Český týden v NHL: Pastrňák střílí nejvíc v lize, fenomenální Kubalík a Gudas bez hitu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Pastrňák střílí nejvíc v lize, fenomenální Kubalík a Gudas bez hitu
Český týden v NHL: Pastrňák střílí nejvíc v lize, fenomenální Kubalík a Gudas bez hitu
Český týden v NHL: Pastrňák střílí nejvíc v lize, fenomenální Kubalík a Gudas bez hitu
Profimedia
První kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 26. A my se na jejich počínání v druhém dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

Dominik Kubalík (Detroit)

Rychle se v novém klubu posunul do prvního útoku a začal řádit. V minulém týdnu se se sedmi body (2+5) v pouhých třech zápasech stal nejproduktivnějším Čechem týdne a s osmi body celkově je u Red Wings nejlepší. Detroit využívá jeho tvrdou střelu, když totiž dělovka (za tři zápasy jich vystřelil 13) neskončí v kleci, často ji některý ze spoluhráčů dorazí. Hned čtyři ze sedmi bodů získal v přesilové hře.

Ondřej Palát (New Jersey)

Po deseti sezonách v jednom klubu pro něj změna byla náročná. Ale navyknutí si trvalo evidentně jen dvě utkání. V těch zbývajících třech Palát přidal tři góly a Devils hlavně všechny vyhráli. Palát navíc přidal pět kladných bodů a hrozivě vypadají stav v tabulce plus/minus zarovnal na nulu. „Zvyknout si na nový klub a spoluhráče chvíli trvá, ale to, jak si poslední zápasy hlídá puk, to je výtečné. To je ten hráč, kterého tak dobře známe,“ pochválil ho trenér Lindy Ruff. Celkově lepší střeleckou úspěšnost než Palátových 50 % má v NHL jediný hráč.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Po přestupu z Tampy prezentuje svůj herní klid a stabilitu. Ve třech utkáních vstřelil dvě branky (jen ze tří střel) a přidal jednu nahrávku, s bilancí + 6 byl navíc nejlepším českým hráčem minulého týdne. Celkově má na kontě kladných bodů už osm a je nejlepší na celé soupisce Penguins a dělí se o čelo celé NHL. Také se stal 20. českým hráčem, který kdy v barvách klubu skóroval. „Každým zápasem se cítím líp,“ řekl pro NHL.com a připomněl, že klub využívá hlavně zkušeností. Má totiž druhý nejvyšší věkový průměr v lize.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Stars nepřestávají překvapovat a s devíti body vedou Západní konferenci. Faksa odehrál tři zápasy, proti Torontu zapsal první nahrávku a bod v sezoně a také poprvé stihl na led vzít svého syna.

Tomáš Hertl (San Jose)

Sharks čekají na výraznější příspěvek své útočné opory. Hertl se snaží, ale v gól neproměnil ani jednu z deseti střel, jen dvakrát nahrával a přidal tři záporné body.

Filip Chytil (NY Rangers)

Proti San Jose si vybojoval puk a tváří v tvář brankáři Jamesi Reimerovi zapsal druhý gól v ročníku. Přidal také nahrávku, ale určitě by rád hrál ještě více. Rangers ho využívali průměrně jen na 10 minut a 37 vteřin.

David Kämpf (Toronto)

To, co platilo před týdnem, je aktuální i teď. Když Kämpf v základní části skóruje, tak Maple Leafs neprohrávají. Vstřelil totiž vítězný gól mužstva nad Winnipegem a statistiku tak vylepšil na 13-0-0. Ve třech zápasech to byl jeho jediný bod.

Martin Kaut (Colorado)

O české naději se říká, že tenhle ročník je u Avalanche jeho poslední šancí. Klub ho povolal ve středu, nechal ho odehrát tři utkání s průměrným časem na ledě necelých 8 minut, během kterých jednou vystřelil na branku, přidal dvě trestné minuty a záporný bod. Od neděle je znovu na farmě.

David Krejčí (Boston)

Na staronové působiště si nemusel vůbec zvykat, válí jako zamlada. Z osmi střel dal ve čtyřech duelech jeden gól a na další dva asistoval. Bilance - 3 byla nicméně minulý týden nejhorší ze všech českých hráčů.

Jakub Lauko (Boston)

Vynechal utkání proti Floridě a Anaheimu, ale naskočil proti Minnesotě a Ottawě, a to průměrně na něco málo přes devět minut. Proti Senators nahrál na gól Nicku Folignovi a připsal si tak první bod v NHL v kariéře.

Martin Nečas (Carolina)

Třiadvacetiletý útočník zatím vůbec nezpomaluje. V sobotním zápase proti Calgary sice poprvé v ročníku nebodoval, ale předtím si připsal ve dvou utkáních tři body. Gól a nahrávku v prohraném zápase s Edmontonem a jednu asistenci při výhře nad Seattlem.

