Boston – Detroit. Poslední tři bitvy: Pastrňákův půst i Vránova vítězná soutěska

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Boston – Detroit. Poslední tři bitvy: Pastrňákův půst i Vránova vítězná soutěska
Boston – Detroit. Poslední tři bitvy: Pastrňákův půst i Vránova vítězná soutěska
Boston – Detroit. Poslední tři bitvy: Pastrňákův půst i Vránova vítězná soutěskaProfimedia
V noci ze čtvrtka na pátek budou oči českých hokejových fanoušků upřeny do Bostonu. Vždyť v duelu s Detroitem se tam může představit až devět krajanů, to je mimořádné číslo. Navíc oba týmy mají výbornou formu. A také minulost bohatou na události, v nichž hráli Češi ústřední role. Jaké byly tři nejčerstvější vzájemné duely?

1. prosince 2021, Boston – Detroit 1:2

Ztráty puku po chybách: 17:9.

Smolný zápas pro Boston. Svého soupeře rozbombardoval 42:16 na střely, chytila se však jediná. David Pastrňák vyrovnal v přesilovce pět na tři, a to bylo vše. On sám vypálil celkem devětkrát, ale když už výborného Nedeljkovice v brance Red Wings překonal podruhé, předcházel tomu Hallův faul na gólmana a rozhodčí trefu neuznali. To už mezi nimi byl nový kolega, jehož předchůdce v půlce zápasu nechtěně podrazil a zranil bostonský Jakub Zbořil.

Bruins se nevyrovnali se ztrátou svého v té době nejproduktivnějšího hráče Marchanda, jenž zrovna zahájil disciplinární trest za faul. Naproti tomu Detroit dokonale těžil ze soupeřových chyb. Filip Zadina využil jedné ze ztrát, blafákem otevřel skóre a nasměroval tým k výhře. Byla jubilejní 3000. v historii, Red Wings této mety dosáhli jako čtvrtý klub v NHL.

Statistiky utkání

2. ledna 2022, Detroit – Boston 1:5

Góly v přesilovkách: 0:0.

Večer Tomáše Noska. Kouč Bostonu Cassidy se rozhodl v zápase dát prostor méně vytěžovaným hráčům a někdejší pardubický útočník se mu za poskytnutou necelou čtvrthodinu na ledě odvděčil gólem a nahrávkou. Za stavu 3:1 definitivně dorazil soupeře, proti svému bývalému klubu navíc zdvojnásobil svůj dosavadní bodový účet sezony. 

Krátká zasekávačka a pak střela přes padajícího obránce mezi gólmanovy nohy. Nosek koučovi ukázal, že nemusí být jen kousavým dělníkem do čtvrté lajny. A Cassidy měl radost z toho, že hráč dostal odměnu za svou nenápadnou dřinu. Kdo jej naopak nepotěšil, byl Pastrňák. Snajpr se v té době netrefil už v devátém zápase po sobě, delší půst předtím naposledy zažil na přelomu let 2017 a 2018, kdy se neprosadil desetkrát v řadě.

Statistiky utkání

6. dubna 2022, Detroit – Boston 5:3

Střely na branku: 29:50.

Detroit po čtvrthodině zaostával za soupeřem o dvě trefy, přesto se nakonec radoval z triumfu. Obrat řídily jeho české posily a především Jakub Vrána. Útočníkovi dvakrát nedělalo problém vjet do soutěsky mezi dva soupeřovy bránící hráče – poprvé parádně nahrál na trefu Filipu Zadinovi, podruhé se z úhlu trefil sám. Kouč Blashill pak s úžasem do novinářských mikrofonů oceňoval jeho schopnost sázet góly.

Vránova trefa byla nakonec vítězná, navíc to byla jedna z pouhých pěti střel, k nimž se Red Wings dostali v závěrečné třetině. Boston, jenž postrádal zraněného Pastrňáka, gradoval svůj tlak, ale ani 50 střel na body nestačilo. Znovu si vylámal zuby na Nedejlkovicovi, gólman v závěru korunoval svůj výkon přihrávkou na trefu do prázdné branky.

Statistiky utkání