve svém premiérovém ročníku do statistik zapsal. Ve čtyřech zápasech zaznamenal jednu asistenci, ani ta mu ale nepomohla k setrvání v kádru Bruins. Vedení ho v úterý poslalo na farmu do Providence. 

Sezona NHL je teprve na začátku, ale Boston i díky šestici Čechů naznačuje, že může být černým koněm celého ročníku. Skončí český projekt na severovýchodě Spojených států happyendem? Další nápovědu může přinést už noční zápas proti Detroitu, který startuje v 01:00 SELČ.