Tomáš Nosek (Boston)

Ve čtvrtečním zápase proti Anaheimu měl blízko k prvnímu gólu i bodu sezony, ale John Gibson ho perfektně vychytal. Ve čtyřech utkáních přidal šest střel na branku a jeden kladný bod.

David Pastrňák (Boston)

Pokračuje v raketovém startu. Ve čtyřech utkáních dal tři branky a zaznamenal stejný počet nahrávek, ale hlavně přidal neskutečných 26 střel. Celkem jich má v sezoně 37 a je nejpilnějším kanonýrem soutěže. V kanadském bodování NHL je s deseti body na šestém místě.

Lukáš Sedlák (Philadelphia)

Avalanche ho zapsali ve středu na waivers listinu, odkud si ho stáhla Philadelphia. Tu vede John Tortorella, se kterým se Sedlák zná z Columbusu. Za Flyers odehrál dva zápasy, zapsal pět střel a v neděli byl na ledě 13 minut a 23 vteřin – nejvíce v sezoně.

Jakub Voráček (Columbus)

From zero to hero tady platí prakticky doslova. Před týdnem bez bodu s bilancí - 6, tentokrát přidal zkušený mazák ve čtyřech zápasech rovnou pět asistencí a k tomu také dva kladné body do tabulky plus/minus. Teď už jen dát gól. Voráček mimochodem dosáhl na 805 bodů v NHL a na třetím místě českých historických tabulek vyrovnal Milana Hejduka.

Filip Zadina (Detroit)

Konečně zmizel z tribuny a dostal se do hry. Bohužel nic moc nepředvedl. Red Wings ho nechali ve třech zápasech hrát průměrně patnáct a půl minuty, ze sedmi střel ale neskóroval a přidal i dva záporné body. Naskakoval také do přesilových her.

Pavel Zacha (Boston)

Po úvodním týdnu se zklidnil, tentokrát ve čtyřech utkáních přidal jedinou asistenci a k tomu dva záporné body. Hrál ale téměř 17 minut na zápas a i on je tak podepsaný pod výtečným ligovým startem Bruins.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Floridě se zranil klíčový obránce Aaron Ekblad a drsný vousáč přebral velkou část jeho herních minut. Průměr 23:17 pro něj znamená nejlepší český výkon týdne. Ve čtyřech zápasech kromě osmi střel na branku přidal také jednu asistenci, ale přestal rozdávat hity. Proti Philadelphii mu statistici nezapočítali ani jeden, a to se mu stalo poprvé od 26. dubna 2021. Odehraných 25 minut a 11 vteřin proti Flyers pro něj znamenalo nejlepší výkon za sedm let.

Filip Hronek (Detroit)

Proti Los Angeles si nechtěně srazil v prodloužení puk do vlastní klece, ale jinak má za sebou vydařený týden. Ve třech zápasech třikrát nahrával, pětkrát vystřelil na branku a na ledě byl průměrně 22 minut a 3 vteřiny.

Radim Šimek (San Jose)

Během čtyř utkání přidal stejný počet střel a skončil s bilancí - 2. K prvnímu vítězství sezony 5:2 nad NY Rangers přispěl gólem, prvním od 28. prosince.

Jakub Zbořil (Boston)

Je posledním bekem ze základní sestavy Bruins, jenž v sezoně čeká na bod. Ve čtyřech zápasech dvakrát vystřelil na branku a přidal dva záporné body.

BRANKÁŘI

Pavel Francouz (Colorado)

Aktuální vítěz Stanley Cupu dál čeká na první vítězství sezony, proti Seattlu inkasoval třikrát z 38 střel a Avalanche prohráli 2:3.

Petr Mrázek (Chicago)

Minulý týden jsme zmiňovali důležitost Mrázkova zdraví, to bohužel nevydrželo dlouho. Gólman nedochytal páteční utkání proti bývalému klubu z Detroitu a po dvou třetinách musel z ledu. Blackhawks už ho zapsali na marodku, počtvrté za poslední rok s třísly. Chybět by měl minimálně týden.

David Rittich (Winnipeg)

Premiéra v novém klubu se mu bohužel vůbec nepovedla. Od Vegas dostal během první třetiny čtyři góly a na ten druhý ještě nechtěně Jacku Eichelovi sám nahrál. Aspoň, že ve zbytku prohraného utkání (2:5) už neinkasoval, poslední gól padl při závěrečné power play.

Karel Vejmelka (Arizona)

Coyotes pomohl udržet fantastickou sérii. Díky vítězství 4:2 na ledě Toronta mohou v Arizoně říci, že na ledě slavného klubu už dvacet let neprohráli. Nicméně Vejmelka následně dostal šest branek od Ottawy.

Daniel Vladař (Calgary)

Ve čtvrtek podepsal novou dvouletou smlouvu na 4,4 milionu dolarů, do hry se ale dostal jen na necelých 40 minut proti Buffalu. Střídal Jacoba Markströma a od Sabres při prohře 3:6 inkasoval dvě branky.