Brazílie – Srbsko. Déjà vu začíná, Orli chtějí napravit čtyři roky staré zklamání

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Brazílie – Srbsko. Déjà vu začíná, Orli chtějí napravit čtyři roky staré zklamání
Brazílie – Srbsko. Déjà vu začíná, Orli chtějí napravit čtyři roky staré zklamání
Brazílie – Srbsko. Déjà vu začíná, Orli chtějí napravit čtyři roky staré zklamání
Profimedia
Před čtyřmi lety si Brazílie na světovém šampionátu proklestila cestu do play-off přes Srbsko i Švýcarsko. V Kataru se ambiciózní Kanárci opět hodlají dostat minimálně do vyřazovacích bojů. Nejprve však musí znovu pokořit totožnou evropskou dvojici jako v Rusku. Tentokrát jihoamerický tým vyzvou jako první Srbové.

Zdá se, že společné potkávání na ruském mundialu se Brazilcům, Srbům i Švýcarům zalíbilo natolik, že se i jindy krutý los rozhodl uskupení zachovat. Oproti roku 2018 odkopl trojspolek pryč Kostariku a přijal do skupiny Kamerun. Stejně tak se alespoň změnilo pořadí vzájemných zápasů. Zatímco v Rusku odstartovala Brazílie kláním se Švýcarskem, tentokrát na úvod poměří síly s národním týmem z balkánského poloostrova.

Srbsko má po posledním šampionátu co napravovat. Na půdě dlouhodobě přátelského Ruska chtělo postoupit minimálně do osmifinále, k čemuž dobře vykročilo vítězstvím nad Kostarikou. Jenže poté Srbové nezvládli klíčový duel se Švýcarskem a v posledním skupinovém utkání podlehli favorizované Brazílii 0:2. Nutno říci, že zaslouženě, na bránu Alissona vyslali jen jedinou střelu. O góly Brazilců se před čtyřmi lety postarali Thiago Silva a Paulinho, který se však letos do nominace nevešel.

Pro Srby byl zápas s Brazílií smutným loučením, stejně jako v roce 2010 se vraceli z mundialu už po třech zápasech. V Kataru tak chystají nápravu. Jejich tým na papíře rozhodně slabý není. Trenér Dragan Stojković má k dispozici řadu klíčových hráčů předních evropských klubů: namátkou Sergeje Milinkoviće-Saviće, Filipa Kostiće, Dušana Tadiće, Dušana Vlahoviće nebo Aleksandara Mitroviće.

Posledních 15 zápasů reprezentace Srbska
Flashscore

Ani Brazílii nevyšlo poslední mistrovství světa na jedničku. Poté, co Kanárci proklouzli do vyřazovacích bojů, sice nejprve udolali houževnaté Mexiko, jenže ve čtvrtfinále si vylámali zuby na Belgičanech. Nejúspěšnější země v historii šampionátů tak od celkového triumfu v roce 2002 čeká již přes 20 let na zisk dalších medailí.

Na kouče Titeho jsou kladeny vysoké nároky, on s tím však nemá potíže. "Tlak je normální. Brazílie má ve fotbalu obrovskou historii a s tímto odkazem tlak přichází vždy. Máme některé hráče, na které je upřena největší mediální pozornost na světě, takže to bereme přirozeně. Vyhrát mistrovství světa je naším snem," prohlásil Tite, jenž už dříve oznámil, že po katarském turnaji u Kanárků skončí.

Brazílie bude v pátek favoritem, to ovšem neznamená, že by jim Srbové zápas chtěli věnovat. "Brazílie má skvělý tým, jeden z nejlepších na světě. Podle mě mají momentálně zlatou generaci. Očekávám těžký zápas. Začíná se ale za stavu 0:0, máme šanci zvítězit a nebojíme se nikoho, ani Brazílie," sdělil sebevědomě na předzápasové tiskové konferenci Stojković.

Posledních 20 zápasů reprezentace Brazílie
Flashscore

Srbsko se v úvodním klání turnaje bude dost možná muset obejít bez svého hlavního střelce Mitroviće. Útočník Fulhamu laboroval v posledních týdnech s dvojitou zlomeninou v chodidle a ještě není zcela fit. Vedle Vlahoviće by se tak na hrotu mohl objevit forvard italské Fiorentiny Luka Jović. Zdravotní problémy trápí také Kostiće, o jehož startu se teprve rozhodne.

To Brazilci by měli na trávník vyběhnout v nejsilnějším složení. Menší potíže sice před nedávnem řešili obránce Alex Telles, záložník Bruno Guimarães a křídelník Antony, nyní už ale může Tite se všemi třemi počítat.

Duel mezi Brazílií a Srbskem budou řídit íránští sudí Alireza Faghani, Mohammadreza Mansouri a Mohammadreza Abolfazli.